Resursele de apă în Portugalia

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1. Introducere

In scopul elaborării acestui proiect au fost utilizate ca surse de informare: organizații naționale ce se ocupă cu gestionarea resurselor de apă, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Portugaliei, Agenția Mediului.

Apa este baza tuturor activităților biologice și este fundamentală în dezvoltarea și echilibrul naturii și al tuturor ființelor. Apa este esențială pentru ființa umană, pentru societate și pentru lume. Acesta este motorul dezvoltării sociale și economice.

În acest sens, este important ca această resursă limitată să fie gestionată corect și atent. Planificarea și managementul resurselor de apă urmăresc organizarea și distribuirea acestor resurse, ținând cont de disponibilitatea acestora, pentru a răspunde nevoilor populației.

Utilizarea sa se dorește a fi sustenabilă și, pentru aceasta, trebuie stabilite reguli și proceduri care să promoveze buna sa utilizare, conservarea lui, precum și conservarea mediului.

Agenția portugheză de mediu IP (Autoritatea Națională a Apelor ) definește și planifică gestionarea resurselor de apă. Pentru managementul resurselor de apă sunt utilizate numeroase instrumente , respectiv PNA (Planul Național de Apă), care acoperă întreg teritoriul național, PGRH (Planuri de Management al Regiunii Hidrografice) care acoperă bazinele hidrografice integrate într-o regiune hidrografică.

Ele reprezintă o fundație care susține managementul, recuperarea și protecția apei. Există, de asemenea, Planuri Specifice de Gospodărire a Apelor, care completează PGRH. Acestea pot fi teritoriale sau pot acoperi o anumită zonă geografică.

2. Asezare

Portugalia, sau Republica Portugheză, după denumirea oficială, este un stat situat în Europa Meridională, întemeiat în anul 1143, care ocupă o suprafață totală de 92.212 Km2. Partea continentală este situată în extrema sud-vestică a Peninsulei Iberice, având granița de nord și est cu Spania și Oceanul Atlantic la vest și sud. Teritoriul portughez include și două regiuni autonome: Arhipelagurile Azore și Madeira, din Ocenaul Atlantic. Arhipelagul Madeira este alcătuit din insulele Madeira, Porto Santo, Desertas și Selvagens, iar Arhipelagul Azore este format din 9 insule: Santa Maria, Săo Miguel, Terceira, Graciosa, Săo Jorge, Pico, Faial, Flores și Corvo.

Economie

Portugalia a aderat la Comunitatea Economică Europeană la 1 ianuarie 1986, împreună cu Spania. Aderarea a permis tinerei democrații să se consolideze și Portugaliei să cunoască o dezvoltare economică accelerată. Aportul masiv de capitaluri străine, precum și ajutoarele comunitare din categoria fondurilor structurale, au permis investiții ce au făcut posibilă modernizarea rapidă a structurii economice.

În cursul celor două președinții rotative ale Uniunii Europene, în 2000 și 2007, Portugalia a lansat proiecte comunitare de mare anvergură: Strategia de la Lisabona, devenită astăzi Europa 2020, care are ca obiectiv să facă din Europa o „economie a cunoașterii, cea mai competitivă și cea mai dinamică din lume”, favorizând investițiile publice și private în activitățile de cercetarea științifică și dezvoltarea.

Portugalia a traversat în perioada 2011-2013 o criză economică și financiară istorică - datoria suverană portugheză, caracterizată printr-o recesiune profundă, pe fondul înregistrării în ultimii 10 ani a unui trend descrescător al creșterii activității economice. Începând din trimestrul al IV-lea 2010, Portugalia a intrat în recesiune economică, care a continuat în 2011, cu o contracție a PIB de -1,3%, de -3,2% în 2012 și -1,4% în 2013. In anul 2014 economia Portugaliei a început sa dea semne de redresare.

Bibliografie:

- Ambasada Portugaliei in România

https://bucareste.embaixadaportugal.mne.gov.pt/ro/despre-portugalia/date-generale

- Biroul de Promovare Comerciala si Economica Lisabona

http://www.imm.gov.ro/adaugare_fisiere_imm/2018/11/Indrumar-de-Afaceri-Portugalia-2018.pdf

- Organizatie nationala

https://conselhonacionaldaagua.weebly.com/aacutegua-em-portugal.html

https://rea.apambiente.pt/content/disponibilidades-de-%C3%A1guas-superficiais-e-subterr%C3%A2neas

- Articol

Noemia Santos (2019) Gestăo dos recursos hídricos em Portugal/ Managementul resurselor de apă în Portugalia https://www.saibamais.net/gestao-dos-recursos-hidricos-em-portugal/?amp

Carlos Coelho (2021) A importância do setor da Água/Importanța sectorului de apă https://www.ambientemagazine.com/opiniao-a-importancia-do-setor-da-agua/

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Resursele de apa in Portugalia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 351 cuvinte
Nr caractere:
13 748 caractere
Marime:
1.11MB (arhivat)
Publicat de:
Prundeanu Maria
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Predat:
Facultatea de Geografie , Universitatea din Bucuresti din Bucuresti
Materie:
Geografie
Nota primită:
Nota 10
Sus!