Primăria Iași

Previzualizare seminar:

Cuprins seminar:

PRIMARIA MUNICIPIULUI IASI
CAP.1. Organizare şi funcţionalitate la Primăria Municipiului Iaşi
1.1 Scurt istoric 2
1.2 Obiectul/ domeniul de activitate al Primăriei Municipiului Iaşi 3
1.3 Organizarea internă a Primăriei Municipiului Iaşi 6
1.4 Funcţionalitate 8
1.5 Structura de personal 20
1.6 Relaţii cu exteriorul 22

Extras din seminar:

1.1Scurt istoric

Municipiul Iaşi se numără printre cele mai vechi şi mai importante aşezări ale ţării, fiind menţionat pentru prima oară într-un privilegiu comercial emis în 1408 de domnul Moldovei Alexandru cel Bun. Iaşul a fost capitala Moldovei în perioada 1564 - 1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 şi 1862 şi capitala României între 1916-1918.

Important centru universitar, cu peste 60.000 studenţi anual în 5 universitaţi de stat şi 3 universităţi private, Iaşul este de asemenea şi un puternic centru cultural ( în acest sens se menţionează deseori sintagma de “capitala culturală a României”) şi istoric ( în anul 2008 s-au sărbătorit 600 ani de atestare documentară a Iaşului). Iaşul este oraşul marilor idei, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru în limba română şi al primului muzeu literar memorial.

Primăria Municipiului Iaşi a fost înfiinţată prin Legea comunală din 1864, votată de Adunarea generală a României în ziua de 9 martie 1864 şi promulgată sub nr. 394 de către Alexandru Ioan Cuza la data de 31 martie 1864. Astfel, a început o nouă etapă în istoria administraţiei comunale moderne

Primul primar al “Ieşilor” a fost Dimitrie Gusti care a condus municipiul în patru mandate, de numele său fiind legate multe din realizările edilitare ale acelor vremuri. Actualul sediu al primăriei este fostul Palat Roznovanu, situat în inima oraşului, în apropierea celor mai semnificative monumente istorice. Clădirea impresionantă prin somptuozitate şi fastul interioarelor, a fost construită în deceniile 7 - 10 ale sec. XVIII-lea şi restaurată între 1830 - 1833 de către cunoscutul arhitect Johan FREYWALD, cel care a proiectat şi Catedrala Mitropolitană.

Această clădire a avut un rol deosebit pe scena istoriei mai ales în Primul Război Mondial, între 1916 – 1918, când a gazduit sediile conducerii politice refugiate de la Bucureşti. In încăperea în care se află acum Cabinetul Primarului îşi avea biroul M.S. Regele Ferdinand, iar în actuala Sala de şedinte a Consiliului Local s-a întrunit în 1918 Consiliul de Razboi al României. In deceniile 2-4 ale secolului XX, Palatul a cunoscut din nou stralucirea vieţii mondene de altădată, pentru ca, din 1944 să devină sediul Comitetului Orăşenesc de Partid şi din 1970 sediul Primăriei oraşului.

După anul 1990 au trecut prin Sala Mare a Palatului cele mai semnificative personalităţi ale vieţii politice româneşti, membrii ai Casei Regale, ambasadori şi reprezentanţi ale statelor din toate colţurile lumii.

Primăria Municipiului Iaşi este organizată şi funcţionează ca autoritate a administraţiei publice locale, desfăşurându-şi activitatea la un nivel inferior subordonat conducerii realizate prin Parlament, dar superior conducerii de la nivelul regiilor autonome sau al societăţilor comerciale cu activităţi productive, de prestări – servicii sau social – culturale.

Primăria, ca structură funcţională cu activitate permanentă, este constituită din primar, viceprimar, secretar şi aparatul propriu al consiliului local, care duc la îndeplinire hotărârile consiliului local şi dispoziţiile primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Primaria Iasi.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
7 361 cuvinte
Nr caractere:
41 764 caractere
Marime:
51.37KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!