Creșterea Prepelițelor

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Descrierea afacerii

Creşterea prepeliţelor este un domeniu relativ nou pentru piaţa republicii noastre. Datorită proprietăţilor dietetice şi curative atât a cărnii cât şi a ouălelor de prepeliţă această afacere are o perspectivă mare, ceea ce se confirmă prin experienţa ţărilor înalt dezvoltate. Medicina tradiţională chineză afirmă că trei produse au efecte farmaceutice deosebite: veninul de viperă, morcovul din Coreea şi ouăle de prepeliţă. Spre exemplu în 5 ouă de prepeliţă echivalente după greutate cu un ou de găină se conţine de 5 ori mai mult caliu, de 4,5 ori fier, de 2,54 ori vitamina B1 şi B2. ouăle de prepeliţă conţin de asemenea vitamina A, fosfor, cobalt, cupru şi alţi aminoacizi. Este cunoscut că în Japonia, Italia, SUA, Franţa 2-3 ouă de prepeliţă fac parte din raţia zişnică a copiilor. Consumul ouălelor de prepeliţă contribuie la mărirea conţinutului de hemoglobină şi electrocite în sânge, tratarea ulcerului stomacal şi duadenal, gastritei cronice. Această ramură fiind organizată după toate cerinţele, ştiinţei şi practicii moderne, cu respectarea minuţioasă a tuturor proceselor tehnologice la toate etapele este foarte rentabilă, aducând venituri semnificative beneficiarului.

Avantajele derulării afacerii date: cererea înaltă la carnea şi ouăle de prepeliţă; cheltuieli minime pentru lansarea afacerii şi posibilitatea de lărgire continuă; maturizarea rapidă a păsărilor şi rentabilitatea înaltă faţă de alte păsări domestice; posibilitatea de administrare de către membrii unei familii.

Investiţia necesară.

O afacere rentabilă în acest domeniu poate fi începută cu cca 1000păsări. Pentru a lansa această afacere este nevoie de încăpere, un incubator, cuşti pentru păstrarea prepeliţelor şi ouăle de rasă.

Încăpere – în perioada de demaraj, la 1 m2 se pot întreţine până la 150 capete, scăzând treptat până la 100 capete pe m2, la vârsta de 6 săptămâni. Deci pentru a lansa afacerea cu 1000 de păsări este nevoie de 10-16 m2, unde vor fi amplasate cuştile pentru păstrarea prepeliţelor. Spaţiul trebuie posibilitate de aerisire. În orice gospodărie ţărănească există astfel de staţii care pot fi utilizate pentru amplasarea prepeliţelor. Pentru studiul dat s-a luat în calcul o suprafaţă de 200 m2.

Cuşti pentru păstrarea prepeliţelor – întro cuşcă cu suprafaţa de 0,5-o,6 m2 se pot păstra până la 50 păsări. Pentru întreţinerea afacerii cu 1000 păsări este nevoie de 20 de cuşti. Costul unei cuşti de lemn este 300 lei. Astfel investiţia în cuşti va reprezenta 6000 lei.

Ouă pentru incubare – pentru obţinerea a 500 femele este nevoie de 1300 ouă. Costul unui ou variază între 1-1,5 lei.

Incubator- pentru incubarea ouălor va fi necesar un incubator, deoarece prepeliţele crescute în condiţii de casă au pierdut instinctul de ecloziune. Dacă luăm în consideraţie volumul mic al afacerii iniţiale se poate iniţia afacerea cu un incubator, costul căruia este 1500 lei.

Generator – în perioada de incubare există riscul deconectării energiei electrice, pentru neîntreruperea procesului de ecloziune este nevoie de generator de energie electrică. Costul unui generator de mâna a doua este de 5000 lei.

Investiţia iniţială

Cantitatea, buc Costul pe unitate, lei Total lei

Cuşti şi echipament 20 300 6000

Potenţialul biologic (ouă de rasă) 1300 1 1300

Incubator 1 1500 1500

Generator de energie electrică 1 5000 5000

Total 13800

Piaţa de desfacere

Ouăle de prepeliţă au înregistrat în ultimii ani o cerere mare din partea consumatorilor. Acest fapt se datorează calităţilor terapeutice.

Ouăle de prepeliţă pot fi comercializate prin:

- magazine comerciale – procură ouă en-gross la preţul de 0,5 lei buc şi comercializează la 1,2-1,5 buc;

- pieţe agricole – comercializează direct consumatorului la preţul de 0,8-1,2 lei bucata.

Ouăle se vând în ambalaj deplastic câte 9 sau 10 bucăţi. Termenul de păstrare a ouălelor de prepeliţă este de 3 luni la temperatura de +5 grade, de o lună la temperatura de 25 grade.

Carnea de prepeliţă are o piaţă de desfacere specială şi în cele mai dese cazuri acestea sânt restaurantele.

La moment acest produs nu este standardizat pe piaţa moldovenească, de aceea acest produs se comercializează doar în cantităţi mici. Trebuie de menţionat că o dată cu aprobarea standardului naţional pentru carnea de prepeliţă, piaţa de desfacere va creşte considerabil. Preţul de cumpărare a cărnii de prepeliţă este de 50 lei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cresterea Prepelitelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 584 cuvinte
Nr caractere:
8 552 caractere
Marime:
13.65KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!