Recenzie - teoria pieței libere

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Am ales să realizez recenzia la cartea scrisă de Andrew Schotter, întrucât în opinia mea, subiectul dezbătut în cadrul ei este unul de maximă actualitate si interes pentru o societate si o economie de piată ca a României, care tinde spre un echilibru si spre o stabilitate adecvate contextului economic european căruia i s-a alăturat . Principiile, caracteristicile pe care Schotter le expune si le detaliază în cartea sa sunt cele care ,aplicate într-o economie de piată, fac ca aceasta să devină una functională, de succes.

Cartea lui Andrew Schotter este organizată din punct de vedere structural în 9 mari capitole. Astfel, în continutul cărtii, autorul dezbate în paralel argumente în privinta trăsăturilor pietei libere, sustinute pe deoparte de libertarieni sau liberalii clasici, de traditionalisti si de anticomunistii evanghelici.

I.Argumentul pietei libere

În primul capitol al cărtii, autorul doreste încă de la început să marcheze diferenta între ceea ce el numeste argumentul pietei libere si asa numitul argument conservativ .Astfel, el subliniază faptul că argumentul conservativ are la bază argumente strict morale, economice si politice, care generează o perspectivă multilaterală asupra aspectelor sociale. În acest sens, optiunea lui Andrew Schotter se îndreaptă concis înspre argumentul pietei si este una limitată în exprimare si detaliere din punct de vedere libertarian, asa cum afirmă chiar el însusi. Atentia sa se concentrează în jurul valorii liberale clasice a drepturilor omului, străduindu-se să evite abordări din punct de vedere emotional si moralist.

În continutul primului capitol, se regăsesc enumerate si detaliate atributele argumentului pietei libere. Astfel, din punctul de vedere al lui Andrew Schotter, argumentul trebuie să fie :

- Individual

Fundamentul acestui atribut stă în faptul că orice actiune socială, trebuie sanctionată de vointa indivizilor rationali, care constituie componente irefutabil necesare ale unei societăti construite pe ideea unei piete libere. Acest atribut aduce în prim plan norme precum egalitatea si echitatea, necesare în contextul unei piete pur concurentiale care să genereze eficientă si succes.

În sprijinul promovării unor valori precum egalitatea si echitatea, Andrew Schotter face referire la principiul lui John Locke, principiu care sustine că oamenii, ca si componente ale societătii, au un drept inviolabil de a păstra ceea ce au dobândit, deci nicio autoritate superioară/exterioară nu are niciun drept să exproprieze agonisirile acestora prin instituirea unor practici fiscale (taxe si impozite).

Aspectul individual în contextul economic este evidentiat si prin evocarea rationalitătii exclusive în urmărirea propriilor interese a agentilor economici si sociali : maximizarea profitului – pentru producător, respectiv maximizarea satisfactiei – pentru consumator.

- Egoismul

Autorul face referire la această trăsătură a jucătorilor care activează pe o piată liberă, subliniind faptul că aceasta nu este o conditie nici necesară, nici suficientă pentru buna functionare a pietelor în vederea maximizării bunăstării sociale.

- Rationalitatea

Observații:

Recenzie realizata la cartea lui Andrew Schotter despre "Teoria pietei libere

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recenzie - Teoria Pietei Libere.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.2/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 136 cuvinte
Nr caractere:
16 022 caractere
Marime:
15.71KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
---------------------
Sus!