Depozitarul central - piețe de capital

Previzualizare seminar:

Cuprins seminar:

1. Ce este Depozitarul Central 3
2. Istoricul Depozitarului Central 3
3. Acționari Depozitarul Central 5
4. Strategia Depozitarului Central 6
5. Relații internaționale 7
6. Concluzii 10
Bibliografie 11

Extras din seminar:

1. Ce este Depozitarul Central?

Depozitarul Central este o institutie fundamentala a pietei de capital din Romania, care asigura compensarea si decontarea tranzactiilor cu instrumente financiare, precum si evidenta registrelor societatilor emitente. Depozitarul Central este o societate pe actiuni, membra a grupului Bursa de Valori Bucuresti și este autorizat de: Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) și Banca Nationala a Romaniei.

În prezent (august 2009), Bursa de Valori București este acționarul majoritar al Depozitarului Central, cu o deținere de 51% din acțiuni, iar printre acționarii mai mici se numără fondul de investiții RAEF, care controlează 1,76% din titluri, cele cinci societăți de investiții financiare (SIF) și mai multe bănci precum BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, Bancpost și ATEbank

Principalele surse de venit ale instituției sunt veniturile încasate din serviciile pentru emitenți, pentru deținătorii de titluri, precum și cele prestate intermediarilor În anul 2008, Depozitarul Central a avut venituri totale de 20,3 milioane de lei

Depozitarul Central și-a început activitatea pe 3 ianuarie 2007, ca unic prestator de servicii pentru societățile tranzacționate, în baza deciziilor de înființare și funcționare emise de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Depozitarul Central a fost înființat pe baza companiei Regisco, una dintre societățile registratare care țineau evidența valorilor mobiliare a acțiunilor și obligațiunilor listate pe Bursa de Valori Bucuresti și Rasdaq. Regisco a fost înființată în anul 1997 Regisco ținea evidența acționarilor SIF-urilor, a altor nouă societăți listate la categoria întâi a BVB și a încă 15 societăți listate la categoria a doua Cei care au primit cupoane la marea privatizare, de exemplu, le puteau vinde doar după ce obțineau un extras de cont și un cod confidențial de la Regisco

2. Istoricul Depozitarului Central

Infiintarea Depozitarului Central a reprezentat o conditie esentiala pentru operarea eficienta si cu costuri reduse a operatiunilor post-tranzactionare, precum si pentru operatiunile transfrontaliere, in perspectiva integrarii pietei de capital din Romania in cadrul pietei financiare unice europene. In acest sens Depozitarul Central s-a infiintat prin externalizarea activitatii si a mecanismelor post-tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti, pe structura Regisco S.A., prin infuzia de capital a B.V.B. (aport in natura si numerar) si prin transferul personalului specializat.

Depozitarul Central a inceput activitatea la data de 03 ianuarie 2007, in baza deciziei de autorizare a functionarii emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare la data de 14 decembrie 2006, asigurand prestarea serviciilor de depozitare si registru cu valori mobiliare, tranzactionate pe pietele reglementate si in cadrul sistemelor alternative de tranzactionare, precum si orice operatiuni in legatura cu acestea.

Ulterior in baza autorizatiei de functionare emisa de BNR la data de 2 martie 2007, Depozitarul Central si-a extins activitatea prin compensarea-decontarea tranzactiilor cu valori mobiliare; prima zi de decontare a fost 10 aprilie 2007, intrand astfel in deplina functionalitate si operationalitate. Conform practicilor din tarile europene si a standardelor elaborate european, Depozitarul Central este singura institutie abilitata sa asigure o evidenta unitara si centralizata a operatiunilor cu valori mobiliare tranzactionate pe pietele reglementate sau în cadrul sistemelor alternative de tranzactionare.

La data de 12 aprilie 2007 a avut loc lansarea oficiala a Depozitarului Central, la care au fost prezente personalitati marcante din sectorul financiar si bancar.

In luna mai 2007, Depozitarul Central a definitivat procedura de eliberare a extraselor de cont pe baza de semnatura electronica, pentru ca participantii la sistemul de compensare-decontare si registru (societati de servicii de investitii financiare si agenti custode) sa poata emite extrase de cont semnate electronic. Depozitarul Central estimeaza ca implementarea acestui mecanism va conduce la cresterea eficientei serviciilor destinate investitorilor si la reducerea timpului de raspuns la solicitarile acestora, contribuind astfel la dezvoltarea pietei de capital din Romania.

Depozitarul Central este singura institutie din România abilitata sa aloce si sa gestioneze codurile ISIN (International Securities Identification Number) si codurile CFI (Clasification of Financial Instruments) stabilite de International Organization of Standardization (ISO), fapt confirmat prin atestatul emis de CNVM, la data de 25 ianuarie 2007. In acest sens, Depozitarul Central a preluat copia bazei de date de la Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare S.A. (SNCDD), baza de date ce cuprinde codurile ISIN si codurile CFI.

In iunie 2007, Depozitarul Central a fost admis ca membru al Asociatiei Agentiilor Nationale de Numerotare (ANNA) in calitate de Agentie Nationala de Numerotare a instrumentelor financiare.

Observații:

UNIVERSITATEA ŞTEFAN CEL MARE SUCEAVA

FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ

SPECIALIZAREA ADMINISTRAREA AFACERILOR

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Depozitarul Central - Piete de Capital.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 722 cuvinte
Nr caractere:
18 787 caractere
Marime:
43.95KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
As. drd. Angelica Cozorici
Sus!