Evoluția asigurărilor în Republica Moldova

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Introducere

Putem spune, intr-un fel, ca asigurarea a aparut odata cu aparitia societatii umane. Avem cunostinta de doua tipuri de economii care au caracterizat societatea de-a lungul timpului: economiile de schimb (realizate cu elemente corespunzatoare: piete de schimb, bani, instrumente financiare diverse) si economiile naturale, in lipsa acestor elemente, acestea datand din timpuri mult mai vechi decat primele. Ce priveşte Republica Moldova, nu putem să spunem că există careva tradiţii serioase. Asigurările pe teritoriul actual al Republicii Moldova încep din anul 1871, prin prezenţa în Basarabia a filialelor societăţilor de asigurare ruseşti. Mai putem menţiona crearea în anul 1923 a societăţii cooperatiste de asigurare “Vulturul”, care însă a existat destul de puţin, trecînd cu sediul la Bucureşti. După instalarea regimului sovietic asigurările s-au aflat în sistemul Gosstrah-ului, un sistem unic de asigurări de stat – sistem rigid de asigurare, care de cele mai multe ori a dus la tipizarea raporturilor de asigurare şi limitarea cadrului acestuia, pe prim plan fiind puse interesele statului. Deci, putem face concluzia, că asigurarea nu s-a putut organiza decît pe acea treaptă de dezvoltare a societăţii umane în care au apărut plusprodusul, ca sursă de creare a fondului de asigurare şi banii cu funcţiile lor de mijloc de plată şi de acumulare. Asigurarea – constituie un sistem de relatii economice, care implica aportul unui nr de persoane fiz si jur în constituirea unui fond banesc, în conditiile în care fiind amenintate de aceleasi pericole, în existenta si activitatea lor,concep si recunosc oportunitatea prevenirii si înlaturarii pe baze mutuale a prejudiciilor generate de producerea acestor pericole viitoare, probabile, posibile dar nesigure.

Domeniul asigurărilor este reglementat de o serie de acte legislative şi normative. Principalul act legislativ în domeniul asigurărilor este Legea cu privire la asigurări.Acest act legislativ reglementeaz modul de organizare şi funcţionare a asigurărilor, reasigurărilor şi a intermediarilor în asigurări şi/sau reasigurări, precum şi supravegherea acti vităţii acestora. Nu sunt acoperite asigurările sociale de stat,asigurările obligatorii de asistenţă medicală, asigurările obligatorii pentru unele categorii de persoane şi fondurile nestatale de pensii.

Piaţa de Asigurări în Republica Moldova

Deşi piaţa de asigurări în Moldova este încă într-o fază incipientă de dezvoltare, consumatorii de produse şi servicii de asigurare au acces la o gamă relativ largă de produse de asigurare. Acestea pot fi clasificate în patru categorii fundamentale, conform CNPF:a) asigurările obligatorii prin efectul legii, cum ar fi asigurările de răspundere civilă auto - Carte Verde şi AORCA, dar şi altele, b) asigurările benevole (sau facultative) de bunuri, cum ar fi asigurarea întreprinderilor comerciale, agricole, financiare şi bunurile personale, c) asigurările benevole de persoane, cum ar fi pensiile, anuităţile, asigurarea de viaţă şi de sănătate, şi d) asigurarea benevolă de răspundere civilă, cum sunt asigurările în domeniile aeronauti ce şi a furnizorilor de servicii de transport dar şi îndemnizaţiile profesionale.

Activitatea de asigurare în Republica Moldova se împarte în trei categorii mari:

a) asigurări generale,

b) asigurări de viaţă,

c) reasigurare exclusivă.

Acti vitatea de asigurare (reasigurare) este condiţionată de existenţa unui capital minim social al asiguratorului (reasiguratorului) care este de 15 milioane lei pentru activitatea de asigurări generale, un capital minim de cel puţin 1,5 ori mai mare pentru asigurări de viaţă şi de cel puţin 2 ori mai mare pentru activitatea de reasigurare exclusivă

Bibliografie:

1. Legea Republicii Moldova cu privire la asigurări, nr. 407-XVI, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 21.12.2006, publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 47-49/213 din 06.04.2007.

2. www.cnpf.md

3. www.cea.eu

4 http://www.xprimm.md/pictures/xprimm/Evolutia_pietei_Asigurarilor_2003-2006.pdf

Observații:

Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova

Universitatea de Stat din Moldova

Facultatea de Ştiinţe Economice

Catedra Finante si Banci

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Asigurarilor in Republica Moldova.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 916 cuvinte
Nr caractere:
15 506 caractere
Marime:
494.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Visan Tatiana
Sus!