Tezele în Transporturi

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

In literatura de specialitate au fost formulate mai multe teze cu privire la fundamentarea pe care o detine debitorul –terta persoana in contractul de transport, astfel s-au sustinut urmatoarele teze:

1. Teza gestiunii de afaceri- conform careia transportatorul actioneaza in interesul destinatarului, comportandu-se ca un gerant al acestuia.

Critici:

- in conformitate cu art. 987 C civ., initiativa gestiunii de afaceri in favoarea unei terte persoane apartine gestorului ori in transportul de marfuri initiativa incheierii contractului revine expeditorului, iar nu carausului.

- pe de alta parte , in cadrul gestiunii de afaceri ,dreptul tertului exista ca atare, fiind nascute inca de la data cand gestorul le ia apararea. In materie de transporturi, drepturile destinatarului fata de caraus sunt, insa conditionate, de ajungerea marfii la destinatie.

2. Teza cesiunii de drept – se sustine ca expeditorul , in calitate de cedent transmite drepturi ce decurg din contractul de transport in favoarea destinatarului, care devine astfel cesionar. S-a subliniat ca destinatarul nu poate exercita drepturile expeditorului deoarece eel se sting prin faptul material al primirii lucrului. Tot astfel, cedentul (expeditorul) nu poate ceda drepturile destinatarului care-i sunt proprii acestuia si devin efective numai in momentul livrarii lucrului.

Daca transportul ar fi o cesiune de drepturi si obligatii, destinatarul neprimind mai multe drepturi decat are expeditorul si acesta neputand ceda mai multe drepturi decat primeste de la destinatar, inseamna ca oricare din ei poate sa exercite totalitatea drepturilor celuilalt –ceea ce nu este posibil.

Teza evocata prezinta neajunsuri de a trata pe destinatar ca un veritabil succesor cu titlu particular al expeditorului. Solutia il defavorizeaza fara temei pe destinatar deoarece implica rezultatul ca orice exceptii pe care carausul le poate invoca impotriva expeditorului sunt valorificabile si contra destinatarului. Drepturile acestuia devin ca atare vulnerabile, adica are loc o cesiune de drepturi facuta de expeditor prin intermediul carausului, operand prin intermediul eliberarii lucrului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tezele in Transporturi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
521 cuvinte
Nr caractere:
3 232 caractere
Marime:
4.15KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!