Zonele economice libere din Republica Moldova

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

O zona de liber schimb este un ansamblu geografic si economic in care nu exista nici un obstacol al schimburilor de marfuri si servicii, nici taxe vamale, nici obstacole tarifare. Formarea unei zone de liber schimb poate sa fie considerata ca un prim pas spre unificarea economica a regiunii respective.

Prin zona economica libera se desemneaza un "port liber", "un depozit liber", "un aeroport liber", aflate pe teritoriul unei tari sau in zona de frontiera a doua sau mai multe state, in care sunt eliminate o serie de taxe si restrictii vamale obisnuite altfel.

Din punct de vedere al macroeconomiei zona libera reprezinta "un port, aeroport sau o parte din teritoriul national in care comertul este liberalizat prin desfiintarea oricaror restrictii cantitative sau taxe vamale".

Din punct de vedere juridic zona de comert liber este o "forma caracteristica de integrare economica ce se concretizeaza in acordul dintre statele membre de a inlatura diversele bariere tarifare si netarifare din calea tuturor sau numai a unora din produsele care fac obiectul schimburilor comerciale reciproce".

Unii specialisti subliniaza ca zona libera este cea mai completa forma a regimurilor vamale suspensive, o enclava a teritoriului unei tari, unde marfurile au acces liber, sunt scutite de taxe de import-export si unde exista o serie de facilitati cum ar fi regimul liberal asupra profitului realizat. Profesorul libanez Emile Saadia considera zona de liber schimb un panaceu economic universal.

In concluzie, putem spune ca zona economica libera (ZEL) este o regiune geografica apartinand uneia sau mai multor tari, in care relatiile economice se dezvolta fara nici un fel de ingradiri din partea statului respectiv. Crearea ZEL este realizata cu scopul de a favoriza dezvoltarea si integrarea economica in zona respectiva. Aceste zone mai sunt denumite si zone de comert liber, de initiativa libera, de prelucrare a produselor de export, zona fara taxe vamale, zona libera industriala

In afara ZEL propriu-zise, a devenit frecventa si crearea unor zone comerciale libere, numite fie "zone economice speciale"(ca in China), "zone libere deschise"(idem), fie "zone economice internationale"(cum ar fi cea propusa de Suedia intre Marea Nordului si Marea Neagra), unele dintre ele intinzandu-se pe regiuni continentale, cum ar fi zonele propuse pentru statele din CSI, statele central-europene, zona panamericana sau asiatica a liberului schimb.

Scurt istoric al zonelor libere

Inca de demult zonele libere erau cunoscute sub denumirea de porturi libere, dar originea lor nu este bine datata. Primul port liber la Marea Mediterana, Cartagina, este mentionat inca din anul 814 i.e.n. Zone libere comerciale au existat in China, Grecia, Roma Antica, zona Mediteranei, coasta de vest a Africii si a Feniciei.

Aproape 70 orase din nordul Europei, aflate la incrucisarea unor importante drumuri comerciale, se bucurau de statutul de oras liber pentru comertul cu marfuri inca din sec. XIII, toate fiind cuprinse in Liga Hanseatica.

Primele porturi libere italiene au fost Toscana(1547) si Livorno(1696). Sec. XVIII si XIX cunosc o adevarata proliferare de porturi libere: Gibraltar(1704), Civita Vecchia(1732), Bangkok(1782), Singapore(1819), Hong Kong(1842), Macao(1849). In Franta, Marsilia este declarat porto-franco in timpul lui Ludovic al XIV-lea(1669), iar in 1860 este declarata zona libera Haute-Savoie. La sfarsitul sec. XIX Italia declara Genova zona libera, Danemarca - Copenhaga, iar Grecia - Salonicul.

Cele mai multe zone libere au fost realizate in sec. XX, cand sunt incheiate si primele acorduri de comert liber intre state.

Zonele economice libere

Zonele economice libere reprezinta zone de producere, fapt care faciliteaza indeosebi dezvoltarea intreprinderilor producatoare si mai putin comerciale. Zonele economice libere administreaza teritorii in care, pentru investitorii straini, sunt permise, in regim preferential anumite genuri de activitati de intreprinzator. Ofera investitorilor terenuri si spatii de producere inzestrate cu infrastructura necesara pentru initierea activitatii de antreprenoriat cu posibilitatea de utilizare a facilitatilor fiscale si vamale.

Rezident al zonei economice libere poate fi orice persoana fizica sau juridica inregistrata in modul stabilit de legislatie in calitate de subiect al activitatii de intreprinzator in Republica Moldova.

In zona libera pot fi desfasurate urmatoarele genuri de activitate:

- Productia industriala a marfurilor de export, cu exceptia alcoolului etilic (alcoolului etilic rafinat, alcoolului etilic cu taria mai mare de 80% vol, alcoolului etilic cu taria mai mica de 80% vol, alcoolului tehnic, alcoolului denaturat, distilatelor de vin crude si invechite, altor derivati din alcool etilic) si a productiei alcoolice;

- Sortarea, ambalarea, marcarea si alte asemenea operatiuni cu marfurile tranzitate prin teritoriul vamal al Republicii Moldova;

- Genuri auxiliare de activitate, cum ar fi serviciile comunale, de depozitare, de constructii, de alimentatie publica etc.

Facilitatile existente pentru rezidentii zonelor economice libere

- Scutirea la plata accizelor si taxelor vamale la import;

- Impozite la cota zero a TVA la marfurile si serviciile introduse in ZEL;

- Facilitati la plata impozitului pe venit;

- Garantii de stat pentru cazul inrautatirii conditiilor de activitate;

- Posibilitatea de folosire a infrastructurii existente;

- Operativitatea in perfectarea procedurilor de import-export;

- Transfer de capital si profit;

- Posibilitatea de a inchiria incaperi pe o perioada de pana la 25 ani;

- Posibilitatea de arenda a terenurilor libere;

- Posibilitatea asamblarii de produse finite, prin aducerea subansamblelor necesare din diferite parti ale globului;

- Posibilitatea angajarii fortei de munca calificata;

- Posibilitatea de a transfera capitalurile si profiturile in strainatate;

- Forta de munca ieftina si calificata;

In Republica Moldova activeaza 6 zone economice libere: Expo-Business-Chisinau, Ungheni-Business, Tvardita, Otaci-Business, Valkanes si Taraclia. Volumul total al investitiilor in ZEL construia la 1 ianuarie 2008 104,3 mil USD, numarul companiilor inregistrate in ZEL la 1 ianuarie 2007 era de 138 cu 3962 de angajati. Vanzarile nete ale ZEL in 2006 constituiau 74,0 mil EUR dintre care exporturi 52 mil EUR.

Investitiile in zonele economice libere din Moldova au ajuns la 104 mln dolari

Investitiile realizate in cele sase zone economice libere care activeaza in Republica Moldova, pe intreaga perioada de activitate, au constituit 104,2 mln USD, dintre care in primul semestru 2008, au fost investite 3,4 mln USD

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Zonele economice libere din Republica Moldova.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 234 cuvinte
Nr caractere:
7 056 caractere
Marime:
12.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, moldova
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!