Analiza sensibilității

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Notiuni teoretice

Analiza sensibilitatii este o tehnica ce permite conducatorilor firmei sa masoare efectul schimbarii uneia sau mai multora dintre variabilele care stau la baza obtinerii cash flow-urilor.

Analiza sensibilitatii construieste pe o matrice de marimi VAN al unei investitii pt fiecare factor determinant sip t fiecare stare a naturii. Astfel ,acesta ia in considerare faptul ca valoarea indicatoare de performanta a unui proiect de investitii in principiul VAN este determinate de mai multi factori .

Analiza sensibilitatii presupune stabilirea factorilor a caror modificare poate duce la modificari semnificative importante pentru decizia de adoptare/respingere a unui proiect de investitii si se reduce la exprimarea cash-flow-urilor in termeni de variabile necunoscute si a calcula apoi consecintele aprecierii gresite a variabilelor.

Analiza sensibilitatii presupune urmatoarele etape:

-Previziunea factorilor determinanti ai performantelor proiectului intr-un scenariu asteptat (situatie considerate de baza) considerandu-se ca fiind ,,cea mai probabila situatie’’ ;

-Identificarea factorilor care s-ar putea modifica, stabilindu-se intervalul de variatie;

-Construirea a doua scenarii posibile pentru fiecare dintre factori –scenariul favorabil (optimist) si nefavorabil (pesimist);

-Analiza impactului fiecarui factor prin recalcularea indicatorilor de performanta aferenti proiectului in conditiile in care respectivul factor se afla in scenariul pesimist/optimist toti ceilali factori mentinandu-se la nivelul din scenariul asteptat.

-Analiza impactului fiecarui factor prin reclacularea valorii actualizate nete in conditiile in care respectivul factor se afla in scenariul favorabil/nefavorabil,toti ceilalti factori mentinandu-se la nivelul din scenariul normal;

-Construirea unei matrici de marimi VAN al investitiei pt fiecare factor determinant si fiecare stare a naturii.

In general aplicarea analizei sensibilitatii cere un volum mare de munca pt a reflecta schimbarile in nivelul variabilelor.

De asemenea in cadrul analizei sensibilitatii este interesant de studiat modul in care schimbarile asupra costului variabil unitary si asupra costurilor variabile totale afecteaza pragul de rentabilitate,marja de siguranta si volumul vanzarilor necesare profitului tinta.

In concluzie , desi analiza sensibilitatii poate fi o tehnica destul de folositoare in luarea si aplicarea deciziei ,aceasta devine greu de aplicat , necesita un timp indelungat cand numarul schimbarilor la nivelul variabilelor sau cand numarul variabilelor care se schimba creste sensibil,insa principalul inconvenient este ca nu tine seama de relatiile care pot exista intre mai multe variabile.

Cu toate acestea ,analiza sensibilitatii are avantajul , de a constringe conducatorii firmei sa identifice riscurile legate de variabilele care stau la baza obtinerii cash-flow-urilor. De asemena ,ea indica si variabilele ce trebuie studiate cu mai mare atentie.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Sensibilitatii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
1 306 cuvinte
Nr caractere:
9 252 caractere
Marime:
517.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Dorel Berceanu
Sus!