Seminarii Geografie, anul 1

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Peisajele naturale si valorificarea turismului

in Italia

Italia se afla pe locul 4 la nivel mondial atat in ceea ce priveste numarul sosirilor de turisti (40 milioane de turisti/an) cat si in cazul incasarilor obtinute din turism (27 miliarede $/an). Doua treimi (2/3) din veniturile Italiei sunt obtinute din activitatile turistice. Este o tata peninsulara, insulara (Sicilia, Sardinia, Elba, Capri, Ischia), montana.

Potentialul turistic natural:

- in Nord Muntii Alpi cu Varful Monte Rosa 4634m

- in peninsula se afla Apeninii cu altitudine maxima 2914m varful Gran Saso d’Italia

- vulcani activi: Vezuviu la S de Napoli, Etna (3340m) pe insula Sicilia, Stromboli in insulele Liparice

- la S, Alpii se continua cu prealpii care fac trecerea spre campia Padului (cea mai mare campie).

Pricipalele ape curgatoare sunt in N (Pad), in Italia peninsulara sunt ape fara importanta economica, cu cursuri si debite mici (Tibru care traverseaza Roma)

- lacurile sunt amenajate pentru turism pe malurile lor aparând statiuni climaterice. Le intalnim in general in zona alpina si prealpina (Como, Garga, Agiole)

- izvoare minerale au aparut in statiuni balneare (Salsa Majiore Terme, San Pelegrini)

- clima este continentala in N, cu temperaturi mai scazute care permit mentinerea stratului de zapada mai mult timp in regiuni inalte si practicarea sporturilor de iarna, in S mediteraneana cu temperaturi ridicate, favorabile turismului de litoral.

- Insule mari – Sicilia, Sardinia

- Insule mici – Liparice, Elba, Capri, Ischia

- Zonele de litoral se gasesc la marile Liburica, Tireniana, Mediteraneana, Ionica si Adriatica

Regiuni turistice ale Italiei (potential turistic antropic):

1. Italia de N:

a) Alpii – sporturi de iarna cu statiuni alpine: Cortina d’Ampezzo, Valle d’Aosta, Merano, Marso Corto, Courmayer.

b) Regiunea piemontana (piemontul) cu orasul Torino (muzeul automobilelor, domul unde se gaseste Giulgiul lui Isus, palatul Reale)

c) Lombardia, Emilia cu principalul centru turistic Milano cu domul, stadionul, Scala din Milano, castelul Sforta azi muzeul sculpturii, biserica Santa Maria cu „Cina cea de taina” a lui Leonardo da Vinci. Bologna, Verona cu locul nasterii lui William Shakespeare si povestirea lui Romeo si Julieta. Parma, Modena, Bresica. In Monza vin mii de turisti la formula 1. In Maranello se fabrica Ferrari.

2. Riviera Ligurica importanta zona de practicare a turismului litoral. Se afla in prelungirea Coastei de Azur franceze: San Remo cu festivalul de muzica statiune balneara, Genova cel mai important port al Italiei, La Spezia. In Genova se afla casa lui Cristopher Couloumb devenita muzeu.

3. Litoralul venetian. Venetia este un oras asezat pe 118 insule. Are peste 115 canale. Aici se circula numai cu barca si in loc de strazi au canale. Piata San Marco (cu porumbeii care iti ciugulesc din palma) la capatul careia se afla biserica San Marco, Palatul Dogilor, Puntea suspinelor. Orasele Ravena, Rimini, Ancona, Trieste

4. Italia Peninsulara

a)Toscana cu Florenta unde a trait Michelangelo, cu muzeul si cu operele sale; Pisa cu turnul inclinat; Insula Elba unde a fost exilat Napoleon

b)Umbria cu Perugia

c)Latium cu Roma (Coloseumul de pe vremea imperiului Roman, arcuri de triumf, columna lui Traian, forul roman cu multe temple, fantanile. Fontana di Trevi este cea mai mare si daca arunci un banut in ea se spune ca vei reveni in Roma, castelul Santa Angelo care este un mausoleu, boca de la verita (gura adevarului) era un detector de minciuni si daca introduceai mana si minteai iti taia mana; astazi el citeste liniile vietii si face o schema a lor. Vaticanul cu piata si biserica Sfantul Petru cu capela sixtina pictata de Michelangelo. Aici se practica turism religios pentru pelerinaje. Oamenii erau, in trecut inmormantati in subteranul orasului in cripte pe vremea imperiului Roman.

5. Regiunea Campania cu Napoli, vulcanul Vezuviu (care a acoperit Pompei si Herculaneum) si Ischia

6. Apulia cu Bari si Brindisi

7. Italia insualra cu Sicilia unde turismul este putin dezvoltat din cauza clanurilor mafiote si le este recomandat sa nu iasa dupa ora 7 cand pot avea loc schimburi de focuri si alte pericole, cu stramtoarea Mesina, cu orasul Palermo. Sardinia cu orasul Cagliari

Tipuri de turism: montan pentru drumetii, sporturi de iarna, sportiv (diferite competitii sportive), litoral, religios (Vatican), balneo-climateric, de agrement, recreere, cultural, de shopping (Milano

Observații:

Anul 1, Facultatea de turism

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Seminarii geografie, anul 1.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.2/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 096 cuvinte
Nr caractere:
12 199 caractere
Marime:
16.30KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!