Codul Etic al Auditorilor

Previzualizare seminar:

Cuprins seminar:

Comisia de conduita etica a IFAC - Termeni de referinta 8
Codul privind conduita etica a Auditorilor Financiari 9
Declaratii privind politica Consiliului IFAC:*
Prefata la Cerintele Etice ale Camerei Auditorilor din Romani 97

Extras din seminar:

In acest Cod privind Conduita Etica a Auditorilor Financiari, urmatoarele expresii apar scrise cu litere ingrosate atunci cand sunt folosite pentru prima data si le sunt atribuite urmatoarele sensuri:

Publicitatea Comunicarea de informatii publicului, referitoare la serviciile sau abilitatile profesionale oferite de catre auditorii financiari de practica publica, in scopul obtinerii de contracte.

Client de audit O entitate in interesul careia o societate desfasoara un angajament de audit. In cazul in care clientul de audit este o societate cotata la bursa, acesta trebuie intotdeauna sa prezinte partile afiliate.

Angajament de audit Un angajament de audit prin care se ofera un nivel ridicat de asigurare ca situatiile financiare nu contin erori semnificative, ca de exemplu un angajament in concordanta cu Standardele Internationale de Audit. Aici este inclus si auditul statutar, solicitat de legislatia nationala sau de alte reglementari.

Client al unui angajament

de asigurare O entitate in interesul careia un auditor desfasoara un angajament de audit.

Angajament de audit Un angajament condus astfel incat sa furnizeze:

(a) Un nivel ridicat de asigurare ca obiectul este conform cu criteriile adecvate identificate, din toate punctele de vedere semnificative; sau

(b) Un nivel mediu de asigurare ca obiectul este acceptabil in conditiile date.

Aceasta ar include un angajament in concordanta cu Standardul International referitor la Angajamentele de Asigurare emis de catre Consiliul Standardelor Internationale de Audit si Asigurare, sau in concordanta cu standardele specifice referitoare la angajamentele de asigurare emise de Consiliul Standardelor Internationale de Audit si Asigurare, cum ar fi un audit sau o revizuire a situatiilor financiare in conformitate cu Standardele Internationale de Audit.

Echipa de audit (a) Toti auditorii financiari care participa la angajamentul de audit.

(b) Toti ceilalti angajati ai auditorului care pot influenta in mod direct rezultatul unui angajament de audit, inclusiv:

- Cei care propun remunerarea, sau care supravegheaza in mod direct, sau ofera consultanta manageriala partenerului unui angajament de audit, in legatura cu performantele angajamentului de asigurare. In ceea ce priveste un angajament de audit, aici sunt inclusi toti angajatii de la nivelele superioare de conducere, aflati ierarhic deasupra partenerului principal al angajamentului, pana la directorul general al auditorului;

- Cei care ofera consultanta cu privire la tranzactiile, evenimentele sau problemele specifice de audit legate de angajamentul de audit; si

- Cei care asigura controlul calitatii pentru angajamentul de audit; si

(c) In ceea ce priveste un angajament de audit, toti angajatii unei societati conectate, care pot influenta direct rezultatul angajamentului de asigurare.

Contul clientului Orice cont bancar care este utilizat numai pentru operatiuni bancare cu fondurile clientului.

Fondurile clientului Orice tip de fonduri - inclusiv instrumente financiare asimilabile lichiditatilor, de exemplu, cambii, bilete la ordin si titluri de valoare ce pot fi convertite in bani, de exemplu, obligatiuni la purtator - primite de un auditor financiar de practica publica pentru a fi pastrate sau virate conform instructiunilor persoanei de la care sau in numele careia au fost primite fondurile respective.

Membrii apropiati

de familie Un parinte sau copil independent, care nu este in intretinere.

Interes financiar direct Un interes financiar:

- Detinut direct de catre, si aflat sub controlul unui individ sau al unei entitati (inclusiv acele entitati conduse de alte persoane in mod discretionar); sau

- Detinute in beneficiul propriu printr-un mijloc colectiv de investitie, o proprietate sau un fond sau printr-un alt intermediar asupra caruia individul sau entitatea detine controlul.

Directori si functionari Persoanele responsabile cu administrarea (guvernarea) unei entitati indiferent de titlul detinut de acestia, care poate varia de la o tara la alta.

Auditor financiar salariat Un auditor financiar angajat in industrie, comert, sectorul public sau invatamant.

Auditor curent Un auditor financiar de practica publica care desfasoara in prezent un angajament de audit sau ofera servicii de contabilitate, fiscale, de consultanta sau alte servicii profesionale similare, unui client.

Interesul financiar Un interes in capitalurile proprii sau alte titluri de proprietate, obligatiunile, imprumuturile, sau alte titluri de creanta asupra unei entitati, inclusiv drepturile si obligatiile de a achizitiona un astfel de interes si derivatele direct legate de un astfel de interes.

Auditor (a) Un practician individual persoana fizica, un parteneriat, sau o societate de audit financiar;

(b) O entitate care controleaza astfel de parti; si

(c) O entitate controlata de astfel de parti.

Membri familiei Unul dintre soti (sau un echivalent) sau copiii aflati in intretinere.

Independenta Independenta este:

(a) Independenta rationamentului - starea de spirit care permite exprimarea unei opinii fara a fi afectat de influente ce compromit rationamentul profesional, permitand unui individ sa actioneze cu integritate si sa exercite obiectivitate si scepticism profesional; si

(b) Independenta in aparenta - evitarea faptelor si circumstantelor care sunt atat de semnificative incat o terta parte rationala si informata, fiind la curent cu toate informatiile relevante, inclusiv cu masurile de siguranta aplicate va ajunge la concluzia pertinenta ca integritatea, obiectivitatea sau scepticismul profesional al unui auditor sau al unui membru al echipei de audit a fost compromis.

Interes financiar indirect Un interes

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Codul Etic al Auditorilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
94 pagini
Imagini extrase:
94 imagini
Nr cuvinte:
36 361 cuvinte
Nr caractere:
195 108 caractere
Marime:
140.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
rationament, opinii, influente
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!