Rezultatele Financiare ale Întreprinderii

Previzualizare seminar:

Cuprins seminar:

Introducere 2
Capitolul I Rezultatul financiar- element esential al activitatii intreprinderii 5
1.1 Continutul, factorii de formare si formele de exprimare a rezultatelor financiare 5
1.2. Rentabilitatea- indicator de baza a aprecierii eficientei activitatii 11
1.3. Pragul de rentabilitatea- modalitate de estimare a rezultatelor financiare ale intreprinderii 19
Capitolul II. Analiza rezultatelor financiare în cadrul întreprinderii SA “Floare Carpet” 25
2.1. Caracteristica generala a SA”Floare Carpet” 25
2.4. Oportunitati de crestere a rezultatelor financiare si a rentabilitatii pentru SA „Floare Carpet” 52
Capitolul III Modalitati de sporire a rezultatelor financiare ale întreprinderii 56
3.1. Factorii de influienta asupra profitului si oportunitati de optimizare a valorii acestora. 56
3.2. Problematica sporirii rezultatelor financiare pentru intreprinderile din Republica Moldova 57
Concluzii si recomandari 64
Bibliografie 71

Extras din seminar:

Introducere

Actualitatea temei. Procesul de privatizare, de liberalizare a preturilor si activitatilor economice, desi sunt componente esentiale ale economiei de piata, s-au dovedit a fi insuficiente în vederea constituirii unei economii de piata eficace. Capacitatea redusa de autofinantare, insuficienta de mijloace circulante, preturile înalte la resursele financiare si energie, necompetivitatea productiei si pierderea pietelor traditionale de desfacere, conducerea administrativa greoaie n-au permis întreprinderilor s-a faca fata noului sistem economic, ci, dimpotriva, a condus la o stare dezastruoasa a acestora.

În decursul ultimului deceniu volumul productiei industriale s-a redus cu 63%, capacitatile de productie se utilizeaza doar la nivelul de 10-30%. Mai mult de jumatate din numarul întreprinderilor industriale genereaza pierderi, unele abia de-si acopera cheltuielile.

Drept rezultat, creste numarul întreprinderilor falimentare, iar economia Republicii Moldova este amenintata de pericolul dezindustrializarii. Pornind de la situatia creata, problema centrala în practica economica contemporana a devenit cautarea unor solutii eficiente de redresare economica si financiara a acestui sector de maxima importanta pentru însasi existenta Republicii Moldova. Procesul de elaborare a solutiilor mentionate trebuie conceput, însa, cu evaluarea rezultatelor înregistrate de sectorul întreprinderilor industriale pentru a se reusi identificarea factorilor si a cauzelor care le-au generat. Si în acest sens, diagnosticul este chematt sa devina fundamentul acestor solutii.

În acest context, tema prezentei lucrari se dovedeste oportuna, deoarece pe o directie de studiu de un apreciabil interes teoretic si, îndeosebi pragmatic.

Scopul lucrarii consta în studierea, cercetarea si evidentierea metodelor progresive ale diagnosticului si estimarii rezultatelor financiare a întreprinderilor Republicii Moldova.

Scopul propus a impus rezolvarea urmatoarelor sarcini:

1) examinarea riguroasa a sistemului de indicatori ce reflecta rezultatele financiare ale unitatilor de productie, continutul lor, metodele de calcul si apreciere;

2) descrierea metodelor diagnosticului si aprecierea indicatorilor financiari sub aspectul complexitatii legaturilor reciproce dintre indicatorii rezultativi si factorii corelati;

3) calculul si aprecierea influentei factorilor respectivi asupra modificarii indicatorilor rezultativi;

4) evidentierea rezervelor interne de majorare a rezultatelor financiare si elaborarea masurilor concrete pentru mobilizarea lor pe viitor;

5) perfectionarea mecanismului analitic în domeniul temei de cercetare în baza rezultatelor financiare si posibilitatilor utilizarii ei pe parcursul elaborarii programului previzional de dezvoltare a unitatilor de productie;

În baza scopului lucrarii autorul a elaborat urmatoarea structura a tezei, care consta din: introducere, trei capitole, concluzii, bibliografie si anexe referitoare la informatia utilizata din rapoartele financiare pe anii 2005-2006 de la întreprinderea analizata.

În CAPITOLUL I: „Rezultatul financiar – element esential al activitatii intreprinderii” se studiaza conceptele teoretice privind rezultatele financiare ale întreprinderii. Se studiaza importanta, sarcinile diagnosticului si sursele informationale, legatura reciproca dintre raportul financiar si bilantul contabil prin intermediul indicatorilor generalizatori de eficienta si concordanta indicatorilor privind rezultatele financiare si rentabilitate.

În CAPITOLUL II: „Analiza rezultatelor financiare în cadrul SA “Floare Carpet”” S-a studiat concepte teoretice privind rezultatele financiare si rentabilitatea. S-a efectuat nemijlocit analiza structurii profitului perioadei de gestiune pâna la impozitare, a profitului din activitatea operationala si a profitului brut, ulterior s-a analizat rentabilitatea activelor, rentabilitatea economica, cît si rentabilitatea financiara.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rezultatele Financiare ale Intreprinderii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (12 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
74 pagini
Imagini extrase:
74 imagini
Nr cuvinte:
18 184 cuvinte
Nr caractere:
108 896 caractere
Marime:
130.65KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!