Turismul în orașele istorice - turism istoric

Previzualizare seminar:

Cuprins seminar:

1. INTRODUCERE
2. METODOLOGIE
3. SCOP ȘI OBIECTIVE
4. TURISMUL ÎN ORAȘELE ISTORICE
5. TIPURI DE ORAȘE ISTORICE
5.1 ORAȘE ANTICE
5.2 ORAȘE MEDIEVALE
6. LOCURI ISTORICE
7. TIPURI DE TURIȘTI
8. IMPORTANȚA ORAȘELOR ISTORICE
9. CONCLUZII
10. BIBLIOGRAFIE

Extras din seminar:

1. INTRODUCERE

Turismul urban este o formă de creștere rapidă a turismului, stimulată de atracțiile istorice și culturale, precum și de cumpărături și atracțiile pentru evenimente și călătorii de afaceri, oferind posibilități pentru regenerarea urbană. Turismul din spațiul urban, comparativ cu celelalte forme de turism, este mult mai complex și diversificat, datorită numărului mare de resurse disponibile. (Bogan, 2019)

Turismul urban axat pe componență culturală sprijină păstrarea identității culturale, a valorilor și bunurilor de excepție; devine o parte importantă a culturii și civilizației naționale; sprijină schimburile culturale. Turismul urban oferă o multitudine de experiențe colective, individuale în plan psihic, afectiv-estetic, cu impact pe termen lung asupra turiștilor. (Bogan, 2019)

Potrivit Organizației Mondiale a Turismului (OMT), turismul urban se referă la activitățile turistice majore, turismul urban și planificarea turismului în orașe și destinații urbane cu un venit economic care include activități non-agricole în toate procesele de dezvoltare culturale.

Din punct de vedere turistic, orașele pot oferi numeroase oportunități, precum un amestec de atracții, considerat unic și capabil să atragă numeroși turiști (muzee, arhitectură urbană, parcuri tematice, săli de expoziție), dar și facilități urbane care susțin și completează experiența turistică (hoteluri, restaurante, baruri, facilități de transport). Orașele, de-a lungul istoriei, au reprezentat punctul central al activității turistice, oferind cazare, divertisment, precum și alte facilități pentru vizitatori. (Bogan, 2019)

Evoluția civilizației umane a determinat tendința de realizare a unor așezări care să satisfacă tot mai mult cerințele și nevoile umane specifice pentru fiecare etapă istorică parcursă. Urmărind aceasta evoluție în timp istoric se pot delimita generații de orașe. Primele orașe s-au dezvoltat în vechile arii puternic umanizate ale Mesopotamiei, Egiptului, Siriei, Asiei Mici, Greciei, Asiei Centrale, Indiei și Chinei. În Europa au apărut mai târziu, deosebi datorită expansiunii romane.

Orașul medieval a debutat odată cu năvălirea popoarelor migratoare, dar și în urma răspândirii creștinismului.

Despre orașul în timpul Renașterii, se poate vorbi începând cu secolele XV-XVI, când producția meșteșugurilor, comerțului, sistemului de circulație a banilor s-au dezvoltat și au creat premisele unei noi vieți sociale.

Orașul baroc (secolele XVII-XVIII), reprezintă un moment de referință în istoria urbanismului fiind caracterizat printr-o activitate constructivă deosebit de intensă, preocupări în ceea ce privește ”compoziția” urbană (bulevarde, piețe, ansambluri arhitecturale), astfel încât orașul să devină un adevărat spectacol.

Ulterior, apar orașe metropolă și orașe industriale, Revoluția industrială determinând schimbări fundamentale în dezvoltarea orașelor. Secolul XIX este cunoscut drept perioada caracterizată printr-o amplă criză a așezărilor, determinată de supradimensionarea unor centre în detrimentul altora (Londra). Apar în marile orașe ale lumii, cu forme de transport urban disponibile: trenuri cu aburi, tramvaiul electric etc. Secolul XX aduce noi schimbări, în 1907 în Londra de exemplu, liniile de metrou au fost electrificate, apar trenuri de suprafață etc. (Bogan, 2019)

2. METODOLOGIE

În cadrul acestui studiu au fost folosite următoarele metode, precum metoda sintezei, cercetării, metoda analizei, observării și metoda cartografică.

3. SCOP ȘI OBIECTIVE

Scopul acestei lucrări este de a crea o imagine de ansamblu a turismului istoric, iar ca obiective reprezintă clasificarea orașelor istorice din întreaga lume și prezentarea importanței acestora în cadrul turismului.

4. TURISMUL ÎN ORAȘELE ISTORICE

Turismul istoric, parte integrată a turismului cultural este, în general, turismul evenimentelor, al simbolurilor, al marilor monumente ale istoriei, pentru care stau mărturie vestigiile arheologice, preistorice, vestigiile antichității, cetățile medievale, monumentele istorice, monumentele de arhitectură etc. (Vasile Glăvan, 2008)

Orașele istorice reprezintă acele orașe care de-a lungul timpului au jucat un rol important în istoria omenirii și care încă păstrează mărturii ale acelei perioade. Edificiile istorice însumează o gamă variată de construcții aparținând mileniilor și secolelor demult apuse, răspândite cu predilecție în regiunile de afirmare a marilor civilizații. (Bogan, 2019)

Asociația Europeană a Orașelor și Regiunilor Istorice definește orașul istoric drept arealul sau zona istorică ce include orașe, târguri, cetăți, dar și alte părți ale aglomerațiilor urbane ce dețin valori de patrimoniu sau culturale, recunoscute la nivel local, național sau internațional.

Centrul istoric al unui oraș reprezintă vechiul nucleu funcțional care s-a păstrat în spațiul urban de-a lungul timpului, în care s-a acumulat o importantă cantitate de valori. Importanța centrului istoric rezidă în funcția culturală pe care acesta o îndeplinește în cadrul sistemului urban, dar și a celei turistice, de a constitui într-un element de natură să contribuie la creșterea atractivității orașului. (Nițulescu, 1998)

Conform mai multor autori centrul istoric este definit ca materialul brut din care acesta este compus și include formele și amenajările urbane din trecut care s-au păstrat mai mult sau mai puțin intacte și fac parte integrantă din orașul contemporan.

În ceea ce privește localizarea centrelor istorice, sunt, de cele mai multe ori, poziționate central față de celelalte zone ale orașului, ceea ce le oferă o accesibilitate rapidă și un întreg sistem de utilități.

Fiecare oraș, indiferent de modul în care este organizat și de poziția centrului istoric în cadrul orașului modern, include o serie valori istorice ce au grade diferite de importanță, precum valori funcționale definite prin situarea punctelor centrale și a zonelor de interes în diferite etape istorice, stabilirea importanței diferitelor sectoare urbane. Valorile social-istorice sunt determinate atât de existența unor spații în care s-au desfășurat evenimente importante pentru oraș și țară, dar și de existența monumentelor istorice și artistice ce definesc orașul. Alte valori, sunt cele afective, care se manifestă prin capacitatea de a-i atrage pe turiști, dar și pe locuitorii orașului. Valorile ambientale sunt caracterizate prin valoarea arhitecturală și stilistică a clădirilor și a ansamblurilor istorice, și prin unitatea spațială și calitatea compoziției urbane. (Bogan, 2019)

Bibliografie:

Materială:

Biranvand F, The Importance of Historical and Cultural Activities in the Development of Tourism, 2018

Bogan E, Turism urban, editura Universitară, 2019

Cucu V, Matei G, Vasenciuc N, Columbeanu S, Capitalele Lumii, editura Enciclopedică Româna, 1971

Fernîndez D, Vîzquez A, Escampa M, Tourism management in the historic city. The impact of urban planning policies, 2016

Glăvan V, Nicula V, Sistemul Internațional în Turism, editura Fundației ”România De Mâine”, 2008

Hiatt W, Machu Picchu, Latin American History, 2015

Ilieș G, Turism urban, editura Presa Universitară Clujeană, 2008

López A, Tourism in Historical Cities

Nițulescu D, Elemente de urbanism, Universitatea Politehnica Timișoara, 1998

Păcurar A, Turism Internațional, editura Presa Universitară Clujeană, 2009

Ruas Pierre M, Ros J, Ivorra S, Ettahiri A, Fili A, History and archaeology of the emblematic argan tree in the medieval Anti-Atlas Mountains (Morocco), 2016

Yawer A, Bakr A, Fathi A, Sustainable urban development of historical cities: Historical Mosul City, Iraq, 2023

WEB:

https://www.thecollector.com/worlds-greatest-ancient-cities/

https://www.lpcentre.com/articles/urban-tourism-what-everyone-ought-to-know-about-it

https://www.mpm.edu/research-collections/anthropology/anthropology-collections-research/mediterranean-oil-lamps/roman-empire-brief-history

https://iturist.ro/obiective-turistice-roma/

https://www.tripin.gr/en/blog/a-brief-history-of-athens/

https://thetourguy.com/travel-blog/greece/athens/a-brief-history-of-athens-from-5000-bce-to-harry-truman/

https://www.maria-andrei.ro/cele-mai-frumoase-locuri-de-vizitat-in-atena/

https://www.ancient-egypt-online.com/alexandria.html

https://www.tripsinegypt.com/alexandria-the-bride-of-the-mediterranean-sea/

https://www.historyhit.com/alexandria-the-city-that-changed-the-world/

https://triply.ro/atractii-turistice-din-alexandria/

https://dailydosenow.com/history-of-jerusalem/

https://calatorinbascheti.ro/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-israel-obiective-turistice-unde-te-cazezi-si-unde-mananci/

https://www.history.com/topics/ancient-middle-east/history-of-jerusalem

https://www.traveltailor.ro/obiective-turistice-ierusalim/

https://www.infoturism.ro/ghid/jerusalem/obiective-turistice

https://www.peru.travel/en/attractions/machu-picchu

https://www.peru-machu-picchu.com/history.php

https://www.machutravelperu.com/blog/things-to-do-in-machu-picchu

https://pg.world/articles/bologna_italy_destination_for_architecture_and_history_fans

https://danteuniversity.org/the-history-of-bologna/

https://tuktuk.ro/2021/01/top-10-obiective-turistice-din-bologna/

https://historicgermany.travel/historic-germany/heidelberg/

https://holidayandtrips.com/descopera-heidelberg-destinatie-turistica-spectaculoasa/?lang=ro#calea-filozofilor-2999d679-02b8-478e-9372-8575a493ca3d

https://en.chinaculture.org/2017-07/18/content_1039511.htm

https://www.chinahighlights.com/pingyao/

https://www.thechinaguide.com/sight/pingyao-ancient-city

https://www.quebec-cite.com/en/quebec-city/history-quebec

https://veronikasadventure.com/taroudant-the-berber-city-the-oasis-of-tiout-village/

https://www-wildtrips-net.translate.goog/visit/Taroudant-Morocco-top-10-attractions-to-visit.htm?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=ro&_x_tr_pto=sc

https://topingrediente.com/blog-ro/destinatii-de-top/europa/belgia/waterloo/

https://www.explore-grandest.com/lorraine/verdun-lhistorique/

https://togetherintransit.nl/weekend-in-verdun-france/

https://medium.com/@corentinjacques/verdun-a-tapestry-of-history-eca8e8ac6d51

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul in orasele istorice - turism istoric.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2024
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
40 pagini
Imagini extrase:
40 imagini
Nr cuvinte:
9 638 cuvinte
Nr caractere:
52 326 caractere
Marime:
53.23MB (arhivat)
Publicat de:
Prundeanu Maria
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Predat:
Facultatea de Geografie , Universitatea din Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
Geografia Turismului
Materie:
Geografie
Sus!