Finanțe publice

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1.Finantele publice. Concept. Continut economic si functii.

Diversificarea nevoilor membrilor societatii, face necesara implicarea statului in viata ec fapt ce impune constituirea unor resurse (fonduri) la dispozitia acestuia, resurse mobilizate pe seama PIB, fapt ce da nastere la relatii financiare intre stat si persoanele fizice/juridice. Aceste relatii sociale de natura economica exprimate sub forma baneasca, ce apar in procesul constiturii si repartizarii PIB-ului sunt cunoscute sub denumirea de FINANTE PUBLICE.

Unii specialisti considera F.P. ca fiind totalitatea mijloacelor banesti aflate la dispozitia statului in vederea indeplinirii sarcinilor si functiilor sale, in timp ce altii, referindu-se la FP considera ca acestea fac referire la veniturile publice, cheltuielile publice si managementul datoriei publice.

Finantele publice reprezinta relatii sociale exprimate sub forma baneasca ce apar in procesul formarii si repartitiei PIB-ului in legatura cu formarea si repartizarea resurselor financiare necesare statului pentru indeplinirea nevoilor sociale si a bunastarii tuturor membrilor societatii.Nu toate relatiile financiare intra in sfera FP ci doar acelea ce presupun procurarea resurselor financiare pe baza de constrangere.

Exista 4 categorii de relatii financiare:

1. Rel.fin ce exprima un transfer de resurse prin constrangere, avand caracter nerambursabil

2. Rel ce apar in procesul creditarii, ce presupun - contraprestatie ce poarta denumirea de dobanda

3. Rel. ce exprima un transfer obligatoriu sau facultativ de resurse financiare conditionat de producerea unui eveniment aleatoriu

4. Rel. ce apar in procesul formarii resurselor financiare ale intreprinderilor, bancilor, societatilor de asigurare

Functiile finantelor publice

1. Functia de control: se refera la controlul atat asupra legalitatii si oportunitatii obtinerii veniturilor, cat si asupra modului de efectuare a cheltuielilor si, mai ales, a eficientei acestora; se realizeaza atat concomitent cu functia de repartitie cat si separat, prin intermediul unor institutii specializate ale statului.

2. Functia de repartitie: presupune constituirea si redistribuirea fondurilor publice. Caracteristic acestei functii este ca prin intermediul ei are loc redistribuirea venitului national. Se realizeaza, pe de - parte, prin instituirea unei game foarte variate de impozite, taxe, tarife si contributii pe care trebuie sa le plateasca toti cei care realizeaza venituri si cei care in anumite imprejurari apleaza la unele servicii ale statului. Pe de alta parte, aceasta functie se realizeaza prin stabilirea tipurilor de cheltuieli finantate de la bugetul de stat.

2.Componentele mecanismului financiar.

Mecanismul financiar reprezinta un ansamblu de metode si instrumente de conducere si reglare a vietii economice utilizate de factorii de decizie precum si obiectivele subordonate acestor decizii, cat si un cadru organizational bine pus la punct.Acesta are 4 componente:

1.Sistemul financiar: poate fi privit din mai multe unghiuri:

- Ca un sistem unitar de bugete, avand urmatoare componente:

- bugetul de stat ce exprima relatiile ce apar intre stat si pers.fizice sau juridice in procesul constituirii si repartitiei PIB-ului,

- bugetele locale,

- bugetul asigurarilor sociale de stat,

- bugetul trezoreriei statului,

- bugetul fondurilor externe nerambursabile,

- bugetul fondurilor speciale,

- bugetul institutiilor publice,

- bugetul regiilor autonome

- Ca un sistem de relatii financiare ce exprima un transfer de resurse financiare avand caracter obligatoriu nerambursabil si fara - contraprestatie directa

- Ca un ansamblu de planuri financiare

2.Parghiile economico-financiare: sunt reprezentate de metodele si tehnicile utilizate de catre stat pentru impulsionarea activitatii economice ori pentru franarea anumitor activitati.

Parghiile cel mai des folosite de stat imbraca forma impozitelor, texelor, creditului, ratei dobanzii, subventiilor ori transferurilor. Aceste el pot fi circumscrise politicii bugetare, monetare si fiscale.

Politica fiscala vizeaza ansamblul deciziilor luate de catre autoritatile publice privitoare la nivelul impozitelor si taxelor. - presiune fiscala ridicata poate avea ca efect reducerea incasarilor bugetare ca urmare a fenomenului de evziune fiscala.

3.Metodele de conducere in domeniul finantelor publice sunt reprezentate de planuri si prognoze privitoare la situatia economica existenta la un moment dat.

4.Cadrul legislativ-institutional

- Cadrul institutional cuprinde:

- Parlamentul(aut.legislativa ce aproba legile ce stau la baza mobilizarii si repartitiei resurselor financiare precum si orice alte acte normative)

- Guvernul(aut. Executiva, fiind raspunzatoare de elaborarea proiectului bugetului de stat, a asig sociale de stat precum si de constituirea unor fonduri la dispozitia acestuia)

- Ministerul de finante (elaborarea proiectului bugetului de stat, asigurarea echilibrului bugetar in faza de elaborare a proiectului de buget, elaborarea metodologiei ce sta la baza procesului bugetar, monitorizarea cursurilor din sist. Public, stabilirea indicatorilor ce stau la baza clasificatiei bugetare, elaborarea de prognoze pe termen mediu si lung, deschiderea de credite bugetare la dispozitia ordonatorilor principali de credite, dministrarea datoriei publice si garantarea acesteia, elaborarea contului anual de executia a bugetului)

- Trezoreria publica: casier al sectorului public, executia bugetului de stat, asig.soc de stat si a bugetelor locale, efectuarea platilor dispuse de catre ordonatorii principali de credite in limita creditelor bugetare aprobate, controlul financiar preventiv asupra incasarii veniturilor, atragerea disponibilitatilor din economie prin constituirea de depozite cat si prin imprumuturi lansate in vederea asigurarii resurselor financiare, evidenta contabila a operatiunilor privind executia de casa a bugetului

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finante Publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 972 cuvinte
Nr caractere:
38 929 caractere
Marime:
28.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!