Analiza geodemografică a statelor Austria și Camerun

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Rezumat: In cele ce urmeaza vom analiza evolutia demografica a statelor Austria si Camerun.Vom analiza atat date strict referitoare la populatie(evolutia numarului de locuitori,densitatea populatiei,dinamica ei precum,structura acesteia),cat si dezvoltarea umana pe care acaste doua state le-au avut de-a lungul ultimelor decenii.In prezenta lucrare vom face analiza geodemografica a statelor atat prin tabele cat si prin grafice.

Cuvinte-cheie: populatie,dinamica populatiei,structura populatiei,statele Austria, Camerun.

Metodologie: Metodele aplicate in prezenta lucrare sunt variate, metoda graficului fiind cea mai des folosita deoarece este cea mai relevanta, arata o prezentare care poate fi interceptata foarte usor de catre cititor, dar mai ales prezinta o imagine de ansamblu a ceea ce urmeaza sa fie analizat. Prin alcatuirea unor astfel de grafice permite o usurinta mai mare in analiza problemelor dezbatute. De asemenea ne putem da seama mai bine de amplitudinea fenomenelor, precum si de constanta sau variatia acestora.O alta metoda folosita in realizarea proiectului este tabelul,folosit pentru rapiditatea sa de realizare dar si din cauza lipselor de date care face imposibila realizarea unui grafic. Tabelele sunt in general formate din 2-3 randuri si din 7-8 coloane.

Datele au fost preluate dintre anii 1970-2025 si anume:

-numarul populatiei totale;

-densitatea populatiei;

-rata mortalitatii si a natalitatii;

-fertilitatea;

-speranta de viata la nastere;

-somajul;

-structura pe medii urban-rural.

Toate acestea au fost realizate cu ajutorul graficelor,aprecierile de orice fel facandu-se pe respectivele grafice.La aceste comentarii se adauga concluziile care au dus la respectivele rezultate.

Piramida varstelor este o alta metoda folosita.Aceasta ne ajuta sa observam cu usurinta structura populatiei pe grupe de varsta si sexe.De asemenea nomograma ne ajuta sa vedem in ce masura populatia se afla intr-un anumit sector(primar,secundar sau tertial).

Datele au fost preluate din “World Population Prospects” 2002,”World Urbanization Prospect”2003,”Key Indicators on the Labour Market”, Human Development Report 2005.

Limitatiile lucrarii constau in faptul ca nu s-au gasit toate datele, in special pentru Camerun.Fiind o tara cu o economie bazata pe sectorul primar,nivelul de educatie este redus si probabil de aceea lipsesc sau sunt incomplete unele date.

Introducere:

Fig 1 Harta pozitiei geografice a Austriei

Ungaria (340km), Slovenia (311km), Italia (415km), Elvetia (165km), Liechtenstein (34,9km) Austria este situata in Europa Centrala, invecinandu-se cu Germania (816 km), Cehia (500km), Slovacia (68km),

Suprafata Austriei este de 83 859 km

Populatia 8 140 000 locuitori

Diviziuni administrative: 9 provincii federale= Bundeslander

Sarbatoarea nationala: 26 octombrie(aniversarea adoptarii Legii Constitutionale-1955)

Populatia Austriei este de 8 140 000 locuitori (1998), natalitatea 10,4%, mortalitatea 9,8%, astfel sporul natural fiind de 0,6%, speranta de viata la nastere: 74 ani la barbati si 81 ani la femei; populatia urbana este de 64%.

Tara cu o economie dezvoltata si echilibrata, care a cunoscut o crestere spectaculoasa a PNB in ultima vreme (cu peste 70 mld $ numai in perioada 1987-1994).

Industria prelucratoare (concentreaza cca 1/3 din populatia activa si contribuie cu pondere apropiata la PIB si peste ½ la export) este foarte diversificata (siderurgia, constructoare de masini, chimica, sticlarie si portelan, textila, instrumente muzicale) si de inalta productivitate, principalele centre industriale fiind: Viena, Linz, Graz, Klagenfurt, Steyr.. Austria, cu economia sa de piata bine dezvoltata si cu standardul sau înalt de viata, este în legatura strânsa cu alte economii din Uniunea Europeana, în special cu cea germana. Statutul de membra a UE a adus un val de investitori straini atrasi de accesul Austriei la piata unita europeana si de apropierea de economiile aspirante la UE. Pe de alta parte, cresterea economica înceata a UE a influentat si economia austriaca: rata de crestere în 2001 a fost de 0,7%, în 2002 de 1,4%, în 2003 de 0,8% respectiv în 2004 de 1,9%. PIB în 2003: 5,1 Miliarde Euro. PIP pe cap de locuitor în 2003: 27.930 Euro. Un rol important in economia Austriei il au comertul exterior (1/4 din PIB) si turismul (de regula intre 15 si 17 mld $ venituri anuale, respectiv 7-8% din PIB)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Geodemografica a Statelor Austria si Camerun.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
3 563 cuvinte
Nr caractere:
21 754 caractere
Marime:
867.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
George Erdeli
Sus!