Analiza geo-demografică a macro-județului Mureș - Harghita

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

I. Dinamica naturală a populaţiei în macro-judeţul Mureș - Harghita

I.1. Cartograma natalităţii

Natalitatea, ca element principal al dinamicii și structurii populației deține valori ridicate în macro-județul Mureș – Harghita, după cum relevă cartograma distribuției natalității., în anul 2006.

Cea mai mare pondere o dețin comunele cu valori între 7-10‰, fiind repartizate în partea cu preponderență în partea nordică a macro-județului. Comunele cu natalități foarte mari între aproximativ 17-19‰ sunt foarte puține, în număr de 7 din care 3 aparținând județului Mureș, aici remarcându-se: Vetca, Vatava, Vărgata, Viișoara, Fărăgău etc.

Următoarea pondere de natalitate ce domină la nivelul marco-județului este reprezentată de comunele cu valori cuprinse între 10-11‰, fiind localizate în partea vestică și estică a macro-județului, cu preponderență în județul Mureș.

Cele mai reduse natalități se încadrează între valorile 4-7‰ și se regăsesc doar la nivelul a 7 comune din care 6 aparțin județului Mureș, printre care amintim: Bilbor, Dârjiu, Hodoșa, Sânpetru-de-Câmpie etc. Iar comune cunatalități ridicate se regăsesc la nivelul a 31 de comune ce dețin valori cuprinse între 13-17‰, fiind în număr de 19 doar pe teritoriul județului Mureș.

O altă categorie însemnată de comune, adică 40 din 155 sunt cele cu valori cuprinse între 11-13‰, fiind predominante (21) pe teritoriul județului Harghita, mai exact în partea central-sudică.

În general la nivelul întregului teritoriu macro-județean se poate observa o creștere a natalității comunelor în gradient, odată ce ne îndreptăm din nordul macro-județului spre sudul acestuia.

Natalitatea ridicată a acestui macro-județ de 10,1‰, ce este mai mare decât media națională 9,2‰ se datorează faptului că la nivelul macro-județului se întâlnesc etnii precum romi 6 – 8,6%, maghiari peste 80%, etnii ce prin tradiție se caracterizează cu o natalitate ridicată și o susținere necondiționată a acesteia.

O altă explicație ar fi existența la nivel macro-județean a unor confesiun precun: romano-catolici 60-65%, reformați 20-30%, greco-catolici 3-4,9%, unitareni peste 4%, martorii lui Iehova 1-1,5%, adventiști de ziua a șaptea preste 1,5%, confesiuni ce au susținut și susțin de-a lungul timpului nașterile pe care le încurajează.

Prin urmare, în urma analizei distribuției natalității la nivelul macro-județului Mureș – Harghita constatăm faptul că ponderea natalității este peste media națională (9,2‰) cu aproximativ 1%, însă cu toate aceste ar trebui să se implementeze legi care să prevină scăderea natalității ci să o susțină prin diferite mijloace precum crearea de locuri de muncă ce să ofere un salariu ofertant, salariu ce ar contribui la siguranța zilei de mâine și la acesul la serviciile saniare.

I.2. Cartograma mortalității

Cartograma distribuței mortalității în macro-județul Mureș – Alba, în anul 2006, prezintă în general o mortalitate medie între 12-14‰, mai ales în județul Harghita, județ ce prezintă o natalitate de -11‰ ce se află sub media naționașă ce este de -11,8‰ față de județul Mureș a cărui mortalitate este de 11, 9 ‰, adică cu 0,1‰ peste media națională.

Comunele cu cele mai ridicate valori ale mortalității sunt localizate în județul Mureș, din 7 comune 5 se regăsesc în Mureș, mai exact în partea estcă a județului. Aceste comune cuprind valori între -23 – (-28)‰ fiind caracterizate printr-un proces de îmbătrânire a populaței și de migrație a populației tinere spre orașe sau alte zone cu oportunițăti diverse spre un trai de viță mai bun. Aici amintim: Dârjiu, Bala, Bichiș, Chieru-de-Jos etc.

Mortaliatate destul de ridicată prezintă și comnuele care înregistreză valori precum -17 – (-23)‰, fiind în număr de 33 din care 24 pe teritoriul județului Mureș, fiind localizate aleatoriu. O altă categorie de comune ce cuprind valori desul de însemnate la nivelul macro-județului sunt cele cu valori cuprinse între -10 – (-12)‰ fiind localizate în partea cental-estcă și sud-vestică a macro-județului și -14 – (-17)‰ fiind localizate în partea vestică și nord-vestică a macro-județului.

Majoritatea comunelor cuprind valori între -12 – (-14)‰, la nivelul macro-județului fiind localizate în partea sudică și nord-vestică, mai exact cu preponderență în județul Mureș. Iar cele mai mici valori ale mortalității se înregistrează la nivelul a 7 comune din care 4 aparțin județului Mureș. Cu valori cuprinse între -7 – (-10)‰ se evidențiază comune precum: Miercurea-Ciuc, Joseni, Apold, Zagăr etc.

Comuna Balan din județul Harghita înregistrează cea mai scăzută mortalitate (-6,5‰) din tot macro-județul, acest lucru putând fi explicat prin ponderea mare a populației tinere din această comună, a cărei populație are locuri de muncă în regiunile apropiate și deci nu a fost nevoită să părăsească zona ci să ajute la dezvoltarea ei și la posibilitatea de înlocuire a generațiilor în viitor.

Cartograma distribuției mortalității în macro-județul Mureș – Harghita în anul 2006, se remarcă ca un semnal de alarmp pentru sistemul politic care ar trebui să i-a măsuri de reducere a deceselor și de dezvoltare a macro-județului și ridicarea speranței de viață.

Observații:

UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA”, IASI

FACULTATEA DE GEOGRAFIE ȘI GEOLOGI

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza geo-demografica a macro-judetului Mures - Harghita.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
4 464 cuvinte
Nr caractere:
22 362 caractere
Marime:
2.21MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
asist. Dr. Tudora Daniel
Sus!