Fondurile Europene Post-Aderare

Previzualizare seminar:

Cuprins seminar:

1.Prezentare generala 2
2.F.E.D.R.-Fondul European de dezvlotare regionala 5
3.F.S.E.-Fondul social european 7
4.F.C.-Fondul de coeziune 8
5.F.E.A.D.R.-Fondul European pentru agricultaura si dezvoltura rurala 9
6.F.E.P.-Fondul European pentru pescuit 12
7.Bibliografie 14

Extras din seminar:

FONDURILE EUROPENE POST-ADERARE

PREZENTARE GENERALĂ

Uniunea Europeana este una dintre regiunile cele mai prospere din lume. De la data largirii acesteia cu inca noi 10 membri, la 1 mai 2004, are puterea unei piete interne a 25 de state membre cu peste 454 milioane locuitori care locuiesc in 254 de regiuni . Insa nu toti europenii au aceleasi avantaje si sanse de succes in termeni socio-economici.

Diferenta este facuta de zona in care locuiesc - daca e o regiune prospera ori saraca, o zona aflata in expansiune sau declin economic, o zona urbana sau rurala, la periferia Uniunii Europene sau intr-unul dintre centrele sale economice. In aceste conditii coeziunea economica si sociala este necesara, fiind totodata si unul din principalele obiective ale Uniunii Europene.

Romania va primi bani si va trebui sa-i cheltuiasca. Astfel, tara noastra beneficiaza de cateva zile de fonduri structurale de circa 28-30 miliarde de euro din partea Uniunii Europene incepand cu acest an pana in 2013. Raportand suma la cele sapte zile ale saptamanii, vor trebui cheltuiti zilnic 8,5 milioane de euro. Insa acesti bani au destinatii precise. Aceste fonduri vor trebui gestionate eficient si trebuie sa ajunga acolo unde este nevoie pentru dezvoltare, altfel, exista pericolul pierderii lor. Chiar daca banii nu vor fi atrasi in proiecte in tara, fiecare contribuabil va cotiza pentru suma cu care Romania va contribui la bugetul UE. Fondurile structurale ale Uniunii sunt gestionate de catre Comisia Europeana si au ca destinatie finantarea masurilor de ajutor structural la nivel comunitar, in scopul promovarii regiunilor cu intarzieri in dezvoltare, reconversia zonelor afectate de declin industrial, combaterea somajului de lunga durata, insertia profesionala a tinerilor sau promovarea dezvoltarii rurale.

Obiectivul global se sprijina pe trei obiective specifice, respectiv cresterea competitivitatii pe termen lung a economiei romanesti, dezvoltarea la standarde europene a infrastructurii de baza, precum si perfectionarea si utilizarea mai eficienta a capitalului uman.

Coordonatorul autoritatilor de management care vor gestiona fondurile structurale este Ministerul Finantelor Publice, iar programele operationale vor avea mai multe organisme de management.

Primul dintre acestea ar fi Ministerul Economiei si Comertului, urmat de Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, al Muncii, Ministerul Agriculturii, Ministerul Integrarii Europene, Ministerul Finantelor Publice, Administratia Publica si Ministerul Integrarii Europene.

Politica de coeziune economica si sociala a Uniunii Europene este, inainte de toate, o politica a solidaritatii, si are 3 obiective:

A.Convergenta este un obiectiv finantat cu 80% din bugetul destinat fondurilor structurale si de coeziune, care vizeaza regiunile din statele membre ale Uniunii Europene care au un PIB/locuitor mai mic decat 75% din media comunitara si regiunile care intra sub asa numitul "efect statistic";

B. Competitivitatea regionala si ocuparea fortei de munca este al doilea obiectiv, finantat cu 15% din bugetul destinat fondurilor structurale si de coeziune, care vizeaza regiunile care nu sunt eligibile in cadrul obiectivului de convergenta;

C. Cooperarea teritoriala europeana este obiectivul finantat cu doar 5% din bugetul destinat fondurilor structurale si de coeziune se refera la cooperarea transnationala, cooperarea transfrontaliera si cea interregionala.

Conform articolului 159, Comunitatea actioneaza prin Fondurile Structurale, Fondul de Coeziune si alte instrumente financiare, pentru sprijinirea atingerii acestor obiective generale. Sarcinile, obiectivele prioritare si organizarea Fondurilor Structurale sunt definite de Consiliu, la propunerea Comisiei Europene si cu asentimentul Parlamentului European. Astfel, Tratatul contine prevederi pentru coordonarea politicilor economice, implementarea politicilor Comunitare, in particular a Pietei Unice, precum si pentru utilizarea Fondurilor Structurale existente si a Fondului de Coeziune.

Fondurile Structurale sunt instrumente financiare prin care Uniunea Europeana actioneaza pentru eliminarea disparitatilor economice si sociale intre regiuni, in scopul realizarii coeziunii economice si sociale.

Pentru programarea 2007-2013 exista trei instrumente financiare cunoscute ca Fonduri structurale respectiv:

-Fondul European de Dezvoltare Regional (FEDR)

-Fondul Social European(FSE)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fondurile Europene Post-Aderare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 309 cuvinte
Nr caractere:
21 988 caractere
Marime:
17.09KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Codruta Fat
Sus!