Analiza Conflictului Interpersonal din Cadrul Sectiei a III-a a Spitalului de Pneumologie Iași

Previzualizare seminar:

Cuprins seminar:

Date de identificare firmă 3
Istoricul conflictului 3
Analiza conflictului 4
Instrumentarea conflictului: 7
Solutii. Concluzii 9
Bibliografie 11
Anexa 1. CHESTIONAR PACIENTI 12

Extras din seminar:

Date de identificare firmă

Secţia a III-a de Pneumologie Iaşi îşi are sediul pe strada Dr. I. Cihac nr. 30. Clinica tratează pacienţi din toată Moldova cu diferite afecţiuni pulmonare, având legaturi şi cu căminele de bătrâni din Judeţul Iaşi tratându-i şi oferindu-le ingrijirile necesare.

În cadrul clinicii activează zeci de medici, asistente, infirmiere care încearcă sa le ofere pacienţilor tratamentele cele mai bune.

Istoricul conflictului

Conflictul actual:

Pacientul Răuş Petru este unul dintre multitudinea de pacienţi ai spitalului. Acesta este pensionat medical şi locuieşte în căminul de bătrâni din Podul Iloaiei. Deseori se întămplă ca domnul Răuş să fie pacient al clinicii, în ultima perioadă chiar în fiecare lună şi este nemulţumit referitor la atitudinea personalului medical precum şi a lipsa unor medicamente din farmacia spitalului necesare lui. De cealaltă parte, medicii, asistentele şi infirmierele se apară susţinând un comportament nepoliticos din partea pacientului.

În continuare este prezentată structura grupului ce participă la conflict.

Figura 1. Componenţa grupului participant la conflict

Conflicte anterioare:

- Domnul Răuş este vechi pacient al clinicii cu multiple internări pentru simptomatologia respiratorii , în special pe parcursul lunilor de iarnă; de fiecare dată au loc aceleaşi conflicte între cele două părţi, pacientul era externat la cerere nemulumit;

- Din farmacia spitalului lipsesc în mod constant diferite medicamente;

- Personalul medical nu este la prima înfruntare/acuzaţie de acest gen.

Analiza conflictului

Părţile implicate:

Conflictul analizat este unul interpersonal manifestat între pacient, domnul Răuş, şi asistente şi infirmiere. Aceste persoane se află într-un raport contractual. Principalii participanţi ai conflictului sunt : personalul spitalului şi domnul Răuş, iar ca părţi implicate pe plan secundar se află alţi pacienţi cu care cel în cauză a avut unele dispute.

Sursa conflictului

Izbucnirea conflictului a fost determinată de nemulţumirea pacientului cauzată de comportamentul asistentelor. Domnul Răuş susţine că pe parcursul şederii lui în internare asistentele nu s-au comportat bine cu el, nu l-au ingrijit cum trebuie, în ciuda faptului că el este un bătrân şi că merită să fie tratat cu atentie. În plus acesta susţine că nu-şi poate lua medicaţia necesară tratamentului deoarece medicamentele respective nu se găsesc la farmacia spitalului. Motivul real este reprezentat de faptul că domnul Răuş vine dintr-un cămin de bătrâni şi că bolile de care suferă îi cauzează un anumit comportament irascibil în ciuda medicaţiei pe care o urmează. Asistentele susţin că domnul Răuş a cerut externarea inainte de termen fără nici un motiv, fapt care nu a fost de înţeles. De asemenea, asistentele şi infirmierele îşi pierd răbdarea cu pacienţii irascibili, mai ales ca acestea susţin că pacientul le vorbeşte urât şi nu le respectă. Aşadar între cele două părţi participante la conflict au mai existat dispute.

Stadiul conflictului:

Conflictul este rezultatul unor tensiuni cumulate anterior şi manifestat întrucât se exprimă prin comportament, certuri, lipsă de respect.

Conform scalei GLASL, conflictul se încadrează în pasul 5 – Pierderea Prestigiului, concretizată prin pierderea credibilităţii, încercări de a atrage o a treia parte neutră să ia parte, interpretarea conflictului ca unul între buni si răi, un cerc vicios al aşteptărilor.

Putem determina o serie de cauze care explică comportamentul pacientului:

- Vârsta acestuia;

- Faptul că vine dintr-un cămin de bătrâni ;

- Lipsa medicamentelor necesare tratamentelor pacienţilor din farmacia spitalului;

Observații:

FEAA, UAIC Iasi, anul 2010

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Conflictului Interpersonal din Cadrul Sectiei a III-a a Spitalului de Pneumologie Iasi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 468 cuvinte
Nr caractere:
13 488 caractere
Marime:
232.15KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Management
Predat:
la facultate
Materie:
Management
Profesorului:
Cristina Soos
Sus!