Analiza mediului afacerilor internaționale în România

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Romania se afla pe pozitia a treia in Europa Centrala si de Est în privinta atractivitatii mediului de afaceri, în urma Rusiei si Ucrainei, potrivit unui sondaj realizat în randul a 400 de grupuri internationale care opereaza 1.400 de companii în 19 state din regiune. Evolutia pietei din Romania este foarte promitatoare.

Dupa parerea mea principalele probleme cu care se va confrunta mediul de afaceri din Romania in anul 2008 sunt evolutia cursului de schimb si lipsa de personal calificat. Lipsa personalului calificat si cererile salariale nejustificate se agraveaza, atat la nivel national, cat si la nivel mondial de aceea va trebui investit in forta de munca. Statul roman trebuie sa se ocupe de educarea si calificarea personalului nepregatit. Odata cu aceasta, firmele vor deveni mai prospere din punct de vedere productiv, iar comertul exterior se va majora considerativ.

Analizand din prisma factorilor institutionali, impedimente aduse activitatii de export sunt disparitia treptata a avantajului costului redus al muncii fata de alte tari din afara UE cu costuri reduse ale fortei de munca, crestea costurilor de productie, costuri mari de capital, accesul greoi al firmelor la sursele de finantare si mai ales cunoasterea insuficienta a legislatiei, a programelor de finantare si de training UE.

La nivelul economic, impedimentele aduse exportului romanesc sunt insuficienta de promovare a instrumentelor financiare adresate IMM-urilor, costuri relative ridicate ale finantarii datorate dobanzilor mai mari ale bancilor din tara fata de competitorii internationali, rata ridicata de crestere economica. Avantajoase sunt investitiile straine, cresterea investitiilor prin participarea capitalului national si prin atragerea firmelor straine pentru deschiderea de societati noi in tara, sau cooperarea cu firmele existente, nivelul redus al datoriei publice, exista nise pentru productie cu potential de export, in special industriiile de autovehicule si de componente auto. Sunt de parere ca o mare oportunitate ratata este turismul in Romania deoarece promovarea potenţialului turistic românesc ar fi un factor de îmbunătăţire a imaginii României ca destinaţie turistică şi de antrenare a creşterii competitivităţii economice.

In functie de factorii politici, comertul exterior se confrunta cu urmatoarele impedimente: instabilitate politica, birocratia guvernamentala, lipsa de transparenta a deciziilor guvernamentale, coruptia. Unele solutii sunt adoptarea de politici fiscale stricte, menite sa reduca deficitul bugetar, potolirea presiunii inflationiste, reforma pietii muncii, pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta angajatorii.

In privinta factorilor legali avem avantajul ca durata procedurilor necesare pentru demararea unei afaceri, iar dezavantaje ar fi lipsa apararii drepturilor actionarilor minoritari, comportamentul etic al firmelor. In acest sens este necesar sa se actioneze in urmatoarele directii: crearea unui mediu de afaceri prielnic, bazat pe un cadru legal coerent si stabil care sa asigure dezvoltarea competitiei de piata, reducerea costurilor de tranzictie si diminuarea poverii fiscale; promovarea unor masuri specifice de stimulare a intreprinderilor mici si mijlocii; definirea clara a drepturilor de proprietate; asigurarea unor structuri administrative. Ar trebui armonizata legislatia muncii cu normale din Uniunea Europeana, in domeniul relatiilor de munca si al normelor de protectie a muncii.

Considerata pentru Romania o oportunitate este si integrarea in Uniunea Europeana. Accesul mult mai facil al exportatorilor pe pietele oricareia dintre tarile membre este un avantaj care ar putea fi fructificat dupa eliminarea barierelor monetare din cadrul Uniunii Europene. In acest caz se va reduce numarul de intermediarilor, astfel incat intreprinderile isi vor mari veniturile ca urmare a exporturilor directe efectuate si care totodata vor deveni mai competitive din punct de vedere al preturilor oferite. Un alt avantaj important care este oferit de moneda unica europeana il constituie transparenta. Aceasta inseamna ca exprimarea tuturor preturilor in euro va ajuta firmele romanesti sa isi aleaga furnizorii care sa le asigure cele mai mici cheltuieli si sa exporte produsele lor in acele tari unde pot obtine veniturile cele mai mari. Introducerea monedei nationale euro va fi un factor de stabilitate care va reduce mult pierderile agentilor comerciali locali cauzate de riscurile de curs valutar.

Observații:

Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor, Iasi

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Mediului Afacerilor Internationale in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 585 cuvinte
Nr caractere:
15 434 caractere
Marime:
19.06KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!