Determinarea culorii și vâscozității materialelor grase

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Culoarea materiilor grase este mai mult sau mai puţin intense dupa cum acestea sunt de extracţie sau de presă, brute sau rafinate, culoare ce se datoreşte prezenţei carotenului, clorofilei, xantofilei, luteinei şi a altor lipocromi etc., cât şi tehnologiei de fabricaţie aplicate.

Intensitatea culorii se exprimă prin culoarea de iod, care reprezintă numarul de mg de iod liber din 100 mg de soluţie de iod în iodura de potasiu, cu aceeaşi culoare şi produsul de cercetat.

Culoarea de iod pentru uleiurile vegetale comestibile şi tehnice se determină atât prin metoda comparării vizuale a probei de analizat sau fotoelectric, cu o scară calorimetrică de iod sau de bicromat de potasiu, sau pentru uleiurile tehnice cu o scară calorimetrică Gardner, Lovibond, etc.

Se cunosc diferite tipuri de calorimeter fotoelectrice şi comparatoare, pentru determinari rapide, VNIIJ - Leningrad - a elaborate o metodă care utilizează o gamă de etaloane colorate (numerotate) de comparare vizuală şi cu ajutorul unor tabele de conversiune se exprimă direct culoarea de iod, în mg I/100 ml produs analizat.

DETERMINAREA CULORII PRIN METODA COMPARARII VIZUALE ŞI FOTOELECTRIC

Lucrarea se referă la determinarea culorii de iod prin metoda comparării vizuale şi fotoelectric a probei de analizat cu o scară calorimetrică de culori formate din soluţii etalon de iod sau de bicromat de potasiu, iar pentru uleiurile tehnice cu o scară calorimetrică Gardner, în condiţiile stabilite de STAS 145/2-78. Culoarea se exprimă în mg I/100 ml produs analizat.

În cazul folosirii scării etalon de bicromat de potasiu rezultatul determinării se transformă în mg I/100 ml, prin împarţirea acestuia la 5, cifră care reprezintă raportul dintre intensitatea coloraţiilor soluţiilor de iod şi de bicromat de potasiu.

APARATURA ŞI REACTIVII NECESARI

- Fotocalorimetru;

- Baloane cotate de 100 ml;

- Erlonmeyere de 250 ml cu dop rodat;

- Eprubete D ═ 10 – 25 mm; h ═ 180 – 200 ml;

- Pipete şi biurete gradate;

- Acid sulfuric d ═ 1,84;

- Benzen p.a.;

- Todură de potasiu p.a.;

- Ticsulfat de sodiu, soluţie 0,01 n;

- Amidon, soluţie 1%;

- Soluţie etalon de iod: într-un balon de 100 ml, se dizolvă în apă distilată proaspăt fiartă şi răcită 0,5 g iodură de potasiu şi 0,25 g iod, se omogenizează şi se aduce la semn.

Titrul soluţiei etalon de iod se stabileşte astfel: 5 ml din soluţia etalon de iod se diluează cu 50 ml apă distilată proaspăt fiartă şi răcită, apoi se tratează cu soluţie de triosulfat de sodium în prezenţa a 0,5 ml soluţie de amidon, până la decolorare.

Titrul soluţiei etalon de iod ═ mgI/ml

în care:

- 1,269 este cantitatea de iod corespunzătoare la 100 ml tiosulfat de sodium , soluţie 0,01 n, în mg;

- V – volumul soluţiei de tiosulfat de sodium 0,01 n folosit la titrare, în ml;

- 5 - volumul soluţiei etalon de bicromat de potasiu luat pentru titrare, în ml.

PREGĂTIREA SCĂRILOR CALORIMETRICE

Scara calorimetrică de iod

După stabilirea titrului soluţiei etalon de iod, se execută prin diluări corespunzătoare în baloane cotate de 100 ml, o scară calorimetrică cu concentraţii de iod cuprinse între 0,5 – 30 mgI/100 ml.

Până la 14 mgI/100 ml se fac diluţii din mg în mg, iar peste 14 mgI/100 ml se fac diluţii din 2 în 2 mg.

Scara calorimetrică de bicromat de potasiu

După stabilirea titrului soluţiei etalon de bicromat de potasiu, se execută prin diluări corespunzătoare în baloane cotate de 100 ml, o scară calorimetrică cu concentraţii de bicromat de potasiu cuprinse între 1 şi 50 mg la 100 ml. Până la 10 mg K2Cr2O7/100 ml se fac diluţii din 2 în 2 mg, iar peste 10 mg K2Cr2O7/100 ml se fac diluţii din 5 în 5 mg.

Scara de bicromat de potasiu se utilizează numai în cazul uleiurilor de culoare deschisă, respective până la 10 mgI/100 ml produs.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinarea Culorii si Vascozitatii Materialelor Grase.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 882 cuvinte
Nr caractere:
15 264 caractere
Marime:
21.65KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!