Modelul Porter

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

In cazul studiilor de caz, prezentate in continuare, pentru evaluarea atractivitatii pietei (sectorului de activitate respectiv), se aplica modelul lui Michael Porter al celor cinci forte (v. subcapitolul 5.4), parcurgand urmatoatele etape:

Etapa 1:

Analiza incepe cu stabilirea tipurilor de furnizori si clienti (elemente principale in cadrul modelului lui Porter) ale unei organizatii care activeaza in piata respectiva, conform schemei din fig. 5.4:

Fig. 5.4. Stabilirea tipurilor de furnizori si clienti

pentru o organizatie generica din piata analizata

Exemplu: In cazul analizei pietei de retail - super, hipermarket si cash & carry, abordata in continuare, stabilirea principalilor tipurilor de furnizori si clienti, pentru o organizatie oarecare este prezentata in fig. 5.5:

Fig. 5.5. Stabilirea tipurilor de furnizori si clienti

pentru un hipermarket

Etapa 2:

In continuare, se identifica elementele prezente in cazul pietei analizate, pe baza listei de verificare din fig. 5.3.

Pentru aceasta etapa, se utilizeaza informatiile din textul urmator (ca prima sursa de informatie), dar nu sunt excluse orice alte surse. Cu cat volumul informatiilor este mai mare, iar acestea sunt mai exacte, cu atat rezultatul analizei tinde sa fie mai apropiat de realitate.

Informatii despre piata de retail

(adaptare dupa Business Magazin - 2006)

Metro, cel mai mare retailer din Romania, a urcat un loc in clasamentul celor mai bune 100 de firme din tara noastra dupa cifra de afeceri in 2005, avand o crestere de venituri de 30%.

Foarte bine reprezentate in topul primelor 100 de companii romanesti pe 2005 sunt marile lanturi comerciale - hipermarketuri, supermarketuri, cash & carry - a caror evolutie ilustreaza, impreuna cu aceea a companiilor de distributie si a producatorilor de bunuri de consum, starea unei economii impinse inainte in mare masura de consum. Figureaza deci in top Metro Cash & Carry, care fata de 2004 a avansat de pe locul 5 pana pe 4, Selgros (care a urcat de pe locul 26 pe locul 16), Hiproma - Carrefour (care a urcat de pe 27 pe 22), Billa Romania (locul 33), Romania Hypermarche - Cora (locul 45) si nou-intratul lant Rewe. Pentru al doilea an consecutiv, intre primele zece companii din clasament, Metro Cash & Carry, cea mai veche si mai mare retea de comert de pe piata, cu 23 de magazine, a avut in 2005 o crestere de venituri de aproape 30% si un avans al profitului net de peste 100%. In plus, lantul german face parte din clubul restrans al companiilor private din Romania cu venituri anuale de peste un miliard de euro.

Metro si-a extins in ultimii ani prezenta si prin intermediul diviziei de magazine de bricolaj Praktiker, iar de anul acesta prin divizia de hipermarketuri Real. Pentru anul acesta, Metro pare sa se fi oprit deocamdata din extindere, anuntand ca se va concentra pe dezvoltarea serviciilor si pe modernizarea magazinelor deja deschise. Fara niciun fel de efort insa, Metro isi va pastra si la anul pozitia fruntasa in clasament, avand in vedere si distanta care il desparte de urmatorul clasat din acest sector - Selgros, celalalt mare grup de cash & carry de pe piata, cu o retea de 13 magazine.

La conducerea Metro a venit, incepand de anul acesta, fostul manager al operatiunilor Carrefour din Romania, Francois Oliver. Sub conducerea lui Oliver, Hiproma - Carrefour a avut la randul sau, rezultate remarcabile anul trecut, respectiv vanzari de peste 400 de milioane de euro, fata de 243 de milioane

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modelul Porter.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 515 cuvinte
Nr caractere:
17 587 caractere
Marime:
30.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Management
Tag-uri:
manageri, operatiuni, marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Andrei Ghiculescua
Sus!