Controalele ANPC semnalează neregulile în comercializarea alimentelor

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

In fiecare vara, controalele Autoriatii Nationale pentru Protectia Consumatorului dezvaluie fetele neplacute ale comertului romanesc si ridica semne de intrebare cu privire la "necalitatea" pe care romanul o cumpara fara sa stie pe ce da banii.

Perioada de vara este una dintre cele mai solicitante perioade din an pentru inspectorii ANPC, data fiind temperatura mare ce impune cerinte speciale in ceea ce priveste comercializarea si pastrarea alimentelor. Incepand cu luna iunie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat controale in unitatile de alimentatie publica, verficand circa 168 tone de alimente materii prime si constatand ca 55,1 tone nu se incadreaza in prevederile legale in vigoare. In urma deficientelor constatate, s-a dispus oprirea temporara de la comercializare a circa 54 de tone de alimente, pana la remedierea neconformitatilor.

Conditii de expunere si depozitare

Conditiile in care sunt depozitate alimentele a fost unul dintre pilonii acestor controale. Inspectorii ANPC au constatat ca 12% dintre operatorii economici controlati nu respectau condiitile impuse de producatori, o situatie ingrijoratoare constatandu-se in cazul Municipiului Bucuresti, unde procentul celor care au incalcat prevederile a fost de circa 35%. Alimentele "victima" ale conditiilor improprii de depozitare au fost margarina si ouale, acestea fiind depozitate la temperatura camerei in conditiile in care producatorul indica 2-4 grade C pentru margarina si 14 grade C pentru oua. Produsele lactate erau depozitate la o temperatura de 15 grade C fata de 2-8 grade C cat era recomandat. Nereguli s-au constatat si in cazul berii si al apei minerale, acestea fiind expuse la temperatura mediului ambiant de 32,5 grade C, fata de cele 5-25 grade prevazute de producator. Produsele din carne nu au facut exceptie de la neregulile constate in aceste controale, comisiile regasind in magazine carnati congelati comercializati in stare decongelata.

Un alt capitol urmarit de inspectorii ANPC a fost regimul termic la care sunt supuse alimentele in momentul in care sunt expuse la comercializare. In Bucuresti s-au constatat nereguli in ceea ce priveste mentinerea regimului termic impus de producator. Alimente precum carnea de pasare, carnea de vita, de porc si peste, toate achizitionate in stare refrigerata, au fost supuse ulterior congelarii dupa introducerea in unitatile de alimentatie.

Lipsa datei durabilitatii minimale, respectiv a datei limita de consum a fost iarasi una dintre problemele constatate de inspectorii in domeniu. In cazul alimentelor comercializate vrac, printre care pulpe de pui, bomboane de ciocolata cu diverse umpluturi, alune, cafea boabe, paste fainoase sau telemea, lipseau cu desavarsire informatiile in ceea ce priveste denumirea produselor sau data durabilitatii minimale. Referitor la datele informative, inspectorii ANPC au mai descoperit ca in magazine erau comercializate produse cu elemente de identificare netraduse in limba romana, iar 7% din produsele controlate nu aveau afisat pretul de comercializare.

Inspectorii ANPC s-au confruntat cu o situatie aparte in ceea ce priveste legalitatea functionarii unitatilor comerciale. Acestia au descoperit in cadrul actiunilor de control intreprinse, un magazin mixt unde se vindeau bauturi alcolice la pahar, fara ca unitatea sa fie autorizata pentru prestari de servicii de alimentatie publica. Tot din aceasta categorie face parte si comercializarea tigarilor la bucata, contrar prevederilor legale, abatere descoperita de asemenea in cadrul acelorasi controale.

Conservele de carne

Un control special a fost cel privind comercializarea si etichetarea conservelor din carne. Intre 12-15 august, inspectorii ANPC au verificat 44.354 kg de carne, de la 451 de operatori economici. Ca urmare a deficientelor constatate, au fost oprite si retrase de la vanzare 304 kg de conserve de carne, iar 16.000 kg de conserve au fost oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea neconformitatilor.

Inspectorii au gasit conserve cu denumiri inselatoare care induc in eroare consumatorul asupra compozitiei reale a produsului. Tot la nivelul etichetarii s-a putut constata o inscriere neconforma a denumirii sub care se vinde produsul. In conditiile in care denumirea speciei de animal apare in etichetarea sub care se vinde produsul, proportia de carne din compozitie trebuie sa fie mai mare de 50%, pe cand, in cazul neregulilor gasite, continutul de carne era de 22%. S-au gasit si produse fara eticheta sau cu etichete rupte, au fost si cazuri in care conservele nu aveau inscrisa in lista ingredientelor proportia ingredientului care intra in denumirea sub care este vandut produsul.

Alte abateri au fost inscrierea neconforma a datei de valabilitate, lipsa inscrierii denumirii categoriei sau a codului CE in cazul aditivilor alimentari sau lipsa traducerii in romana a elementelor de identificare. In cazul etichetei de prezentare au fost de asemenea constatate nereguli, in sensul ca produsele aveau inscriptionata valoarea energetica la 100 g produs, dar lipsea lista celorlalte elemente nutritionale ce intra in componenta produsului.

La nivelul calitatii conservelor de carne, inspectorii au constatat prezenta unor substante interzise, cum ar fi concentrat proteic de soia in conserve de carne si amidon in pateul de ficat de gasca. O parte din conservele controlate erau dispuse la raft in ambalaje metalice cu pete de rugina, mai ales in zona faltului, dar si in cutii metalice deformate, partial deteriorate din cauza loviturilor mecanice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controalele ANPC Semnaleaza Neregulile in Comercializarea Alimentelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 426 cuvinte
Nr caractere:
20 339 caractere
Marime:
88.80KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!