Analiză demografică Japonia

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Japonia denumita oficial “Tara Soarelui Rasare”(Nihon) este situata in Asia de Est (Orientul Indepartat avand ca vecini Marea Ohotsk-N, Oceanul Pacific-E,S,SE, Marea Chinei de Est-SV si Marea Japoniei-V si NV. Inregistreaza in anul 2007 127.433.494 locuitori dintre care 78% este populatie urbana. avand o densitate de 377,2 loc/km2; Sarbatoarea nationala este data de 23 Decembrie(Ziua de nastere a Imparatului). Forma de guvenamant este monarhie constitutional,imperiu ereditar cu capitala la Tokyo.Tara dispune de o suprafata 337.837 km2 desfasurati in arhipelagul cu acelasi nume format din 4 mari insule –Hokkaido (78.411 km2) Honshu (227.414 km2 ) Kyushu (42.600 km2) Shikoku (17.800 km2) si Ryukyu-desfasurata in apropiere de tarmul Asiei. Dispune de un relier predominant inalt (84% din suprafata tarii este ocupata de dealuri si munti) la care se adauga circa 150( Fuji-Yama, Aso-san, Bandai-san) de vulcani in mare parte activi amplasand astfel Japonia intr-o zona cu risc seismic ridicat. Campiile ocupa 15% din suprafata tarii cele mai extinse fiind Kanto, Sendai si Ishikari. Clima este diferita pe parcursul teritoriului astfel in Ryukyu este tropical, subtropicala in Kyushu si temperate in restul teritoriului,cu nuante imprimate de dispunerea reliefului, de masa oceanic inconjuratoare si de actiunea musonilor.

Din punct de vedere economic Japonia este a doua putere economica a lumii dupa SUA ( a treia dupa paritatea puterii de cumparare ,interpunandu-se China)avand un PIB de aproximativ 4.3 mld $; 34.600 $/loc. si alaturi de SUA China si Europa Occidentala,unul dintre cele 4 centre economice capabile sa influenteze mersul economiei mondiale. In prezent Japonia se confrunta cu o datorie externa de aproximativ 1.5 mld $ , un ritm redus de crestere a PIB-ului-sub 2%, o imbatranire a populatie dar in schimb cu o rata de somaj de aprox 4%-2007 si cu o inflatie inexistenta 0%-2007. Japonia isi asigura marea majoritate a materiilor prime din import , are o industrie complexa (care asigura aprox 1/5 din prod ind a OCDE) si cu un inalt nivel tehnologic (printre altele detine cca. 60% din totalul robotilor industriali din lume) ce antreneaza peste 1/4 din populatia activa si contribuie doar cu ceva mai utin la PIB. Ocupa locuri fruntase la nivel Mondial in metalurgia feroasa si neferoasa. electronica, constuctii navale si autoturisme.

Incepand cu anul 1950 populatia Japoniei incepe sa creasca intr-un mod constant ajungand de la 83 mil. de locuitori la aproximativ 128 de mil locutori in 2005. O crestrere de aproximativ 50% specifica tarilor in curs de dezvoltare.

Aceasta crestere spectaculoasa a populatiei Japoniei s-a realizat pe un fond extrem de propice: In perioada de dupa cel de-al doilea Razb. Mondial (1953) Japonia depaseste prod. Ind din perioada postbelica urmand ca in urmatorii 10 ani sa creasca de 5 ori; astfel o crestere continua a nivelului de trai alaturi de o stabilitate politica( in perioada 1955-1993 tara este condusa de un singur guvern- democrat-liberal). Se preconizeaza ca populatia Japoniei va incepe sa scada incepand cu intervalul anilor 2010-2015 pe fondul imbatranirii populatiei-specific tarilor dezvoltate.

Din punct de vedere a Natalitatii putem observa 2 perioade distincte respectiv cea a anilor ’50-’70 in cate natalitatea japoniei este destul de ridicata;acest fapt se poate explica prin dezvoltarea extreme de rapida a sectorului industrial (in perioada anilor ’55-‘65 japonia isi mareste nivelul productiei industrial de 5 ori ceea ce duce la o crestere economica extreme de ridicata care la randul ei genereaza fenomenul de “baby-boom” – in anii 70 Jap devine a 3-a putere economica a lumii).

Cea de-a doua perioada este cea de dupa anii 70 cand japonia trece de la stadiul de tara in curs de dezvoltare la cel de tara dezvoltata iar nivelul natalitatii scade desenand o curba descendenta. Intr-o prima instanta Japonia a initiat in 1948 un program de control al natalitatii prin legalizarea contraceptiei si avorturilor. In zece ani rata natalitatii aproape s-a injumatatit ramanand insa la un nivel destul de ridicat insa.Un alt factor care explica natalitatea extreme de scazuta este statutul femeii in societatea japoneza: avand drepturi egale cu cele ale barbatilor si un nivel ridicat de instruire femeile participa la viata economica totalizan 50% din totalul fortei de munca. Incepand cu anii 80 guvernul japonez confruntandu-se cu o imbatranire a populatiei adopta o politica pronatalista astfel: la nasterea unui copil, familiilor le sunt platite un beneficiu de 2,448.89 $ alocatia primului si celui de-al doilea copil este de 50$ pe luna si la cel de-al treilea se plateste 100 $ ( pana la varsta de 6 ani); unii angajatii primesc bonusuri pentru ca au copii mici; exista un serviciu de ingrijire al copiilor acasa; doar 16% dintre femei benefeciaza de concediu parental pentru copii

. Recent, guvernul a pornit o campanie de facilitate pentru noinascuti aceasta si ca raspuns 46% dintre femei au renuntat la munca in timpul maternitatii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Demografica Japonia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 453 cuvinte
Nr caractere:
21 723 caractere
Marime:
2.56MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!