Influențarea sau Motivarea

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Tema IV Influenţarea sau motivarea

4.1 Elementele fundamentale ale influenţării şi ale comunicării

4.2 Grupurile, echipele şi cultura firmei

4.1 Elementele fundamentale ale influenţării şi ale comunicării

Influenţarea este procesul de îndrumare a activităţilor membrilor organizaţiei în direcţiile potrivite. Ea presupune îndeplinirea a patru activităţi de management:

- conducere;

- motivare;

- luarea în considerarea a grupurilor;

- comunicarea.

Direcţiile potrivite sunt acele direcţii care duc la îndeplinirea obiectivelor sistemului de management. Influenţarea presupune focalizarea pe membrii organizaţiei în calitate de oameni şi abordarea unor probleme de tipul moralului, al arbitrării conflictelor şi al dezvoltării a unor relaţii bune de lucru.

Procesul subsistemului de influenţare presupune întreprinderea a patru activităţi principale de management:

Comunicarea este procesul de împărtăşire a informaţiilor cu alte persoane. În general, comunicarea presupune ca o persoană să conceapă un mesaj pentru o altă persoană sau pentru mai multe persoane astfel încât respectivele persoane să înţeleagă în acelaşi mod mesajul, întrucât comunicarea este o aptitudine şi o capacitate de ' management folosită în mod obişnuit, fiind adesea considerată drept aptitudinea care are rolul cel mai mare în succesul managerului, managerii de viitor trebuie să înveţe cum să comunice. Pentru a-i ajuta pe manageri să comunice mai bine pe plan interpersonal sunt concepute şi evaluate în mod constant noi tehnici de pregătire în domeniul comunicării.

Comunicarea este procesul de împărtăşire a informaţiilor cu alte persoane.

COMUNICAREA INTERPERSONALĂ

Pentru a putea să comunice cu succes pe plan interpersonal, managerul trebuie să cunoască următoarele lucruri:

1. Modul în care se desfăşoară comunicarea interpersonală.

2. Relaţia dintre feedback şi comunicarea interpersonală.

3. Importanţa comunicării interpersonale verbale în raport cu comunicarea nonverbală.

MODUL ÎN CARE SE DESFĂŞOARĂ COMUNICAREA INTERPERSONALĂ Comunicarea interpersonală este procesul transmiterii informaţiilor către alţi oameni. Pentru a fi complet, procesul trebuie să dispună de următoarele trei elemente de bază:

1. Sursa / codificatorul - Sursa/codificatorul este persoana care în cadrul procesului de comunicare interpersonală iniţiază şi codifică informaţia care urmează să fie împărtăşită cu alte persoane. Codificarea reprezintă aranjarea informaţiei într-o formă care permite să fie primită şi înţeleasă de o altă persoană. Aşternerea gândurilor într-o scrisoare constituie o formă de codificare. Până în momentul codificării, informaţia nu poate fi împărtăşită cu alte persoane.

2. Semnalul— Informaţia codificată pe care sursa intenţionează să o împărtăşească reprezintă mesajul. Un mesaj care a fost transmis de la o persoană la alta este un semnal.

3. Decodorul/destinaţia - Decodorul/destinaţia este persoana sau persoanele cu care sursa încearcă să împărtăşească informaţiile. Această persoană primeşte semnalul şi decodează sau interpretează mesajul pentru a-i stabili semnificaţia. Decodarea este procesul de transfer mare a mesajelor din nou în informaţii, în toate procesele de comunicare interpersonală, semnificaţia mesajului apare ca urmare a procesului de decodare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Influentarea sau Motivarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 672 cuvinte
Nr caractere:
19 953 caractere
Marime:
25.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!