Construirea Cererilor în Access

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Queries=cereri(interogari)

Cererile reprezinta un element important dintr-o baza de date, fiind de fapt niste programe scrise in limbajul SQL ce se utilizeaza la prelucrarea informatiilor din bazele de date.

Limbajele de programare se impart in doua mari categorii:

I. limbaje procedurale ’ permit scrierea unor algoritmi in care se stabileste ordinea obligatorie de efectuare a operatiilor.

II. limbajele neprocedurale in care prelucrarile sunt indicate prin instructiuni independente

Limbajul SQL (structure query language)

O cerere este formata din trei module (parti):

1. modulul de intrare (de definire)

2. modulul de prelucare

3. modulul de iesire(de rezultate)

1. Modulul de intrare (de definire) este alcatuit din unul sau mai multe tabele legate intre ele prin anumite relatii dorite de operator. Acestea alcatuiesc subschema cererii. O cerere urmareste efectuarea anumitor prelucrari intr-o baza de date. Prelucrarile pot fi de doua tipuri: A) prelucrari ce selecteaza(extrag) anumite informatii din tabele pe baza unor criterii sau cerinte dorite de programator.

B) prelucrari ce modifica baza de date care la randul lor pot fi de doua tipuri:

B.1 prelucrari ce actioneaza asupra datelor deja existente (exemple: modificarea informatiilor, adaugare, stergere, memorare)

B.2 prelucrari ce actioneaza asupra structurii bazei de date (ex: crearea, modificarea, stergerea tabelelor, crearea sau stergerea unor indecsi din tabele) [de ex: „nr crt” este un index].

Astfel in functie de modul de definire si de rezultatele prelucrarilor efectuate, cererile pot fi de mai multe tipuri: 1. Cereri de selectie : utilizeaza conditii logice in construirea lor(de ex: un tabel cu elevii fac. ASE din toti anii. conditia „peste 22 ani” este o conditie logica)

2. Cereri de sortare: sunt acele cereri in care se stabilesc anumite campuri participante precum si ordinea lor de sortare.

3. Cereri de modificare a unor date existente (ex :biblioteca centrala mareste in baza de date toate preturile cartilor cu 20 %)

4. Cereri de stergere a unor inregistrari existente (ex: eliminarea din baza de date a tuturor cititorilor unei biblioteci care nu au imprumutat carti in ultimii doi ani)

5. Cereri de obtinere a unor informatii noi care rezulta pe baza informatiilor deja existente. Aceste noi informatii se vor adauga in campuri noi.(ex: aflarea varstei cititorului prin scaderea din anul curent a anului de nastere )

6. Cereri de obtinere a unor totaluri,medii,produse etc.

7. Cereri incrucisate (sunt caracterizate prin gruparea inregistrarilor)

In toate aceste cazuri, cu exceptia ultimelor doua, rezultatul cererii este un nou set de date numit SET DINAMIC, organizate din punct de vedere structural, tot sub forma unui tabel in care se regasesc doar campurile specificate de programator pentru acea cerere.

Denumirea de set dinamic de date provine de la faptul ca orice modificare a datelor din tabele initiale vor determina modificari corespunzatoare in rezultatul final al prelucrarilor si invers.

OBS: seturile dinamice de date nu se memoreaza, ele fiind construite din nou la fiecare executie a cererii respective. Cererile se pot grupa in doua parti in functie de posibilitatea de salvare a lor:

1. cereri permanente(sunt cele care se salveaza si se definesc prin optiunea „queries”).

2. cereri temporale, nu se salveaza si sunt reprezentate prin instructiunile SQL.

Construirea unor cereri in Access nu necesita cunoasterea limbajului SQL (in afara de 4 tipuri de cereri care insa se utilizeaza foarte rar.). Aplicatia Access ofera o metoda grafica de construire a cererilor numita metoda QBE (query by example). O cerere permanenta se poate afla in una din urmatoarele 3 stari :

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Construirea Cererilor in Access.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
806 cuvinte
Nr caractere:
4 646 caractere
Marime:
6.23KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Limbaje de Programare
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Profesorului:
Criscota Serban
Sus!