Politică de dezvoltare regională

Extras din seminar:

1.ISTORIC

1996 – a început să se contureze politica de dezvoltare regională, odată cu funcţionarea programului PHARE

1998 – a fost stabilit cadrul legal al politicii de dezvoltare regională prin Legea 151 privind dezvoltarea regională, lege care stabileşte obiectivele politicii naţionale în domeniu, instituţiile implicate, competenţele şi instrumentele specifice promovării politicii de dezvoltare regională, completată ulterior printr-o serie de ordonanţe. Hotărâri, etc.

2002 – a fost deschis Capitolul de negociere 21 “Politica regională” care stabilea criteriile ce trebuiau îndeplinite de România în perspectiva aderării la UE şi a eligibilităţii pentru fondurile structurale.

2004 – se adoptă o nouă lege privind dezvoltarea regională Legea 315

Conform cerinţelor de aderare la UE, realizările României trebuiau să demonstreze :

Existenţa unui cadru legislativ corespunzător celui comunitar

Organizarea teritorială similară celei comunitare

Capacitate de programare

Capacitate administrativă

Capacitate de gestiune financiară şi bugetară

Ca exerciţiu de pregătire în îndeplinirea acestor criterii stă accesul la instrumentele de pre-aderare (PHARE, ISPA, SAPARD) care reprezintă echivalentul fondurilor de solidaritate pentru ţările în curs de aderare.

2. POLITICA DE DEZVOLTARE REGIONALĂ

DEFINIŢIE = un ansamblu de măsuri guvernamentale ce au drept scop sprijinirea creşterii economice şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, prin valorificarea eficientă a potenţialului regional şi local.

OBIECTIVE

Diminuarea dezechilibrelor regionale existente, cu accent pe stimularea dezvoltării echilibrate şi pe revitalizarea zonelor defavorizate( cu dezvoltare întârziată) şi prevenirea creării de noi dezechilibre

Pregătirea cadrului instituţional pentru a răspunde criteriilor de integrare în structurile UE şi de acces la Fondurile structurale şi de coeziune

Integrarea politicilor sectoriale la nivel regional şi stimularea cooperării inter-regionale( interne şi internaţionale) în vederea dezvoltării economice şi sociale durabile.

Aceste principii sunt realizate în practică prin adoptarea de măsuri şi strategii, finanţarea de proiecte prin diverse programe.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica de Dezvoltare Regionala.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Marime:
160.58KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!