Economia Turismului - HeliSki

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Heliskiing este skiul in afara partiei, care este accesibil doar cu elicopterul, nu cu un ski-lift. Heliskiul se refera la skiatul in imprejurimi naturale, fara efort sau echipament necesar urcarii pe jos a muntelui.

Cei mai multi dintre heliskiori cauta conditii specifice, placute, care sunt foarte greu de reprodus in statiunile montane. Este vorba in special de zapada pufoasa, neatinsa, dar si de coborarile lungi, terenul natural inconjurator, fine cornise de zapada, ski printre copaci, pante abrupte si extreme, sau pentru cei mai aventurieri, zapada salbatica, si un mediu natural si variabil.

Prezenta ghidului si a aparatului de zbor ofera protectie impotriva riscurilor si discomforturilor associate inevitabil cu intrarea in mediul montan, si permite skiorilor cu simt montan slab sau lipsa sa se bucure de mediul salbatic.

Locatii:

Heliskiul a devenit o activitate la moda, devenind tot mai cunoscuta incepand cu anii 1960, cu operatori stability in Canada, Sua, Alaska, Greenland, Noua Zeelanda, Mtii Himalaya Indieni, Rusia, Turcia, Suedia, Finlanda, Argentina, Chile, si Europa. O coborare are o distanta medie de 700 m, rar 3000.

Heliskiul poate avea loc in regiuni montane retrase, unde rar sunt terenuri vizitate. Insa, elicopterele sunt scump de operat pe distante lungi, fiind mai economic zborul in jurul drumurilor pavate. S-a interzis heliskiul in Franta, Elvetia si alte tari Europene, si au aparut reguli stricte de zone de aterizare altundeva decat in Alpi, si opunerea cetatenilor la accesul elicopterelor in locuri precum Muntii Wasatch in Utah, SUA. Se obiecteaza asupra zgomotului, poluarii, amprentei de carbon.

Operatiuni

Modelul Canadian: In SUA si Canada, elicopterul este tratat ca si un ski lift, care ridica si “arunca” skiorii in mod repetat in cele mai bune portiuni de ski, pentru 5-12 ture zilnic.

Modelul European: elicopterul este utilizat ca si taxi, aruncand skiorii langa un varf inalt, apoi ii lasa pe ei sa isi faca traseul inapoi la drum. Aceasta implica cunostinte de alpinist.

Sunt in jur de 4 pana la 12 skiori, depinde de modelul aeronavei. Cele mai multe servicii ofera zboruri private, iar pachetele de 1, 3, 4 sau 7 zile sunt frecvente in modelul Canadian. In cea mai mare parte, grupul de heliskiori este condus de un ghid experimentat. De fapt, este dificil sau imposibil in multe zone sa inchiriezi un elicopter pentru heliski fara un ghid montan profesionist, certificat de Federatia internationala A ghizilor montani.

Ghidul sau un membru al echipajului incarca echipamentul intr-un cos exterior ( skiuri, bete, snowboard etc).

Skiorii se urca in elicopter, si sunt purtati la zona de aterizare pe munte.Aceste locuri sunt de obicei cunoscute de pilot.

Este posibila parasirea elicopterului cand acesta nu atinge solul, dar este mai in siguranta cand acesta se aseaza, si micsoreaza puterea elicelor in timpul debarcarii pasagerilor. Acest lucru reduce viscolirea zapezii, reduce confuzia.

Ghidul debarca skiurile, asezandu-le plat pe zapada.

Skiorii se indeparteaza de elicopter, se tin de echipament si haine, acopera fata si raman ghemuiti pana cand aparatul se indeparteaza si zapada rascolita nu mai este o problema.

Dupa debarcare, clientii nu skiaza la intamplare, ghidul decide exact unde vor skia. De obicei ghidul va inspecta zapada, conditiile glaciare si de avalansa, apoi anunta clientii sa continue. In functie de conditiile zapezii, clientii vor skia impreuna, iar in conditii nefavorabile, unul cate unul.

Ghidul poate instrui clientii sa il urmeze prin stanga sau dreapta pentru a evita alunecari pe gheata, crevase, zone de declansare de avalanse, stanci, zapada inghetata sau alte dificultati care nu se vad cu ochiul neantrenat.

In sectiuni inghetate, clientii pot fi instruiti chiar sa stea pe urmele ghidului.

Pe o panta stabila, intinsa, ghidul poate lasa clientii sa se imprastie si sa isi aleaga propria linie de coborare.

Conditii:

Conditiile de ski intalnite difera de la zapada pufoasa, la cea mai dificila zapada precum crusta de vant. De asemenea variaza de la tura la tura, datorita vantului si soarelui schimbator. Experienta ghidului si mobilitatea elicopterului alcatuiesc o potrivire a terenului cu conditiile curente pana in limitele posibile. Asteptarile clientilor sunt pentru conditiile usoare si placute de ski. Nu cred ca cineva a platit vreodata o excursie heli premium dorind sa skieze pe o crusta care se sparge.

Conditiile difera si in functie de perioada anului. Multi clienti fideli se duc iarna devreme in timpul temperaturilor scazute, pentru a cauta si gasi de obicei zapada adanca, pufoasa sau zapada granulara, recristalizata, care, cand este skiata in conditii bune, face una din cele mai relaxante coborari pe ski. Unii clienti opteaza pentru primavera, din cauza zilelor mai lungi, temperature mai ridicate, si conditiile de zapada cremoasa incalzita de soare. Zilele de primavera de asemenea inseamna mai multa lumina si oportunitatea de a skia trasee mai lungi. De fapt, skiorii pot atinge distanta de 60 de km schiati intr-o saptamana de heliski. Distanta coborarii depinde de vreme, stabilitatea si calitatea zapezii, evaluate de ghid si pilot. In coborarile lungi, zapada isi poate schimba caracterul dramatic de la rece la cald din cauza schimbarii altitudinii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia Turismului - HeliSki
    • Heliskiing este skiul in afara partiei.doc
    • Oferta Berghill Romania si Alaska.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 406 cuvinte
Nr caractere:
14 024 caractere
Marime:
98.43KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!