Analiza comparativă a indicatorilor macroeconomici în 2010

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Produsul Intern Brut

Produsul intern brut (prescurtat PIB) este un indicator macroeconomic care reflecta suma valorii de piata a tuturor marfurilor si serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei tari în decurs de un an. Acesta se poate calcula si la nivelul unei regiuni sau localitati. El este calculat de toate tarile, si el, reprezinta, sub forma sintetizata, evolutia cantitativa si calitativa, inregistrata intr-o perioada de timp data.

Daca am compara acest indicator obtinut de tara noastra in ultimii ani cu cel realizat de tarile europene, situatia ar fi clar negativa, tara noastra situandu-se pe unul dintre ultimele locuri, dar s-ar gasi o explicatie prin decalajul existent in nivelul de dezvoltare social-economica.

PIB = consum + investitii + exporturi – importuri

Produsul National Brut (PNB)

Masura cea mai larg utilizata pentru evaluarea bogatiei unei tari. PNB se defineste ca valoarea totala a tuturor bunurilor si serviciilor produse de firmele nationale. Se masoara ca -> produsul intern brut plus venitul din afara granitelor, minus venitul castigat in aceeasi perioada de catre investitorii straini in interiorul frontierelor tarii.

PNB poate fi mai mare sau mai mic ca PIB, în dependenţă de soldul (pozitiv sau negativ) dintre PIB-ul obţinut de agenţii economici autohtoni în afara graniţelor ţării şi PIB-ul obţinut de agenţii economici străini care activează pe teritoriul ţării:

PNB=PIB±soldul valorii adăugate brute.

Produsul Intern Brut - 2010

P.I.B- estimat pentru trimestrul I 2010 124541,5 milioane lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 0,3% faţă de trimestrul IV 2009.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2010 a fost de 96707,4 milioane lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 2,6% faţă de trimestrul I 2009.

Industria a fost singura ramură de activitate care a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 4,2%. Construcţiile şi-au redus semnificativ volumul de activitate cu 17,3%. Reduceri mai mici s-au înregistrat în agricultură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură (-0,9%), în activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice; hoteluri şi restaurante; transporturi şi telecomunicaţii (-2,4%), în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (-1,5%) şi în alte activităţi de servicii (-2,7%). Ca o consecinţă a evoluţiei negative înregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 10,7%.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul I 2010 cererea internă a scăzut cu 3,0 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2009, în principal pe seama reducerii cu 28,9% a formării brute de capital fix. Consumul final total s-a redus cu 4,0%, în special pe seama diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 4,8 procente, consecinţă a reducerii volumului desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul (-19,7%).

Volumul cheltuielilor pentru consum final al administraţiilor publice s-a diminuat cu 1,8%.

Un efect pozitiv asupra PIB l-a avut îmbunătăţirea exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (+19,5%) comparativ cu cea a volumului importurilor (14,9%).

Precizări metodologice

Produsul intern brut trimestrial la preţ de piaţă (PIBT), principalul agregat macroeconomic al contabilităţii naţionale, reprezintă rezultatul final al activităţii de producţie al unităţilor productive rezidente, în decursul unei perioade, respectiv un trimestru. Produsul intern brut trimestrial la preţ de piaţă se estimează prin două metode:

a) metoda de producţie:

PIBT = VAB+IP-SP, unde:

VAB = valoarea adăugată brută la preţ de bază;

IP = impozitele pe produs;

SP = subvenţiile pe produs

b) metoda cheltuielilor:

PIBT = CF+FBC+E-I, unde:

CF = consumul final efectiv;

FBC = formarea brută de capital;

E = exportul de bunuri şi servicii;

I = importul de bunuri şi servicii.

Observații:

Universitatea Politehnica Bucuresti

Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Comparativa a Indicatorilor Macroeconomici in 2010.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 207 cuvinte
Nr caractere:
12 221 caractere
Marime:
163.15KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!