Prezentarea particulară a unui oraș-capitală - Lisabona

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1. Introducere

Sursa datelor folosite pentru realizarea acestui studiu au fost preluate din mediul on-line, prin intermediul mai multor site-uri, articole, cerectări referitoare la subiectul de studiu ales, și anume orașul-capitală Lisabona.

2. Localizare geografică și caracterizare generală

Capitala și cel mai mare oraș din Portugalia este un oraș fermecător, cu ale sale caracteristici Bairros de Lisboa (cartiere) încărcate de cultură istorică și repere arhitecturale unice. Este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa de Vest și din lume. Lisabona este situat la gura râului Tejo și este singurul oraș capitală din Europa de-a lungul coastei atlantice.

Figura 1: Harta Portugaliei și localizarea capitalei Lisabona

3. Originea și evoluția așezării urbane

Lisabona a fost fondată de fenicieni sub numele de Alis Ubbo („refugiu sigur”) și la scurt timp după aceea a fost cucerită de greci și cartaginezi.

În anul 195 a. C., a fost cucerită și populată de romani care i-au dat statutul de municipiu, schimbându-și numele în Olissipo. Datorită locației sale strategice excelente, a devenit un important centru de apărare pentru romani. Odată cu căderea romanilor, a devenit parte a regatului suev al Galiciei până în 585.

Perioada musulmană și recucerirea Lisabonei

În 711, istoria Lisabonei a luat o întorsătură când orașul a fost dominat de musulmani, care l-au numit Al-Ushbuna . Afonso al II-lea, l-a recuperat timp de un deceniu, între 798 și 808. Însă recucerirea definitivă a avut loc în 1147, cu D. Afonso Henriques, primul rege al Portugaliei, care a cucerit-o și a extins orașul.

Mai târziu, în secolul al XIV-lea, regele Fernando a ordonat construirea unui nou zid - Cerca Nova - cu scopul de a apăra orașul împotriva amenințărilor constante ale regelui Castiliei. Cu toate acestea, cu regele D. Afonso al III-lea, orașul Lisabona devine definitiv capitala Regatului Portugaliei. La acea vreme, Lisabona era deja un important centru economic pentru comerț, cu două piețe centrale de legume: Praça da Ribeira și Praça da Figueira, care sunt acum piețe importante din oraș.

În timpul domniei acestor doi regi, s-au creat condiții care, la sfârșitul secolului al XIV-lea, odată cu începutul dinastiei Avis, au dat naștere la începutul expansiunii maritime a Portugaliei și, în consecință, creșterea puterii și îmbogățirea capitalei portugheze.

Lisabona în Renaștere

Din secolul al XV-lea, portul Lisabona a devenit unul dintre cele mai importante din lume. Bogăția i-a atras pe genovezi, evrei, flamandi și maiorcani, ale căror cunoștințe maritime au influențat curtea Infantelui D. Henrique (Henrique Navigatorul).

În anul 1500, D. Manuel I a abandonat castelul și a început să se stabilească în Palatul Regal (în actualul Terreiro do Paço), unde toată viața comercială a Lisabonei a început să se centralizeze. În acest moment s-a născut Bairro Alto, unde se va stabili mai târziu o mare parte din aristocrația portugheză.

În secolul următor, Casa da Índia a contribuit la creșterea bogăției orașului datorită comerțului generat cu Asia, Africa și Brazilia, făcându-l cel mai important centru de comerț cu sclavi din Europa.

Domeniul spaniol

Cu toate acestea, în 1580, Ducele de Alba a cucerit Portugalia, iar regele spaniol Felipe al II-lea a devenit rege al Portugaliei, urmat apoi de încă doi regi spanioli. Țara și-a recuperat independența abia în 1640, urmată de o perioadă splendidă în oraș datorită marii bogății aduse din Brazilia.

Bibliografie:

https://prietenulvacantelor.ro/lisabona/

https://www.lisboa.net/historia

https://www.collegiate-ac.pt/noticias-para-estudantes/a-incrivel-historia-da-cidade-de-lisboa/

https://www.ulisboa.pt/info/lisboa

https://www.eurodicas.com.br/bairros-de-lisboa/

https://dicasdelisboa.com.br/lisboa/bairros-de-lisboa/

https://www.melhoresdestinos.com.br/lisboa-portugal.html

https://www.lisbonpremiumproperty.com/bairrosdelisboa

https://christiantour.ro/city-break-lisabona-portugalia

https://pt.wikipedia.org/wiki/Lisboa

https://www.lisboa.pt/cidade/urbanismo/planeamento-urbano/evolucao

file:///C:/Users/ALEXIA%20MARIA/Downloads/master_tiago_silva_teixeira.pdf

https://www.radioromaniacultural.ro/sectiuni-articole/calatorii/turnul-belem-lisabona-simbol-al-marilor-descoperiri-geografice-id21322.html

https://www.lisboa.net/castelo-sao-jorge

https://tuktuk.ro/2015/12/atractii-turistice-lisabona/

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prezentarea particulara a unui oras-capitala - Lisabona.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2023
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 974 cuvinte
Nr caractere:
10 713 caractere
Marime:
1.67MB (arhivat)
Publicat de:
Prundeanu Maria
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Predat:
Facultatea de Geografie , Universitatea din Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
Geografia Turismului
Materie:
Geografie
Nota primită:
Nota 10
Sus!