Surse de Alimentare

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Sursele de alimentare sunt utilizate în masurarile electrice ca surse etalon de tensiune, surse de activare pentru masurarea marimilor pasive din punctul de vedere metrologic si surse pentru alimentarea montajelor electronice în curent continuu si determinarea punctului static de functionare (P S F).

Utilizarea ca surse etalon a fost prezentata în capitolul l (v. subcap. 1.4).

în cele de fata se prezinta la modul general sursele de alimentare a caror schema bloc (compusa din transformatorul de retea, circuitul de redresare, stabilizatorul de tensiune si filtre, mai putin elementele de reglare si comutare) este aratata în figura 3.1.

Transformatorul este cunoscut de la cursurile "Masini si actionari electrice" si 'Tehnologie electronica" (unde se face si un proiect de transformator de retea). Blocul de redresare se realizeaza dupa scheme care au fost predate la cursul "Circuite si dispozitive electronice", unde sunt tratate si filtrele de netezire si schemele stabilizatoare de curent si tensiune. La acelasi curs sunt prezentate si schemele de redresare reglabile, în paragraful etaloane de tensiune din capitolul l au fost prezentate si doua scheme de stabilizatoare.

De aceea, în continuare, se vor prezenta numai indicii de performanta si calitate ai surselor de alimentare, procedeele de determinare a lor si câteva scheme practice ale unor surse de alimentare.

3.1. REDRESOARE MONOFAZATE

Redresoarele monofazate au schema bloc aratata în figura 3.2. Trans¬formatorul modifica marimea tensiunii alternative si izoleaza circuitul de retea. Redresorul propriu-zis este circuitul neliniar care transforma tensiunea alternativa din secundarul transformatorului într-o tensiune cu componenta continua U0. Filtrul trece jos "netezeste" forma de unda reducând componentele alternative ale tensiunii de iesire (u-) .

Masurari electronice

Privit dinspre bornele de iesire, redre¬sorul accepta, în curent continuu, o schema echivalenta ca aceea din figura 3.3.

Redresorul ca sursa de tensiune continua

Fig. 3.3

Dependenta tensiunii continue redre¬sate C/o de curentul de sarcina 70, numita caracteristica externa (fig. 3.4,a), poate fi neliniara, caz în care rezistenta de iesire R0 (fig. 3.3) nu este constanta si este asociata tangentei la caracteristica externa pentru un curent de sarcina 70 dat.

Ea poate fi determinata prin masurari cu un montaj ca cel din figura 3 A J). Forma cazatoare se datoreaza: caderii de tensiune pe rezistenta interna R, (echi¬valenta) a sursei de alimentare, depasirii limitelor etajelor stabilizatoare, fluxului de scapari din tranformatorul de retea, rezistentelor de contact etc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Surse de Alimentare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
5 365 cuvinte
Nr caractere:
30 758 caractere
Marime:
613.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Electronică
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!