Litoralul Mării Negre

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Litoral. Caracterizare

Litoralul este o forma de relief aflata pe nivelul III in ierarhia unitatilor marginii continentale. Cuprinde tarmul, versantul litoral si glacisul continental.

Tarmul este unitatea situata in prelungire coastei spre mare. Acesta este alcatuit din tarmul propriu-zis, shore, si fata tarmului, shoreface. Shore-ul este alcatuit la randul sau din foreshore, situat intre linia apei la mareea cea mai inalta si cea mai joasa. Aceasta unitate se mai numeste si benci. A doua componenta este backshore, care este portiunea de tarm acoperita de apa numai la furtuni puternice, identificata cu plaja.

Shoreface-ul este linia tarmului pana la muchia selfului continental.

Tarmul are dinamica cea mai accentuata deoarece cunoaste trei fenomene de modelare al reliefului, si anume: driftul de tarm, driftul de plaja, si curentii de rip.

Driftul de tarm este curentul longitudinal de tarm generat de valuri care matura spatiul respectiv sub un anumit unghi fata de linia apei. In functie de orientarea driftului sunt transportate cantitati de nisip, alternativ pe terasa tarmului sau pe plaje.

Driftul de plaja are o amploare mult mai redusa. Acesta mai este cunoscut si sub numele de swash. Iar curentii de rip sunt orientati perpendicular pe linia apei.

Exista mai multe tipuri de tarm, din care amintim:

Bariera nisipoasa in retragere paralela este un tarm de eroziune dezvoltata pe litoralul de acumulare. Este situat in apropierea surselor de aluviuni. Driftul de tarm transporta cantitati mici de nisip, aruncate periodic in valuri. Acest tip de tarm este intalnit la nord de Creasta Vadanii.

Bariera cochilifera in retragere paralela este tarm cu eroziune violenta, cu aport mic de nisip care ramane cantonat in terasa tarmului. Acesta se poate intalnii la Ciotic-Perisor.

Benciul biogen este un tarm de eroziune violenta situat numai in imediata apropiere a avantplajei.

Alte tipuri de tarm sunt: spituri in retragere rotationala (insula Sacalin, Portita Mare), benciul nisipos (nord-este de cheranaua Perisor), insula bariera, bariera nisipoasa in progresie paralela, mlastinile deltelor secundare, conurile de acumulare, tarmul mixt (Sfantul Gheorghe), bariera lagunara in retragere paralela (Portita), bariera lagunara cu retragere paralela ( Sinoe), tarm in progresie paralela (sudul campului Chituc), tarm de eroziune, tarm de eroziune cu benciuri pietroase (baza falezelor), si tarm cu benciuri pietroase (sudul Eforie Sud).

Versantul litoral este o forma de relief mult mai inclinata situata sub muchia terasei tarmului iar glacisul litoral este o forma de relief concava ce racordeaza versantul deltaic ci selful.

Observații:

Caracterizare geomorfologica

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Litoralul Marii Negre.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 754 cuvinte
Nr caractere:
9 141 caractere
Marime:
87.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Emil Vespremeanu
Sus!