Studiu comparativ a indicatorilor de echilibru financiar la SC Albalact SA Alba Iulia și SC Lacta SA Giurgiu

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

I. Aspecte generale privind indicatorii de echilibru financiar

Ca parte componentă a echilibrului economic, echilibrul financiar are o funcţionalitate şi forme de exprimare distincte. Analiza echilibrului financiar se poate realiza conform”conceptului francez”, cu ajutorul indicatorilor: situaţia netă, fond de rulment, necesarul de fond de rulment şi trezoreria netă.

Fondul de rulment apare ca o marjă de securitate financiară care permite întreprinderii să facă faţă, fără dificultate, riscurilor diverse pe termen scurt, fiind expresia realizării echilibrului financiar pe termen lung şi a contribuţiei acestuia la înfăptuirea echilibrului financiar pe termen scurt.

Fondul de rulment reprezintă un ,,sensor”, un indicator prin care se apreciază situaţia financiară a întreprinderii la un moment dat, starea ei de echilibru.

Există mai multe posibilităţi de a opera cu acest fond, precum şi a-l determina. Astfel, fondul de rulment poate fi de mai multe feluri:

a) Fond de rulment brut sau total (FRT) care conform legislaţiei româneşti , se determină ca diferenţă între capitalul total (Ct) şi activele imobilizate nete (Ai), ceea ce înseamnă că aceasta reprezintă partea din capitalul întreprinderii folosită pentru finanţarea activelor circulante (Ac)

b) Fondul de rulment net sau financiar care se poate determina prin două modalităţi:

1. Modul de determinare a fondului de rulment ca diferenţă între capitalul permanent (Cpm) şi activele imobilizate pune accentul pe structura de finanţare asupra constituirii fondului de rulment, pe originea fondului de rulment, fiind denumită şi analiză externă a fondului de rulment

FRN = Cpm – Ai

Analizând termenii formulei de calcul a fondului de rulment, rezultă trei situaţii:

- Cpm = Ai => FRN = 0, avem de a face cu un echilibru financiar care poate fi însă fragil datorită riscului la care se realizează lichiditatea activului în raport cu exigibilitatea clară a pasivului.

- Cpm > Ai => FRN > 0, în această situaţie se realizează un echilibru financiar pe termen lung, situaţie ce trebuie interpretată nuanţat datorită faptului că un fond de rulment foarte mare generează posibilităţi imediate de creştere a producţiei dar nu se realizează strategii de dezvoltare pe piaţa liberă într-un mediu concurenţial în care investiţiile au un rol deosebit în promovarea progresului tehnic.

- Cpm < Ai => FRN < 0, stare de dezechilibru financiar, ceea ce obligă întreprinderea să apeleze la credite pe termen scurt care pot fi scumpe sub raportul dobânzii şi pot pune întreprinderea în dificultate datorită cerinţelor de rambursare a lor la termene foarte apropiate.

2. Altă metodă de calcul reflectă destinaţia fondului de rulment: finanţarea stocurilor, plata efectelor comerciale de plătit, finanţarea altor creanţe curente. Aceasta reflectă echilibrul pe termen scurt dintre utilizările şi resursele curente.

unde:

Determinat în acest mod, fondul de rulment permite aprecierea pe termen scurt a riscului de nerambursare a obligaţiilor, şi indirect a riscului de faliment. Acest mod de calcul a fondului de rulment mai este denumit de către specialişti analiza internă a fondului de rulment.

Analizând termenii formulei de calcul a fondului de rulment, şi în acest caz rezultă trei situaţii:

- Ac = DTS => FRN = 0, teoretic solvabilitatea curentă este asigurată, însă practic există riscuri legate de lichiditatea şi exigibilitatea elementelor patrimoniale: transformarea cu întârziere a stocurilor în lichidităţi; rxistenţa unor stocuri nevandabile şi deteriorate, insolvabilitatea clienţilor, schimbarea structurii şi a nivelului cererii de bunuri şi servicii economice. Managerii societăţii comerciale sunt constrânşi să ia măsuri de vindere rapidă a creanţelor, activelor neutilizabile, valorificarea creanţelor, creştere a autofinanţării, a capitalului social şi a capitalului împrumutat pe termen mediu

- Ac > DTS => FRN > 0, această situaţie reflectă existenţa unui excedent potenţial de lichidităţi pe termen scurt. Societatea comercială poate sa-şi onoreze obligaţiile scadente curente şi dispune de un excedent de utilităţi utilizabil în cazul apariţiei unor dificultăţi legate de vânzarea activelor sau de plata obligaţiilor faţă de terţi. Se poate considera că solvabilitatea şi echilibrul financiar dinamic pe termen scurt sunt asigurate.

- Ac < DTS => FRN < 0, situaţie care exprimă existenţa unui excedent de datorii, echilibrul financiar pe termen scurt este afectat, întrucât lichidităţile potenţiale nu acoperă exigibilităţile potenţiale. Analiza trebuie extinsă prin luarea în considerare a vitezei de rotaţie a activelor şi pasivelor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu Comparativ a Indicatorilor de Echilibru Financiar la SC Albalact SA Alba Iulia si SC Lacta SA Giurgiu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
7 379 cuvinte
Nr caractere:
89 188 caractere
Marime:
220.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Maria Alina
Sus!