Managementul Crizei

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Marea majoritate a managerilor de succes gasesc modalitati de depasire a situatiilor de incertitudine. Poate aceasta calitate este tocmai masura succesului lor. Ei adopta strategii care isi propun sa simplifice situatiile complexe, astfel incat ei pot sa decida rapid si eficient. Aceste calitati ii ajuta pe manageri sa depaseasca si sa inteleaga complexitatea unei situatii, sa faca fata ambiguitatii si complexitatii pe durata procesului decizional. Aceste strategii adoptate sunt fundamentate pe o serie de rationamente simpliste cum ar fi analogia, imitatia, reformularea, luarea in consideratie a ideilor propuse de profesionisti si experti, dezbateri riguroase si experimentari. Aceste strategii sunt de cele mai multe ori atât de eficiente pentru ca permit managerului sa faca rationamente reale in conditii de stres foarte ridicate. Din nefericire insa, fiecare din aceste strategii au si puncte slabe si de aceea trebuie utilizate cu multe grija.

Napoleon Bonaparte spunea ca nu e nimic mai important si mai pretios, decât sa fii capabil de a lua decizii. Spunând acestea, el întelegea ca unele decizii critice pun liderii in dificultate. In vremuri turbulente, unii lideri iau decizii dificile cu curaj si din convingere. Altii nu pot face fata complexitatii si incertitudinii. Ei raman indecisi, iar concurentii le-o iau înainte.

Întocmai ca Napoleon Bonaparte, liderii de afaceri din ziua de astazi trebuie sa faca fata unei avalanse de ambiguitate, când trebuie sa decida asupra viitorului companiei. Ei se confrunta cu incertitudine in legatura cu politice mondiale, nationale si locale, cresterea si stabilitatea macroeconomica, schimbarile tehnologice si de mentalitate in rândul consumatorilor, precum si încalzirea globala si alte efecte ale poluarii, care pot cauza dezastre ecologice. Multi manageri sunt continuu îngrijorati de faptul ca un simplu eveniment poate transforma întreaga industrie in câteva saptamani sau luni, fapt care ii pune intr-o vesnica expectativa.

Una din strategiile care s-au dovedit extraordinar de eficiente in vremuri de restriste, este aceea a utilizarii analogiilor, in astfel de momente turbulente. Comparatiile cu situatii similare, circumstante din trecutul propriu sau al altor organizatii, si tragerea de invataminte din acestea s-a dovedit a fi foarte folositoare in momente grele. Analogiile ofera o multitudine de informatii (John Rau CEO, Two stages of decision making, 1999)Legile fundamentale ale economiei, productiei, proceselor financiare si comportamentul uman nu se schimba de la o companie la alta sau de la o industrie la alta. Citind despre experienta altor companii ajuta in procesul decizional, pentru ca îmi ofera o diversitate analogica. Intr-adevar, cercetatorii au aratat ca oameni din domenii foarte diferite, de la pompieri la relatii internationale isi bazeaza judecata pe analogie când sunt pusi in fata complexitatii si ambiguitatii. Analogiile se dovedesc a fi foarte utile in special in momentul in care liderii nu au acces la informatii complete si nu au timpul sau abilitatea necesara sa faca o analiza detaliata a alternativelor. Ele ajuta managerii in diagnosticarea cu usurinta a unei situatii complexe si sa identifice un set de optiuni realiste. Din pacate insa majoritatea analogiilor sunt imperfecte. Nu exista doua situatii perfect identice si multi lideri identifica similitudinile cu usurinta, dar de multe ori ignora gravele diferente.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Crizei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 147 cuvinte
Nr caractere:
5 652 caractere
Marime:
6.96KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!