Fenomene Hidrice de Risc în Localitatea Moldoveni

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Localizare

Comuna Moldoveni, din punct de vedere administrativ, este situata in partea de est a judetului Ialomita.

Din punct de vedere geografic, este localizata in Campia Romana, subdiviziunea Campia Baraganului, in lunca raului Ialomita, pe malul stang al acesteia, in aval de confluenta cu raul Prahova.

Determinarea fenomenelor de risc care afecteaza localitatea

Avand in vedere ca este situate intr-o regiune de campie, fiind totodata si o zona agricola, fenomenele de risc care ar putea afecta aceasta localitate sunt: grindina, chiciura, bruma (fenomene hidro-climatice stationare ce pot dauna culturilor), insa si ceata si poleiul, deoarce ele pot afecta drumul judetean 201A ce trece pe langa aceasta localitate.

Insa cele mai importante si mai reprezentative pentru arealul ales sunt fenomenele hidrologice extreme, si anume, inundatiile.

Vulnerabilitatea comunei Moldoveni la inundatii este determinate de factori naturali, de pozitionarea ei in albia majora a raului Ialomita.

Lunca Ialomitei pe sectorul inferior este una dintre cele mai puternice zone afectate de inundatii din tara noastra, atat prin frecventa acestor fenomene (1949, 1965, 1970, 1971, 1972, 1973, 1975, 2005).

In anul 1965, inundatiile s-au produs primavara, afectand gospodariile din partea estica si sud-estica a localitatii. Cauzele producerii acestor inundatii au fost ploile de primavara, coroborate cu topirea zapezilor, ce au dus la marire debitului raului si cresterea nivelului apei.

La 10 ani dupa aceste evenimente, in vara anului 1975, au avut loc alte inundatii, de data aceasta avand o amploare mai mare. Pentru a demostra ascest lucru, trebuie mentionat faptul ca viitura produsa in acest an este cea mai mare inregistrata la statia hidrometrica Cosereni (localitate aflata in aproprierea comunei Moldoveni).

Cea mai puternica viitura din 2005 in bazinul Ialomita s- produs in luna septembrie, comparabila cu cele mai mari viituri din 1975, 1997 si 2001. Desi considerate luna moderata privind cantitatea de precipitatii, luna septembrie 2005 a constituit o exceptie. Cantitatile de precipitatii cazute in bazinul superior si mijlociu al raului Ialomita au dus la formarea unei viituri de mari proportii. Suma precipitatiilor a ajuns si a depasit 20 l/m2.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fenomene Hidrice de Risc in Localitatea Moldoveni.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
986 cuvinte
Nr caractere:
5 858 caractere
Marime:
283.70KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!