Funcțiile finanțelor unităților agroindustriale și gestiunea financiară

Previzualizare seminar:

Bibliografie:

Tema : Funcţiile finanţelor unităţilor agroindustriale (UAI) şi gestiunea financiară.

1. Necesitatea funcţiilor de repartiţie şi de control a finanţelor.

2. Funcţia de repartiţie a finanţelor UAI.

3. Funcţia de control a finanţelor UAI.

4. Gestiunea financiară.

– 1 –

Ca orice subsistem financiar, finanţele unităţilor agricole îndeplinesc funcţia de repartiţie şi funcţia de control, cu menţiunea, că prin acestea sunt dezvăluite mai analitic conţinutul şi rolul finanţelor.

Pentru satisfacerea nevoilor generale ele societăţii este necesară constituirea fondurilor băneşti, care se formează pe seama produsului intern brut (adică masa de bunuri materiale şi servicii, sub aspect fizic şi bănesc, propusă într-un an de unităţile agroindustriale (UAI), care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul ţării), şi utilizarea acestora pentru finanţarea nevoilor întregii societăţi.

Aceste fonduri se crează pe baza relaţiilor ce apar între participanţii care iau parte la constituirea de resurse financiare (UAI, precum şi alţi agenţi economici care realizează venituri) pe de o parte şi statul pe de altă parte. Aceste relaţii economice, care apar în procesul repartizării produsului intern brut (PIB) în legătură cu satisfacerea nevoilor colective ale societăţii, constituie releţiile financiare, care se exprimă prin:

– transfer de resurse băneşti cu titlu nerambursabil, ceea ce presupune formarea bugetului de stat şi a unor fonduri extrabugetare;

– împrumuturi de resurse băneşti pe o perioadă de timp fixată, exprimate prin relaţiile de credit dintre bănci şi UAI;

– relaţii de transfer obligatorii. Aici participă toţi participanţii la constituirea fondului (fondurile de asigurare de stat şi de pensii).

Anume aceste relaţii financiare în cadrul fiecărei UAI presupun funcţia de repartiţie şi funcţia de control.

– 2 –

Funcţia de repartiţie a finanţelor UAI are două faze:

1. constituirea fondurilor;

2. distribuirea asestor fonduri.

În condiţiile economiei de piaţă aceste funcţii depind sau sunt strâns legate de formele de proprietate care influenţează asupra creşterii şi repartiţiei fondurilor, asupra folosirii după destinaţie a cheltuielilor şi a plăţilor; adică direct influenţează asupra formării capitalului, recuperării fondurilor, obţinerii profitului şi sporirii rentabilităţii.

Constituirea fondurilor constă în obţinerea, folosirea şi repartizarea după destinaţie a mijloacelor băneşti, modificarea proporţiilor la crearea fondurilor, precum şi atragerea resurselor externe, cum este împrumutul, în urma cărora apar rezultatele financiare urmărite. Fondurile băneşti proprii şi împrumutate trecând prin diferite trepte ale circuitului economic au destinaţia de a crea un surplus de venituri comparativ cu cheltuielile sau de încasări în raport cu plăţile, mărirea gradului de ocupare a resurselor de muncă, cât şi alte obligaţii ale UAI, care ar duce la obţinerea unui surplus de mijloace băneşti, ca efect al unei activităţi rentabile. Deci funcţia de repartiţie prin intermediul finanţelor contribuie la formarea unor fonduri, cu scopul satisfacerii nevoilor proprii ale UAI, ale asociaţilor, acţionarilor, salariaţilor etc.

Există o diferenţiere de la o UAI la alta în ceea ce priveşte structura fondurilor, însă în această diversitate sunt şi puncte comune.

În condiţiile economiei de piaţă, funcţia de repartiţie, are cu totul alte valenţe, ce sunt imprimate de formele de proprietate, strategia de dezvoltare, management etc., şi care îşi pun amprenta asupra formării, creşterii şi repartizării fondurilor, asupra raţionalităţii cheltuielilor şi plăţilor, asupra întregii activităţi. La modul cel mai general se poate spune, că funcţia de repartiţie constă în formarea capitalurilor, în alocarea şi folosirea lor în scopul realizării obiectivului întreprinderii.

Funcţia de repartiţie a finanţelor vizează toate fluxurile financiare – intrări şi ieşiri de fonduri – determinate de mişcările ce au loc în patrimoniul întreprinderii, de procesele şi fenomenele economice. De asemenea, funcţia dată reflectă toate veniturile băneşti care duc la formarea şi folosirea fondurilor în cadrul gospodăriei şi dau naştere la diferite raporturi financiare interne şi externe.

Asupra funcţiei de repartiţie a finanţelor influenţează o serie de factori, care contribuie la modificarea continuă a mărimii fondurilor şi depind de:

– volumul PIB;

– regimul amortizării mijloacelor fixe;

– politica promovată de stat.

– raportul dintre resursele interne şi externe;

– mărimea creditului sau a diferitor subvenţii, alocaţii etc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Functiile Finantelor Unitatilor Agroindustriale si Gestiunea Financiara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 364 cuvinte
Nr caractere:
13 339 caractere
Marime:
15.99KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!