Efectul crizei financiare la nivel internațional

Extras din seminar:

Criza financiara reprezinta

o situatie in care valoarea nominala a institutiilor financiare sau activelor financiare scade rapid.

asociata cu panici bancare sau retrageri de depozite bancare, in care investitorii isi vand activele sau retrag bani din conturile de economii asteptandu-se ca valoarea acelor active sa scada daca mai raman in institutia financiara.

includ caderea bursei si spargerea unor bule financiare, crize valutare, si insolventa statala. O criza financiara poate aparea ca rezultatul supraestimarii unor institutii sau proprietati, si poate fi exacerbata prin comportamentul investitorilor.

O succesiune rapida de vanzari la pret redus poate conduce la preturi mai mici ale activelor si mai multe retrageri de depozite de economii.

Criza financiara este o situatie în care cererea de bani este mai mare decat oferta de bani (disponibilul). Aceasta inseamna ca lichiditatea este rapid evaporata deoarece banii disponibili sunt retrasi din bănci, fortand astfel bancile sa vanda propriile active si investitii, pentru a-si acoperi necesitatile

Crize bacare

aflux de cereri de retragere a banilor din depozitele bancare, cunoscut sub denumirea de bank run (cereri de rambursari bancare). Un bank run va baga banca in insolventa, determinand pierderea depozitelor, cu exceptia cazului in care acestea nu acoperite de o asigurare de depozit. Un eveniment care produce un bank run extins la mai multe banci in acelasi timp se numeste o criza bancara sistematica sau panica bancara.

Exemple: insolventa Bancii Statelor Unite in 1931 si a Northern Rock in 2007. Crizele bancare apar in general dupa perioade de imprumuturi cu risc ridicat si rezulta din neplata creditelor.

Bule speculative si caderi ale bursei de valori

ia nastere in cadrul unei perioade indelungate de supraestimare considerabila a unei categorii de active.

cumparatori care achizitioneaza un bun bazandu-se doar pe perspectiva de-a revinde mai tarziu la un pret mai mare > riscul unui crash a preturilor proprietatii: participantii de pe piata vor continua sa cumpere cata vreme se asteapta ca altii sa cumpere, iar cand multi decid sa vanda, pretul va cadea.

Exemple cunoscute de bule si caderi ale preturilor la bursa si a altor active: mania lalelelor olandeze, Crash-ul de pe Wall Street din 1929, bula japoneza a proprietatilor din anii 1980, crash-ul bulei dot-com in 2000-2001, si bula imobiliara din SUA actuala.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efectul Crizei Financiare la Nivel International.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Marime:
91.05KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!