Mediul de afaceri internațional

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Începând cu anii 2005–2006, potrivit unui nou raport emis de către Banca Mondială şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), a permis înfiinţarea afacerilor cu o mai mare uşurinţă la nivel mondial. Însă, începutul proiectului Doing Business a luat naştere încă din anul 2003. După 5 ani de reformă timpul mediu pentru a începe o nouă afacere este acum de 26 de zile.

Primile 10 ţări reformatoare în care se desfăşoară cu uşurinţă afacerile interne şi externe sunt: Arabia Saudită, Egiptul, Georgia, Madagascar, Paraguay, Estonia, Belarus, Macedonia, Belgia, Mauritius.

Topul celor 25 de economii din lume: Singapore, Noua Zeelandă, Statele Unite, China, Danemarca, Marea Britanie, Canada, Irlanda, Australia, Islanda, Norvegia, Japonia, Finlanda, Suedia, Thailanda, Elveţia, Estonia, Georgia, Belgia, Germania, Olanda, Letonia, Arabia Saudită, Malaesia, Austria.

Topul reformatorilor în 2006/07, în funcţie de o serie de indicatori este:

- Arabia Saudită – cu mediul cel mai prielnic pentru începerea unei afaceri ;

- Georgia – acordarea de licenţe;

- Republica Ceha – piaţa muncii;

- Ghana – înregistrarea proprietăţii;

- Croaţia – acordarea de credite;

- Georgia – protecţia investitotrilor;

- Bulgaria – plata taxelor;

- India – comerţul internaţional;

- Tonga – executarea contractelor;

- China – încheierea unei afaceri.

Reformatorii reglementărilor în ce priveşte simplificarea afacerilor au uşurat povara fiscală dar a şi redus costurile de exporturi şi importuri, au redus timpul şi costul pentru interprinderi pentru a se conforma cu cerinţele legale şi administrative.

Mediul de afaceri permite politici pentru a compara performanţele de reglementare cu alte ţări, practicarea a celor mai bune reforme la nivel global, de asemenea ierarhizarea reformelor.

1. Derularea unei afaceri

Arabia Saudită a fost pe primul loc în topul reformatorilor din 2006-2007 (fig. 1). Anul trecut se situa pe locul 5 în lume la minimum de capital cerut pentru investitori, acesta fiind de 124,464$. În iunie 2007 a renunţat la această cerinţă. De asemenea a fuzionat cerinţele de publicare cu câteva din procedurile Ministerului de Comerţ şi a lansat online un registru de securitate social. Acest fapt a redus numărul de proceduri de la 13 la 7, timpul de la 39 de zile la 15 şi costul de la 59% din PIB la 32%.

Fig.1. Top 10 reformatori pentru înfiinţarea unei afaceri:

Patru din top 10 reformatori sunt din Europa de Est şi Asia Centrală. Macedonia, un vechi reformator de top, a eliminat cerinţa minimă de capital cerută. La fel a procedat şi Georgia. Belarus a lansat ghişeul unic care a scurtat cu 6 proceduri şi 3 săptămâni din proces. Estonia a scurtat timpul de începerea unei afaceri de la 35 de zile la 7, introducând articole standard disponibile pe registrul online. Notarii sunt acum opţionali, iar taxele înregistrării sunt fixate în funcţie de un procentaj din capital. Aceste schimbări au înjumătăţit costurile. Alte 7 ţări din Europa de Est şi Asia Centrală au introdus reforme substanţiale. Pe lângă acestea, Ungaria a creat documente standard. Croaţia a introdus ghişeul unic. Tajikistan a simplificat cerinţele de licenţă, uşurând procesul antreprenorilor cu două săptămâni.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mediul de Afaceri International.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
6 621 cuvinte
Nr caractere:
34 666 caractere
Marime:
175.98KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!