Centrul Maternal Maternus

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

. Date de identificare a institutiei :

1. Nume : Centrul Maternal ‘‘Maternus’’ Proiect PHARE

2. Data infiintarii si adresa: 1996-1997 Iasi, Str. Azilului, nr.1.

3. Scurt istoric : In luna august 1997, Centrul maternal Maternus a fost preluat de catre DGASPC Iasi si a functionat in parteneriat cu Organizatia World Vision. Din iulie 2003 centrul functioneaza in locatia actuala intr-o cladire construita, dotata corespunzator prin proiect PHARE- UE in cadrul DGASPC Consiliului Jud. Iasi.

4. Cadrul juridic in care functioneaza : Centrul Maternal MATERNUS este instiutie juridica, publica si functioneaza in subordinea Consiliului Jud. Iasi si a DGASPC.

5. Populatia tinta si beneficiarii si servicii oferite:

A. Beneficiarii directi a centrului CMM

a.cuplul mama-copil :

- copil aflat in risc de ruptura a legaturii familiale

- mame-copii-nounascuti cu risc de abandon

- mame si copii aflati pe strada sau tinere foste copii ai strazii cu copii

- mame si copii victime ale violentei in familii sau numai copilul victim violentei in familie ori a abuzului, neglijirii si exploatarii

b.cuplul mama-copil inclus intr-un program de restabiliri a legaturii familiale.

c. gravide in dificultate pe parcursul utimului trimestrului de sarcina.

B. Beneficiarii indirecti ai serviciilor acordate de CMM : tatal copilului, bunicii materni si|sau paterni, rude sau alte persoane considerate resurse umane pentru cuplul mama-copil si sunt inclusi intr-un program de restabilire a relatiilor familiale cu minorul.

Servicii oferite :

Rezidenta pentru o perioada determinata gravidei sau cuplului mama-copil :

- asigurarea hranei

- servicii de specialitate oferitei mamei, copilului si familiei

- mentinerea starii de sanatate ( protectie si ingrijire)

- servicii de educatie si consiliere

- servicii de consiliere juridica

- servicii pentru dobandirea deprinderilor de viata independenta si integrare sociala

- servicii de integrare profesionala

- servicii post rezidentiale

Incetarea rezidentei se poate face inca de la primirea in rezidenta dar de cele mai multe ori cuplului mama-copil, primesc o perioada de gazduire de 6 luni. Exceptie fac cuplurile mama-copil care depun cereri pentru prelungirea rezidentei in cazul in care nu au reusit sa isi rezolve problemele cu locuita proprie sau cu familia largita.

6. Domeniul in care functioneaza : Din punct de vedere legislativ, existenta centrului maternal este reglementata de Legea nr.272/ 2004 cu privire la protectia si promovarea drepturilor copilului, de Ordinul nr.101/2006 privind aprobarea Standardelor Minime Obligatorii pentru Centrele Maternale si Ghidul Metodologic de Implementare a acestor standarde, Legea nr.326/ 2003 privind drepturile de care beneficiaza copiii si tinerii ocrotiti de serviciile publice specializate pentru protectia copilului, mamele protejate in centrele maternale, precum si copiii incredintati in plasament la asistentii maternali profesionisti, Hotararea Guvernului nr. 1438/ 2004 pentru aprobarea regulamentului, cadrul de organizare si functionare a serviciilor de prevenire a separarii copilului de familie, toate principiile prevazute in Conventia ONU, cu privire al drepturile copilului, ratificate prin Legea nr. 18/ 1990, republicata.

II. Date legate de structura organizatorica

1. Organigrama

2. Numar angajati ( date despre structura socioprofesionala a institutiei) : CMM are in structura sa 7 angajati proprii , iar 3 angajati ofera servicii si in cadrul Centrului de Plasament vecin, Gulliver, Iasi.

Structura personalului :

- Personal de conducere : 1 sef centru ;

- Personal de evaluare interventiei in criza, pregatirea intergrarii in familie : 1 psiholog, 1 asistent social ;

- Personal de ingrijire a sanatatii : 1 asistent medical

- Personal pentru ingrijirea de baza si educatia nonformala si formala : 3 educatori ;

- Personal pentru intretinere si supraveghere : 2 ingrijitori si 1 sofer ( proveniti de la Centrul de Plasament « Gulliver », Iasi).

In stabilirea personalului si sarcinile profesionale se va tine cont de nevoile specifice ale cuplului mama- copil, de caracteristicile centrului maternal, de functiile exrcitate de profesionist, de riscul de stress al personalului. In centrul maternal lucreaza o echipa pluridisciplinara ( grup de lucru unitar permanent, format din profesionisti cu specialitati diferite). Echipa multidisciplinara raspunde de asigurarea serviciilor de asistenta, ingrijire, educare si pregatire a reintegrarii familiale si sociale a cuplului mama-copil. Pentru ca membrii grupului sa devina o echipa este necesar sa se aiba in vedere cateva aspecte : scop comun, interdependenta, angajament, responsabilitate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Centrul Maternal Maternus.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 336 cuvinte
Nr caractere:
8 739 caractere
Marime:
16.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Sus!