Instituții specifice pieței de capital

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Emiterea de valori mobiliare, plasarea lor pe piata, tranzactiile cu valori mobiliare, birourile intermediarilor de valori mobiliare ori ghiseele bancilor care vind valori mobiliare sunt componente ale pietei de capital.

Cu exceptia tranzactiilor bursiere care se desfasoara intr-un spatiu anume, respectiv la sediul bursei si numai aici, piata valorilor mobiliare este reprezentata de totalitatea mecanismelor, institutiilor si modalitatilor reglementate de lege, prin care se desfasoara tranzactii cu titluri de valoare.

regula prin mijlocirea intermediarilor de valori mobiliare.

O prima categorie de institutii care actioneaza pe piata de capital este reprezentata de bancile de afaceri.

In cea mai mare parte, crearea si extinderea afacerilor este insotita in mod necesar de apelul la capitaluri iar in aceasta problema in general, bancile servesc ca intermediari. Intrucit noile intreprinderi mai putin cunoscute presupun risc si neincredere din partea detinatorilor de capital, in asemenea activitati bancile au trebuit sa se implice direct, ca participanti prin propriile resurse. Pe aceasta baza bancile pot sa mobilizeze si alte capitaluri in aceste scopuri.

Modelul bancilor de afaceri a fost creat prin Glass - Stegall Act in 1933 care face o delimitare neta in cadrul institutiilor de credit americane intre bancile comerciale (deposits bank) carora le-au revenit operatii de intermediere in domeniul atragerii si plasarii capitalurilor, inclusiv administrarea pe cont propriu sau prin sindicalizare a emisiunilor de valori mobiliare.

Pentru bancile de afaceri americane a ramas caracteristic faptul ca ele nu detin si nu exercita controlul portofoliilor intreprinderilor industriale. Spre deosebire de cele americane, bancile franceze se caracterizeaza prin detineri

O expresie tipica a existentei lor o intilnim sub forma Societatilor de Investitii cu Capital Variabil (SICAV) care functioneaza in Franta. Aceste societati sunt considerate deschise intrucit posibilitatea de participare este libera pentru toti, prin achizitiile de actiuni la ghiseul societatii la pretul de emisiune.

Pe de alta parte, detinatorii de titluri ale acestor societati pot renunta oricind la ele prin returnarea la chiseul societatii la pretul de rascumparare. Acest lucru face ca si capitalul societatii sa se modifice de la o zi la alta, de unde si numele acestor societati.

O alta forma prin care investitorii individuali pot participa pe piata financiara este asocierea intr-un club al investitorilor. Clubul reprezinta o asociatie independenta de persoane particulare, care pun laolalta capitalul si cunostintele in domeniu, in scopul efectuarii de investitii in valori mobiliare. Membrii clubului maresc capitalul periodic si i-au decizii in colectiv privind domeniile de plasare a banilor. Pe riscul propriu fiecare membru are posibilitatea de a selecta si investi in oricare din domeniile de investitii in care se angajeaza clubul. Clubul ofera avantajul unei participari cu sume mari la activitatea de investitii, care aduce profit prin economisirea cheltuielilor de tranzactie.

Clubul investitorilor este o societate inchisa, ceea ce inseamna ca sunt acceptati noi candidati numai cu asentimentul unanim al vechilor membrii si numai dupa indeplinirea unor conditii restrictive.

Potrivit legislatiei in domeniu din Romania (Legea 52/ 1994) intermediarii de valori mobiliare sunt definiti ca fiind persoane juridice autorizate in conditile legii, care exercita intermedierea de valori mobiliare cu titlu profesional, ca fapt

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Institutii Specifice Pietei de Capital.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 832 cuvinte
Nr caractere:
11 411 caractere
Marime:
17.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
piata, capital, comert, dezvoltare
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Gabriela Nebunu
Sus!