Conceptul general al operațiunilor speculative pe piața valorilor mobiliare

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1.1. Speculatii. Privire generala.

Speculatiile bursiere sunt operatiuni de vanzari-cumparari succesive de titluri financiare prin care se urmareste obtinerea de profituri din diferentele de curs.

Principiul care sta la baza speculatiilor bursiere este eel al oricarei afaceri: cumpara ieftin si vinde scump (buy low, sell high).

Caracteristicile de baza ale operatiunilor speculaive sunt:

> Speculajia este activitatea urmarita in scopul ob|inerii unor profituri.

> Pe pietele la termen. speculajia este o tranzactie efectuata in scopul obtinerii unui profit si consta in luarea unei pozitii futures, fara acoperire pe piata reala.

> Speculant este acel operator de pe piata care nu are intentia de a-si acoperi un risc definit de pret, ci. dimpotriva. el accepta riscul de pret in speranta objinerii unui profit prin anticiparea corecta a miscarii pretului.

> Daca mizeaza pe o crestere a prejului este speculant "la crestere" (engl. bull, fr. a la haus.se). In caz contrar. este un speculant "la scadere" (ehgl. hear. fr. a lu haisse).

Ceea ce caracterizeaza speculaliile bursiere sunt profiturilc urmarite de catre speculant si riscul pe care acesta si-l asuma in cunostit(a de cauza. Acest risc deriva din faptul ca evolutia cursului nu poate fi preconizata cu certitudine de catre speculant.

De multe ori se face greu diferenfierea intre plasamentele simple si speculatie. Desigur, obiectivele urmarite sunt altele. Prin plasamentele simple se urmareste obtinerea de venituri si siguranta investitiei. Cu toate acestea. un plasament simplu. prin care s-au cumparat titluri in scopul pastrarii lor. devine o speculate daca acestea se vand rapid in scopul obtinerii de profit. La fel si invers. asa cum surprindea foarte plastic marele speculant si expert financiar George SorosiJ'o speculatie nereusita. devine o investipe".

Operatiunile speculative, de obicei. se prezinta in doua forme de baza:

- arbitrajul - activitatea. care are drept scop ob|inerea profiturilor ca rezultat al revanzarii hartiilor de valoare la preturi mai avantajoase pe aceeasi piata. dar intr-o perioada in viitor. sau pe alte piete. in sens mai larg. drept arbitraj pot fi considerate operatiunile orientate spre obtnerea veniturilor suplimentare provenite din detectarea neeficientelor pietei si profitarea din utilizarea lor.

- agiotajul - activitatea de manipulare artificiala a cursurilor in scopul obtinerii profiturilor. Altfel spus. agiotajul este o falsa speculatie si este o manevra prin care se urmareste cresterea sau scaderea artificials a cursurilor.

Agiotajul poate avea o natura informationala (de exemplu. prin manipularea de zvonuri false privind situafia unei anumite socielati) sau operationala (in forma unor operatiuni menite sa provoace miscarea cursului valorilor mobiliare in directia dorita).

Astfel, spre exemplu. cei ce practica agiotajul pot "duce" artificial cursul in jos si cand va ajunge la nivelul dorit, suficient de scazut. vor cumparas?i ulterior vor revinde mai scump dupa ce tot ei vor urca cursul. Agiotajul este o operajiune care contravine regulilor de practica onesta de pe pietele bursiere.

Subiectul principal al operatiunii speculative este. bineit|eles. speculantul.

In unele surse speculantul in sens direct este numita persoana, care ,.ia o pozitie de asteptare" (care asteapta profit de la cresterea sau scaderea pretului).

Speculantii sunt de mai multe feluri:

a) cei care speculeaza variable de curs de la o zi la alta;

b) cei care speculeaza fluctuatiile de curs fata de media inregistrata pe o anumita perioada:

c) speculantii pe termen lung, ce vizeaza variatiile de curs inregistrate pe perioade mai mari de timp (luni. ani);

d) speculantii permanenti.

Exista o clasificare intemationala a speculantilor busieri din punct de vedere al statutului lor:

1) cei membri ai burselor. care sunt proprietari ai unor "locuri in bursa", ce le confera dreptul de a efectua orice tranzaqie din respectiva bursa (engl. full seal);

2) cei asociali sau licentiati sa tranzacjioneze doar anumite contracte: de regula. inchiriaza

dreptul de a tranzacjiona de la membrii •deplini' ai burselor:

3) comerciantii independen)i (engl. proprietary traders);

4) speculantii din marele public.

In funcjie de marimea perioadei de timp speculantii se grupeaza astfel:

- Daytraderii - speculantii bursieri pe termen scurt (pana la o zi). adica comerciantii pe parcursul zilei. care la randul lor sunt diferiti:

- pozitionistii (acei care isi pastreaza pozitiile peparcursul intregii zile):

- scalperii - adesea se spune ca ei scalpeaza" piata: motivul consta in faptul ca. la fel ca si in cazul scalparii. ei ob(in un venit mic (neesenjial) care constituie doar cateva unitaji minimale ale mi§carii pre|ului (pipsuri); opera(iunea de acest gen dureaza doar cateva secunde. mai rar - cateva minute.

- Swingerii - speculantii bursieri pe termen de la 0 zi pana la o saptamana. mai rar -pana la o luna;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conceptul General al Operatiunilor Speculative pe Piata Valorilor Mobiliare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
5 329 cuvinte
Nr caractere:
31 520 caractere
Marime:
27.73KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Baciu Ion, Donica MIhail
Sus!