Poluarea dată de automobile

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Poluarea data de automobile

Exista milioane de masini pe soselele din Statele Unite, si fiecare dintre acestea este o sursa potentiala de poluare a aerului. În special în orasele mari, nivelul poluarii pe care masinile o produc împreuna poate crea mari probleme.

Pentru a rezolva aceste probleme, orasele, statele si guvernul federal emit legi pentru protectia calitatii aerului si au fost adoptate mai multe legi care limiteaza poluarea care poate fi produsa de masini. Pentru a tine pasul cu aceste legi, producatorii de masini au realizat multe îmbunatatiri ale motoarelor si sistemelor de alimentare ale masinilor. Pentru a reduce si mai mult emisiile, acestia au dezvoltat un dispozitiv interesant numit convertizor catalitic, care trateaza gazele de esapament înainte ca acestea sa fie evacuate si elimina o parte importanta a poluantilor.

În acest articol, veti afla ce poluanti produce un motor si de ce, si cum trateaza un convertizor catalitic fiecare dintre acesti poluanti. Convertizorii catalitici sunt dispozitive surprinzator de simple, de aceea este incredibil sa descoperiti ce impact major au acestia!

Poluanti produsi de motorul unei masini

Pentru a reduce emisiile de poluanti, motoarele moderne controleaza cu precizie cantitatea de carburant pe care o consuma. Acestea încearca sa mentina raportul aer-carburant foarte aproape de punctul stoichiometric, care reprezinta raportul ideal calculat pentru aer si carburant. Teoretic, la acest raport, tot carburantul ar fi ars utilizând tot oxigenul din aer. Pentru benzina, raportul stoichiometric este de aproximativ 14,7:1, adica pentru fiecare livra de benzina vor fi arse 14,7 livre de aer. Amestecul carburant variaza în realitate de la raportul ideal destul de mult în timpul functionarii motorului. În unele cazuri amestecul poate fi sarac (un raport aer-carburant mai mare de 14,7) iar în alte cazuri amestecul poate fi bogat (un raport aer-carburant mai mic de 14,7). Principalele emisii ale unui motor de masina sunt:

- Azot (N2) - Aerul este format din 78 la suta azot si cea mai mare parte din acesta trece neschimbat prin motorul masinii.

- Dioxid de carbon (CO2) - Acesta este unul dintre produsele combustiei. Carbonul din carburant se leaga cu oxigenul din aer.

- Vapori de apa (H2O) - Acestia sunt un alt produs al combustiei. Hidrogenul din carburant se leaga cu oxigenul din aer.

Aceste emisii sunt în general nedaunatoare (desi se crede ca emisiile de dioxid de carbon contribuie la încalzirea globala). Dar, deoarece procesul de combustie nu este niciodata perfect, în motoarele masinilor sunt produse de asemenea cantitati mai mici de emisii mai daunatoare.

- Monoxid de carbon (CO) - un gaz toxic incolor si inodor.

- Hidrocarburi sau compusi organici volatili (COV) - produsi în principal datorita carburantului nears care se evapora. Lumina soarelui desface acesti compusi formând oxidanti, care reactioneaza cu oxizii azotului si creaza ozon (O3) la nivelul solului, unul dintre componentele principale ale smogului.

- Oxizi de azot (NO si NO2, denumiti împreuna NOx) - contribuie la formarea smogului si a ploii acide, si produc de asemenea iritatii ale membranelor mucoase umane.

Observații:

E un referat despre protectia mediului in principal se vorbeste despre modul de actiune al catalizatorilor auto.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea data de Automobile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.3/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 203 cuvinte
Nr caractere:
6 318 caractere
Marime:
119.51KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!