Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

-obtinerea victoriei Antantei asupra Puterilor Centrale;

-disparitia Imperiului tarist în urma revolutiei bolsevicilor din 25 octombrie/7 noiembrie 1917;

-lansarea de catre presedintele american Wilson a celor 14 puncte ce reprezentau printre altele dreptul de autodeterminare a popoarelor;

-declansarea revolutiilor de la Viena si Austria;

-exercitarea dreptului de autodeterminare a popoarelor;

-crearea unui curent larg de opinie favorabil unirii Transilvaniei, Bucovinei si Basarabiei cu România.

Marea Unire a fost rezultatul actiunilor românilor în conjunctura favorabila de la sfârsitul secolului primului razboi mondial. Dezmembrarea Imperiului tarist si austro-ungar a reprezentat afirmarea pe plan international a principiului autodeterminarii si a principiului nationalitatii. Unirea Basarabiei Basarabia a fost prima provincie româneasca care s-a unit cu vechiul regat. La fel ca toate provinciile cunoaste trei etape ale autodeterminarii:

1. autonomia

2. independenta

3. unirea

1. Autonomia  la 3 aprilie 1917 se forma Partidul National moldovenesc ce va prelua conducerea miscarii pentru autonomie. În octombrie 1917 la Chisinau a avut loc Congresul ostasilor moldoveni care proclama autonomia Basarabiei si hotara formarea unui organ reprezentativ al populatiei din Basarabia: Sfatul Tarii, care se constituie în noiembrie 1917 având ca organ executiv Consiliul de director general în frunte cu Ion Inculet. La 2/15 decembrie 1917 era proclamata Republica Democrata Moldoveneasca în cadrul Federatiei rusesti în frunte cu Inculet.

2. Independenta  situatia Basarabiei se agraveaza datorita starii de anarhie creata de armata rusa, dezorganizata datorita intentiilor anexioniste ale Ucrainei si intentiilor bolsevicilor de a prelua puterea. În ianuarie 1918 Sfatul Tarii solicita sprijinul militar românilor. La 13/26 ianuarie 1918 o divizie româneasca comandata de generalul Ernest Brosteanu intra în Basarabia restabilind ordinea. La 24 ianuarie/6 februarie Sfatul Tarii proclama independenta Republicii Democrate Moldovenesti.

3. Unirea  la 27 martie/9 aprilie 1918 la Chisinau Sfatul Tarii, organ politic reprezentativ si legal constituit, hotara unirea Basarabiei cu România. La 10/23 august 1918 era emis Decretul Regal privind unirea Basarabiei cu România

Importanta

Prin unirea Basarabiei cu vechiul regat începe procesul de întregire nationala. Pamântul românesc dintre Rut si Nistru aflat sub stapânirea Rusiei înca din 1812, prin ruperea de Rusia Sovietica, a legaturilor diplomatice cu România si confiscarea de catre ea a tezaurului României depus spre pastrare la Moscova în anii 1916-1917, s-a unit cu tara.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marea Unire.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 751 cuvinte
Nr caractere:
9 601 caractere
Marime:
9.41KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Istoria Românilor
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!