Criza actuală

Extras din seminar:

Criza actuala:explicatii si posibile evolutii

Cauzele crizei financiare mondiale

Criza financiara internationala bate la portile Romaniei. Caror cauze se datoreaza aceasta situatie? Ce este de facut? Care sunt perspectivele legate de piata imobiliara?

Cauzele crizei financiare mondiale

Potrivit lui George Soros, criza actuala a inceput in urma cu mai bine de 20 de ani, a fost precedata si intarita de alte crize mai mici care s-au rezolvat doar in aparenta, iar rezultatul este unul foarte grav, care isi dezvaluie pe zi ce trece proportiile catastrofale. Este demn de remarcat ca inceputul crizei in viziunea lui Soros corespunde cu perioada anilor 88-89, perioada dezintegrarii blocului comunist, care a dus la o crestere semnificativa a imigrarii in SUA, la niveluri asemanatoare cu cele de la inceputul secolului XX - o adevarata recolonizare a Americii. In aceste conditii, este usor de inteles ca pretul bunurilor imobiliare a inceput treptat sa creasca, sustinut de cererea din ce in ce mai mare pentru locuinte si de cresterea economica legata de boom-ul tehnologic al acelor ani. In mediul unei economii americane ultra liberale, situatia de mai sus a condus la relaxarea conditiilor de creditare, precum si la cresterea speculativa extrema a preturilor in real-estate - O proprietate imobiliara este o investitie sigura, cu perspective de apreciere continua, in consecinta putem acorda in liniste credite fara restrictii majore.

Criza Mondiala

Treptat, se realizeaza astfel un transfer a celor 90% din bogatiile mondiale, dinspre cei 5% bogati, inspre cei 95% saraci, evident in detrimentul zonelor dezvoltate, precum America sau Europa de Vest.

Efectele din ce in ce mai vizibile ale acestei evolutii sunt scaderea nivelului de trai si a puterii de cumparare in America, fapt care a condus si conduce in continuare la prabusirea gigantului american.

Impactul crizei asupra restului lumii

Raspunsul este relativ simplu si trebuie cautat in mecanismele complexe care guverneaza finantele internationale. Pietele financiare americane au fost si sunt printre cele mai mari si mai lichide din lume, ceea ce reprezinta un mare avantaj, in sine. Din acest punct de vedere, America nu avea cum sa fie ignorata sau evitata, ca si partener financiar. Daca ar fi sa luam doar exemplul unor banci europeene, aceste organizatii nu aveau cum sa isi desfasoare o activitate economica rentabila, fara a face uz de produse financiare de tip swap, futures, options si alte derivative care in mod inevitabil le creeau o expunere la conditiile pietelor americane. In momentul in care colosi ca si Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch sau AIG sunt in pragul falimentului iar perceptia publica este aceea de panica financiara, este imposibil ca banci din diverse colturi ale lumii sa nu fie afectate mai devreme sau mai tarziu, intr-o masura mai mica sau mai mare. Ca si cum aceste efecte pur financiare nu ar fi fost de ajuns, bubble-ul imobiliar pare sa se fi propagat in intreaga lume ca un hit al lui Britney Spears, astfel incat multe alte tari se confrunta cu probleme de crestere speculativa a preturilor la imobiliare (si apoi prabusire brusca sau blocaj), fara totusi ca economiile lor sa intre in colaps, datorita unor regulatii de creditare mai putin liberale.

Cum se face totusi ca o problema care dupa orice logica sanatoasa ar fi trebuit sa afecteze in principal America, ba mai mult - doar o parte din ea, pare sa aiba efecte atat de puternice si asupra celorlalte tari?

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criza Actuala.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Marime:
1.04MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!