Bugetul Femeii

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

În trecut, poziţia femeii în societate nu i-a permis obţinerea veniturilor, iar timpul de care dispunea îi asigura posibilitatea îndeplinirii activităţilor gospodăreşti fără utilizarea aparatelor casnice, fapt ce explica slaba dezvoltare a producţiei acestor bunuri.

Pe parcurs, femeia a început să ocupe posturi egale bărbaţilor, astfel veniturile acestora au crescut, iar bugetul timpului s-a micşorat, determinând găsirea de noi soluţii pentru rezolvarea, în continuare, a treburilor casnice, dezvoltându-se necesitatea de produs care uşurează munca femeii în gospodărie.

Întrucât în perioada curentă, femeile alocă mai puţin timp pentru muncile casnice şi mai mult timp pentru muncă şi alte activităţi, cererea pentru astfel de produse a crescut. În perioada 1971-2000, timpul total pentru activităţile casnice pe zi a scăzut cu două ore, iar timpul pentru prepararea hranei, spălarea vaselor şi curăţenie s-a înjumătățit, fapt ce susţine dezvoltarea explozivă a aparatelor destinate uşurării muncii femeii în gospodărie.

Cu toate că treburile casnice s-au redus, atât pentru femeile neangajate, cât şi pentru femeile angajate, acestea din urmă petrec de 2 ori mai puţin timp pentru îngrijirea casei şi grădinei în fiecare zi decât femeile neangajate, femeile angajate dispun de asemenea de venituri mai mari, astfel costul timpului este mai mic, deci achiziţionează mai multe unităţi din gama de produsele care îi uşurează munca pentru activităţile casnice de zi cu zi.

În anul 2006, atunci când salariu mediu brut pe economie a fost de 1077 lei se puteau cumpăra x1 unităţi de cuptoare cu microunde şi y1 unităţi de mixere de bucătărie.

În anul 2008, veniturile au crescut, salariul mediu brut pe economie ajungând până la 1550 lei, astfel se puteau achiziţiona x1 unităţi de cuptoare cu microunde şi y2 unităţi de mixere de bucătărie. Ca urmare a creşterii veniturilor populaţiei, dreapta bugetului s-a deplasat spre dreapta.

Femeile neangajate, nedispunând de venituri, apreciază valoarea timpului diferit, astfel costul timpului este mai mare. Ca urmare a acestor schimbări producția electrocasnicelor mici s-a modificat semnificativ de-a lungul perioadei 2003-2008 conform tabelului nr. 4 din cadrul anexelor.

În ultimii 20 de ani, s-a evidenţiat o creştere a numărului persoanelor care alocă un anumit timp pe zi pentru cumpărături. Acest lucru se aplică ambelor sexe, în special pentru bărbaţi. Mai multe persoane, care pe durata săptămânii îşi divid timpul pentru muncă şi activităţi casnice, merg la cumpărături în weekend, considerând duminica o zi liberă pentru această activitate.

Observații:

statutul femei acum in societate fata de trecut si timpul petrecut in familie si la locul de munca

universitatea dunarea de jos

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bugetul Femeii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 504 cuvinte
Nr caractere:
8 741 caractere
Marime:
23.16KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!