Amenajarea hidrotehnică a Râului-Mare în amonte

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

- Amenajarea Râului Mare - Amonte cuprin-de un baraj de anrocamente care acumuleaza un volum de apa de 225 milioane de metri cubi, o galerie de aductiune care transporta apa din bara-jul Gura Apelor, centrala subterana Retezat cu putere de 335 MW si o centrala de restitutie, centrala Clopotiva (14 MW).

- Lucrarile la amenajarea Râului Mare au înce-put în anul 1975.

- Barajul are o înaltime de 168 m si este con-struit din materiale locale: roca, filtre si argila.

- Evacuarea apelor mari se face prin cele 2 galerii de golire a lacului (golirea de fund si res-pectiv de semifund) cat si prin descarcatorul de ape mari, care este amplasat pe versantul drept al barajului. Toti evacuatorii insumeaza un debit de 1.700 mc/sec..

- Aductiunea principala asigura transportul apei de la barajul Gura Apelor la centrala subterana Retezat, constand dintr-un tunel cu lungimea de 18.432 m, excavat la un diametru cuprins in-tre 5,5 si 6 m, cu sectiune finala de 4,9 m (diametru interior beto-nat). Excavarea tunelului s-a facut prin tehnologii clasice (derocare cu explozivi, evacuare material si sustinere) cat si prin tehnologii de foraj la sectiune plina care s-au executat cu o masina de tip Robins (diametru sectiune = 5,5 m).

Aceasta masina a fost folosita pentru jumatate din lungimea tunelului. Betonarea aductiunii princi-pale s-a facut prin felii, complet mecanizat, cu cofrage pasitoare si betonare cu pompe cu pis-ton. Apele transportate prin aductiunea prin-cipala, cad în turbinele centralei subterane printr-o galerie fortata.

- Centrala Retezat este amplasata într-o ca-verna subterana, excavata în stanca la dimensi-unile de 65 m lungime, 16 m latime si o înaltime de 44,2 m. Ea este echipata cu doua turbine Francis, cu putere de 167,5 MW fiecare. Pe ca-nalul de fuga al centralei Retezat s-a construit o centrala de restitutie cu putere de 14 MW.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amenajarea Hidrotehnica a Raului-Mare in Amonte.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
681 cuvinte
Nr caractere:
3 515 caractere
Marime:
118.69KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!