Clase și Programare C++ Builder

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1. Un tur rapid al C++Builder

Pentru moment, nu vom acorda decât o privire rapidă mediului de dezvoltare C++Builder, urmând ca în lecţia a şasea să examinăm în detaliu acest IDE.

Atunci când pornim pentru prima oară IDE-ul C++Builder ni se prezintă mediul de lucru C++Builder în care este deschisă o formă nouă, fără conţinut, ca în figura 1.1. (forma este unul dintre elementele de interfaţă vizuală, practic o fereastră de uz general pentru o aplicaţie oarecare).

Figura 1.1

IDE-ul C++Builder este împărţit în trei părţi. Fereastra superioară poate fi considerată partea principală a IDE-ului. Pe lângă meniul principal ea conţine şi bara de butoane cu cele mai folosite operaţii în stânga şi selectorul de componente utilizabile în dreapta. (vezi figura 1.2).

Figura 1.2.

Pentru o mai uşoară regăsire, componentele sunt împărţite în tipuri de componente, fiecare tip având un tab în paleta de componente. Pentru a utiliza o componentă, este suficient să o selectăm în paletă după care să dăm click pe forma pe care dorim să amplasăm componenta, la poziţia dorită.

O componentă este o bucată de cod software care va îndeplini în aplicaţie o anume funcţie predefinită (cum ar fi o etichetă, un câmp de editare sau o listă).

Cea de-a doua parte a IDE-ului C++Builder este inspectorul de obiecte (Object Inspector) care este amplasat în mod implicit în stânga ecranului. Prin intermediul inspectorului de obiecte vom modifica proprietăţile componentelor şi modul cum sunt tratate evenimentele referitoare la ele (interacţiunile utilizatorului cu componenta respectivă). În inspectorul de obiecte apare întotdeauna lista de proprietăţi a componentei curent selectate, dublată de lista de evenimente care pot afecta componenta respectivă, dar mai poate apărea (dacă este selectată) şi ierarhia de componente a aplicaţiei.

În dreapta inspectorului de obiecte este spaţiul de lucru al C++Builder (cea de-a treia parte). Iniţial în acest spaţiu este afişat editorul de forme. Acesta este utilizat pentru a amplasa, muta sau dimensiona diverse componente ca parte a creării formelor aplicaţiei. În spatele editorului de forme se află parţial ascunsă fereastra editorului de cod de program (locul în care vom scrie cod pentru programele noastre).

Să încercăm o primă aplicaţie practică.

În acest moment, C++Builder este pornit şi avem la dispoziţie o formă fără conţinut. În mod implicit, acestă formă este denumită Form1. Inspectorul de obiecte afişează proprietăţile referitoare la ea. Selectaţi proprietatea Caption din lista de proprietăţi a formei şi tastaţi un titlu pe care doriţi să-l daţi ferestrei de aplicaţie reprezentate de Form1.

Observaţi că pe măsură ce tastaţi, titlul ferestrei este modificat (veţi observa acest comportament şi la alte componente).

Pentru a rula aplicaţia proaspăt obţinută putem apăsa pe butonul Run de pe bara de unelte (cel pe care este desenată o săgeată verde) sau putem apela opţiunea Run din meniul Run sau putem apăsa tasta F9 (care este un shortcut către opţiunea precedentă). La folosirea oricăreia din modalităţile de mai sus, IDE-ul va răspunde prin afişarea unui ferestre de stare conţinând informaţii referitoare la procesul de compilare, ca în figura 1.3. (procesul de obţinere a codului executabil al aplicaţiei).

Figura 1.3

Dupa scurt timp, fereastra de stare a compilarii, dispare, apare forma pe care am lucrat pana acum, de data aceasta fiind executata, iar titlul ei este cel pe care l-am introdus mai sus, vezi figura 1.4.

Figura 1.4

Revenim la modul editare inchizand aplicatia executata (click pe butonul de inchidere al formei).

Pentru a putea adauga un prim element functional acestei forme vom adauga o eticheta cu un text oarecare pe forma noastra. Pentru aceasta, in Tab-ul Standard al paletei de componente, dam click pe componenta Label (butonul cu un A mare pe el). Dati din nou click pe forma, la pozitia la care doriti sa amplasati eticheta. Dupa amplasarea acesteia, observam ca ea apare in ierahia de obiecte ale aplicatiei (daca ierarhia este vizibila) si ca proprietatile etichetei sunt listate in Inspectorul de obiecte. Selectati proprietatea Caption si modificati-o pentru a modifica textul afisat de eticheta.

Pentru a modifica si modul in care este afisat textul, dam dublu-click pe proprietatea Font din aceeasi lista (se va deschide o sublista cu proprietati suplimentare legate de aspectul si tipul fontului folosit). Cautati in sublista proprietatea Size (este curent setata la 8) si modificati-o la 24. Dupa ce confirmati noua dimensiune a fontului apasand Enter, ea va fi aplicata etichetei respective.

Putem modifica si pozitia etichetei in mod simplu, dand click pe ea si tragand-o pe noua pozitie.

Dupa toate aceste modificari putem rula din nou programul (cum am facut mai sus). Rezultatele vor fi asemanatoare cu cele din figura 1.5.

Observații:

Lectiile 1

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Clase si Programare C++ Builder.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
8 946 cuvinte
Nr caractere:
53 669 caractere
Marime:
470.06KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Limbaje de Programare
Predat:
la facultate
Materie:
Limbaje de Programare
Profesorului:
Tudorica
Sus!