Bilanțul demografic general

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

B.d.g. este expresia "feed - beck" -ului ce caracterizează un sistem deschis, care este în cazul de faţă populaţia.

În situaţia în care populaţia este considerată un sistem închis, procesele ce caracterizează sistemul, adică intrările şi ieşirile sunt date de naşteri şi respectiv decese (bilanţ demografic natural). În cazul în care populaţia este considerată un sistem deschis cele două caracteristici ale sistemului vor fi date de:

- intrările: naşteri (N) şi imigrări (I)

- ieşirile: decese (D) şi emigrări (E)

Aşadar populaţia deschisă este caracterizată atât de un bilanţ demografic natural cât şi de un bilanţ demografic migrator.

B.d.g. poate fi:

a. - pozitiv când N + I > D + E situaţie în care numărul populaţiei este în creştere datorită natalităţii şi imigraţiei

b. - egal cu zero, când N + I = D + E , însemnând că numărul populaţiei este staţionar

c. - negativ când N + I < D + E , caz în care numărul populaţiei este în scădere datorită mortalităţii şi emigratiei

Bilanţul demografic general cuprinde:

- bilanţul demografic natural

- blantul demografc migrator

Expresia matematica a bilantului demographic general este:

B.d.g. = ( N + I ) - ( D + E )

Unde : N – nasteri

I – imigrari

D – decese

E – emigrari

1.Bilantul demografic natural

La nivel global, dinamica populaţiei este rezultatul bilanţului natural. Bilanţul natural are două componente:una activă (natalitatea)ş ialta pasivă (mortalitatea).

Bilanţul natural al populaţiei este diferenţa dintre numărul naşterilor şi cel al deceselor, exprimată în valori relative (0/00), calculată pentru un an sau o perioadă determinată de timp.

Natalitatea este componenta importantă, activă a bilanţului natural.

Natalitatease referă la frecvenţa sau intensitatea naşterilor (născuţilor vii) în sânul unei populaţii, în decursul unui an, raportată la 1000 de locuitori

Natalitatea este o componentă demografică foarte importantă în mişcarea naturală a populaţiei, care poate fi controlată la nivel de familie sau de catre statceea ce face să înregistreze variaţii la nivelul tarilorregiunilor sau la nivel mondial.

Factorii care influenţează natalitatea sunt: structura populaţiei pe grupe de vârstă, structura tradiţională a familiei, standardul de viaţă, vârsta la căsătorie, influenţe religioase , politica statelor.

Structura populaţiei pe grupe de vârstă influenţează în sensul că natalitatea este mai mare în rândul populaţiei tinere şi adulte şi scăzută în rândul populaţiei de vârstă înaintată. Un rol important îl are, însă, şi fertilitatea, adică frecvenţa născuţilor vii în sânul populaţiei feminine de varsta fertile(15-49ani).

Structura tradiţională a familiei: în famili monogame (forma cea mai frecventă de căsătorie – un bărbat şi o singură femeie) – natalitatea este crescută; în familiile cu poligamie – formă de căsătorie în care un bărbat este căsătorit cu mai multe femei (poligimie), sau o femeie este căsătorită cu mai mulţi bărbaţi (poliandric) –, natalitatea este scăzută (Ex.: unele ţări din Africa, Orient).

Standardul de viaţă, care este foarte important determină o relaţie invers proporţională. În ţările cu nivel ridicat, natalitatea este foarte scăzută, dar este ridicată în ţările cu nivel de trai scăzut (Ex – natalitate redusă în ţările în curs de dezvoltare).

Politica statului se poate manifesta prin: politici nataliste, care susţin natalitatea crescută (Ex.: ţările din Europa); politici denataliste, care urmăresc reducerea natalităţii prin măsuri de planning familial (Ex.: China, India, care se confruntă cu explozia demografică); politici indiferente, în care statul nu intervine (Ex: SUA ş.a.)

Prescripţiile religioase sunt importante atunci când se opun reducerii natalităţii, aşa cum sunt religiile musulmană (Africa, Asia) si catolica (tarile latino-americane).

Vârsta la căsătorie influenţează pozitiv, când căsătoriile se fac la varsta vârste tinere (20-30 ani) şi negativ, când se fac la vârste înaintate.

În legătură cu căsătoriile se au în vedere două elemente: fertilitatea şi divorţurile care influenţează natalitatea. Divorţul, ca modalitate socială şi legală, de desfacere a căsătoriei,

Influenţează divorţialitatea, care reprezintă frecvenţa divorţurilor într-o populaţie.

Distribuţia natalităţii pe Glob este foarte diferită oscilând între valori mari (peste 300/00) şi valori mici (sub 150/00). Se pot deosebi 3 categorii de natalitate: cu valori mari între 300/00şi 500/00 care se produc în ţări subdezvoltate din Africa, (la sud de Sahara), în ţări latino-americane (Haiti), în ţări asiatice (Laos, Nepal), în ţări de religie musulmană (Afganistan, Yemen). În ţări africane ca Niger, Malawi natalitatea depăşeşte 500/00; valori medii, apropiată de cea mondială de 24%, se înregistrează în mai multe state din America Latină şi în ţări din sudul şi sud-estul Asiei; valori mici, sub 150/00, sunt specifice multor ţări din Europa, Americii de Nord, estul Asiei. Valori foarte scăzute se înregistrează cu Italia şi Bulgaria (sub 80/00) şi România (100/00).

Mortalitatea este componentă pasivă a bilanţului natural.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bilantul Demografic General.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 902 cuvinte
Nr caractere:
15 053 caractere
Marime:
16.89KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Vert Constantin
Sus!