Ce Este Progresul

Extras din seminar:

Propuneri:- Ce este progresul, cum poate fi realizat şi măsurat, instrumentat prin indicatori cheie esenţiali şi indicatori naţionali de măsurare a progresului, de evaluare a condiţiilor şi tendinţelor de dezvoltare, care contribuie la comunicarea problemelor omplexe.

1. NOŢIUNI ŞI CONCEPTE PRIVIND CREŞTEREA, DEZVOLTAREA ŞI PROGRESUL

Creşterea este sporirea treptată a unui fenomen, proces sau organism, ca număr, intensitate şi valoare.

Uneori, conceptul creşterii economice se suprapune peste mişcare economică, acumulare, devenire, avans, expansiune a producţiei; alteori, este efect direct al măririi venitului naţional sau PIB; alteori, arată sporirea pe termen lung a rezultatelor la nivel macroeconomic, în condiţiile utilizării eficiente a resurselor disponibile.

Creşterea se obţine atunci când output-ul real (total şi raportat la un locuitor), exprimat prin diverşi indicatori, se măreşte. Se vorbeşte de o creştere reală numai dacă fenomenul în sine este rezultat, de exemplu, al sporirii venitului naţional în raport cu ritmul evoluţiei populaţiei. Dacă în manifestarea indicatorului studiat se înregistrează aspecte pozitive doar ca urmare a scăderii numărului populaţiei, procesul nu poate fi numit creştere economică.

Creşterea economică desemnează abordarea simultană a trei laturi presupuse de mişcarea economică: una cantitativă, alta calitativă, iar alta structural-organizatorică.

Dezvoltarea este o succesiune de transformări / mişcări ascendente, înregistrate de la inferior spre superior şi/sau de la simplu spre complex. Ea se realizează prin trecerea de la o stare calitativă la alta, nouă şi evoluată.

Dezvoltarea economică accentuează aspectele calitative şi structurale ale procesului de creştere, în vederea obţinerii unei finalităţi proiectate (îndreptate, de exemplu, spre sporirea nivelului de trai).

Noţiunile creştere şi dezvoltare economică nu se identifică. E adevărat că există o serie de realităţi care, îmbinate, ne fac să credem că ele sunt apropiate. Nu este vorba de identitate, dar sunt valabile, totuşi, unele asemănări:

atât creşterea, cât şi dezvoltarea sunt procese cumulative;

ambele se manifestă în decursul intervalelor largi de timp;

amândouă presupun alocarea de resurse şi generarea de efecte;

şi una şi cealaltă au ca obiectiv bunăstarea.

Progresul este o evoluţie amplă, în diferite domenii ale realităţii (economic, social, ştiinţifico-tehnic, cultural ş.a.).

Progresul economic desemnează unitatea dintre creştere şi dezvoltare (ca procese complementare).

Progresului social al unei naţiunil vizează evoluţia generală a sistemului pe care îl reprezintă, prin intermediul unor factori precum: resursele (umane, materiale şi financiare); procesul de reproducţie (producţie – repartiţie – schimb – consum); rezultatele finale (bunuri şi servicii).

Concretizare: deseori, progresul înregistrat de o anumită ţară este mai accentuat fie în sfera materială, fie în cea spirituală; s-a şi constatat, de fapt, că perioadele de mare avânt material n-au fost însoţite şi de faze de adâncă spiritualitate. În plus, nu orice fapt considerat pozitiv sau meritoriu într-un anumit sistem, este socotit la fel în alt tip de societate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ce Este Progresul.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Marime:
18.81KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!