Finanțarea Activelor Gospodăriilor Agroindustriale

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Tema : Finanţarea activelor gospodăriilor agroindustriale

1. Conţinutul economic, structura materială şi rotaţia fondurilor circulante în gospodăriile agricole.

2. Determinarea necesarului pentru finanţarea activelor curente.

3. Surse de finanţare a activelor curente.

4. Creditele pe termen scurt – sursa de acoperire a activelor circulante

-1-

Activele curente constituie o componentă esenţială a mijloacelor econo-mice ale întreprinderii ce au menirea să asigure funcţionalitatea curentă a aces-teia, constituind obiectul asupra cărora se realizează acţiunea de prelucrare şi transformare specifică unităţii economice.

Reflectate în activul bilanţului întreprinderii, activele curente cuprind în structura lor: stocuri de mărfuri şi materiale, aflate în diferite faze ale prelucră-rii; creanţe pe termen scurt, care reprezintă datoria unui client (persoane fizice sau juridice) faţă de întreprindere; investiţii pe termen scurt, care apar în urma plasării excedentului de trezorerie; disponibilităţi băneşti aflate în casă sau pe cont la bancă.

Asemănător cu agenţii economici din economia naţională şi în gospodăriile agricole activele curente sunt formate din materii prime şi materiale, combustibil, produse finite şi alte valori materiale sau băneşti.

Datorită caracterului sezonier al obţinerii producţiilor şi veniturilor, gospodăriile agroindustriale au nevoie mai ales în I-a jumătate a anului de importante mijloace băneşti pentru efectuarea cheltuielilor de producţie.

În timpul rotaţiei, când trec din sfera de circulaţie în sfera de producţie şi invers activele curente se găsesc într-o continuă modificare, fiind influenţate de caracterul sezonier al producţiei, de specializarea sau profitul întreprinderii de condiţiile de aprovizionare, producţie şi desfacere.

Deoarece activele curente se găsesc atât în sfera de producţie cât şi în cea de circulaţie, structura, volumul lor depind de mai mulţi factori.

Materiile şi materialele au o structură foarte diversificată, cuprinzând atât elemente de natură agricolă cât şi de natură industrială, seminţe şi materiale de plantat, furaje, îngrăşăminte chimice şi naturale, medicamente, materiale de pansament, dezinfentante de uz veterinar, erbicide, combustibil şi lubrifianţi, piese de schimb şi materiale pentru reparaţii, obiectele de inventar, de mică valoare şi scurtă durată.

La începutul anului cea mai mare parte de active curente o deţin rezervele de producţie (seminţele, furajele, îngrăşămintele) mai spre mijloc predomină producţia neterminată adică cheltuieli cu producţia vegetală şi animală, iar în ultima fază a anului activele curente sunt alcătuite din produse finite.

Prin consumul treptat al stocurilor, activele curente trec în procesul creierii de noi valori şi se regăsesc sub forma stocurilor de produse finite sau producţie neterminată. Ca rezultat al expedierii lor către consumatori, activele curente apar, în bilanţul contabil, sub forma iniţială de capital bănesc sau sub formă de creanţe asupra clienţilor.

Procesul de formare şi transformare a activelor curente poate fi prezentat schematic, după cum urmează:

Creanţe

Activele curente se caracterizează prin transformarea permanentă a forme¬lor funcţionale, prin consumarea completă a stocului intrat în alchima producţiei

şi transferul valorii integrale asupra produselor şi serviciilor în care au fost în¬corporate. Produsele finite înglobează în valoarea lor şi valoarea cedată de mij¬loacele fixe (în mărimea uzurii calculate), consumul factorului muncă sub formă de salarii şi diferite adaosuri la acestea, asigurări sociale.

Structura materială a activelor curente în cursul anului se reflectă prin rotaţia acestora şi anume că nu toate trec prin forma bănească deoarece GA singure îşi produc o parte din aceste active curente de care au nevoie cum sunt seminţele, materiale de plantat, animalele destinate prăsilei ş.a.

Fondurile activelor curente în relaţia lor începând de la forma bănească parcurge toate fazele circuitului şi revine la forma iniţială, iar o parte din ele ocoleşte forma bănească, rămânând în permanenţă în sfera de producţie.

Timpul de rotaţie a AC este format din timpul de producţie şi timpul de circulaţie, ritmul că aici se creează produsele din care se realizarea şi apoi se obţine profit.

Viteza de rotaţie a AC poate creşte şi aceasta e bine dacă se asigură folosirea lor corectă să nu se formeze stocuri mai mari decât necesarul şi a. Dar cel mai mare rol îl are calcularea necesarului în stocuri pentru materii şi materiale pe baza calculelor justificate.

-2-

În urma perfecţionării economiei şi finanţelor se stabileşte întregul necesar de active curentecât şi resursele din care se finanţează. Necesarul de active curente se face pe grupe de elemente cum sunt:

- seminţe şi material de plantat

- îngrăşăminte

- pesticide

- furaje şi aşternut

- păsări şi albini

- producţia neterminată vegetală

- producţia neterminată din industrie

- produse finite ş.a.

Observații:

Activele curente constituie o componentă esenţială a mijloacelor econo-mice ale întreprinderii ce au menirea să asigure funcţionalitatea curentă a aces-teia, constituind obiectul asupra cărora se realizează acţiunea de prelucrare şi transformare specifică unităţii economice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finantarea Activelor Gospodariilor Agroindustriale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 556 cuvinte
Nr caractere:
18 893 caractere
Marime:
73.49KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!