Determinarea caracteristicilor vântului

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Tema 10: Determinarea caracteristicilor vantului

Daca valorile termice si de presiune ar fi repartizate uniform pe suprafata terestra, deplasarea aerului nu ar mai avea loc. Inegala repartitie a presiunii in sens orizontal se datoreaza actiunii combinate a unor cauze de ordin termic si dinamic si, determina o miscare advectiva numita vant. Diferentele de temperatura ale aerului creeaza densitati diferite, ceea ce atrage dupa sine diferente de presiune - maxime si minime barometrice.

Vantul ca element meteorologic tinde sa egalizeze diferentele de temperatura, presiune si umezeala existente in atmosfera in sens orizontal. Aceasta egalizare insa, nu se realizeaza decat pentru intervale foarte scurte de timp, cand apare un calm atmosferic. In rest, aparand noi diferente, reapare vantul, care mentine o stare medie a acestor diferente, deci este un element meteorologic important si un factor compensator in atmosfera.

Caracteristicile regimului dinamic al aerului prezinta interes atat din punct de vedere teoretic cat si aplicativ. Astfel, frecventa vantului din anumite directii permite aprecierea caracteristicilor maselor de aer care se deplaseaza intr-o anumita regiune, fapt care permite stabilirea influentei pe care o are asupra proceselor climatice locale.

Vantul influenteaza toate domeniile transporturilor (in special, cele aeriene), dar si unele procese si elemente meteorologice (umezeala, nebulozitatea, precipitatiile lichide si solide, evaporatia, temperatura aerului si solului etc.).

Diversitatea fenomenelor meteorologice depinde de existenta in atmosfera a curentilor de aer, atat a celor verticali cat si a celor orizontali. Lipsa acestora in atmosfera ar duce la inexistenta schimbarilor bruste ale vreniii si s-ar observa o trecere lenta de la iarna la vara si invers, dupa variatia inaltimii Soarelui. Fiind un element meteorologic dinamic, vantul se caracterizeaza prin directie, viteza si tarie sau intensitate.

10.1. Directia vantului reprezinta sensul din care bate vantul intr-un punct sau intr-o regiune oarecare. Ea se stabileste in raport cu punctul cardinal dinspre care bate. In scopul indicarii directiei vantului, se uziteaza roza vanturilor cu cele patru puncte cardinale §i cu cele patru sau douasprezece directii intercardinale numite rumburi.

Deoarece acest mod de notare nu este foarte precis, in aeronautic^ §i in transporturile marine se foloses.te azimutul vantului, adica unghiul pe care II face vectorul vant cu directia nordului geografic. Acesta se exprima in grade sexagesimale de la 0° la 360°, In sensul deplasarii acelorde ceas. Astfel, nordul corespunde la 360°. estul la 90°, sudul la 180° iar vestul la 270°. Celelalte directii au valori intermediare (tabelul 13).

Tabelul 1

Codificarea directiei vantului §i echivalentul in grade azimutale

Directia vantului ..

Notarea

Grade azimutale

Cifra de cod

Calm

-

-

00

Nord-nord-esl

NNE

22,5

02

Nord-est

NE

45

05

Est-nord-esl

ENE

67,5

07

Est

E

90

09

Est-sud-est

ESE

112,5

11

Sud-est

SE

135

14

Sud-sud-est

SSE

157,5

16

Sud

S

180

18

Sud-sud-vest

SSV

202,5

20

Sud-vest

SV

225

23

Vest-sud-vest

vsv

247,5

25

Vest

V

270

27

Vest-nord-vest

VNV

292,5

29

Nord-vest

NV

315

32

Nord-nord-vest

NNV

337,5

34

Nord

N

360

36

Variabil

-

-

99 *

Variatia diurna a directiei vantului se schimba foarte mult in functie de conditiile orografice si a modului diferit de repartitie a presiunii aerului intre acestea.

10.2. Viteza vantului reprezinta distanta parcursa de aerul care se deplaseaza pe orizontala in unitatea de timp. Ea se exprima in metri pe secunda sau in kilometri pe ora, intre cele doua unitati de masura existand urmatoarele relatii:

1m /s = 3,6 km /h; 1km /h = 0,278 m /s.

In navigatia maritima, viteza vantului se exprima si in noduri (1 nod = 1,852 km /h). Variatia diurna a vitezei vantului in straturile de aer din troposfera inferioara prezinta un maxim dupa-amiaza, in jurul orei 13, si un minim noaptea, ca rezultat al miscarilor convective si al schimbului turbulent.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinarea Caracteristicilor Vantului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 096 cuvinte
Nr caractere:
12 904 caractere
Marime:
18.16KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!